2017-02-10 08:47:58
Φωτογραφία για Μειώθηκαν τα χρέη στις φαρμακευτικές εταιρίες το 2016. Προβληματισμός για το 2017
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Σε τουλάχιστον ένα τομέα, το 2016 αποδείχθηκε καλή χρονιά για τις φαρμακευτικές εταιρίες και τη σχέση τους με το δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), οι οφειλές του δημοσίου προς τις εταιρίες μέλη του έκλεισαν στα 911 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2016, ποσό μειωμένο κατά 23,7% συγκριτικά με το 2015, όταν έφθασαν στα 1,194 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (άνω των 90 ημερών).

Βασικοί μοχλοί της μείωσης είναι τόσο η έκτακτη επιχορήγηση ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ, μέσω της δόσης που εκταμιεύθηκε από το πρόγραμμα στήριξης της χώρας, όσο και από την ενεργοποίηση της δυνατότητας συμψηφισμού των οφειλών με το clawback.

Βέβαια, αν από τις απαιτήσεις των εταιριών από το ελληνικό δημόσιο αφαιρεθεί το clawback του δεύτερου εξαμήνου του περασμένου έτους, τότε τα χρέη των 911 εκατ. ευρώ θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 40%, δεδομένου ότι το εν λόγω ποσό της αυτόματης επιστροφής υπολογιζεται σε 350 εκατ. ευρώ.


Σε ό,τι αφορά το 2015 καταγράφηκε μείωση της τάξης του 11% στην αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών, οι οποίες διαμορφώνονται πλέον στα περίπου 57 εκατ. ευρώ. Για το 2016, η μείωση εκκρεμών οφειλών από τις δημόσιες δομές (ΕΟΠΥΥ, ΕΣΥ, Στρατιωτικά Νοσοκομεία) ανήλθε μόλις στο 7,6%, ενώ για τα έτη πριν το 2015, τα συνολικά χρέη ανέρχονται μόλις στα 6 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερος οφειλέτης παραμένει ο ΕΟΠΥΥ, με 585,4 εκατ. ευρώ, ακολουθούν τα νοσοκομεία με 308,3 εκατ. ευρώ και τα στρατιωτικά νοσοκομεία με 17,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη τροχια αποπληρωμών, πενταπλασιάζοντας, πέρσι, τις πληρωμές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και εκταμιεύοντας, που ανήλθαν στα 980 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να μην δημιουργεί ούτε ληξιπρόθεσμες οφειλές, κυρίως χάρη των συμψηφισμών.

Προβληματισμός, ωστόσο, επικρατεί στις φαρμακευτικές εταιρίες για την πορεία αποπληρωμών από το ΕΣΥ το 2017. Ο ασφυκτικός προϋπολογισμός των 550 εκατ. ευρώ έχει ήδη αρχίσει να περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες των νοσοκομείων να πληρώσουν τις οφειλές τους και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πληρωμές δεν πραγματοποιούνται.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ