2012-05-21 14:15:09
Φωτογραφία για Ο καρκίνος αποδεκατίζει τους σταρ της ντίσκο
Οι -σχεδόν ταυτόχρονοι- θάνατοι της 63χρονης Ντόνα Σάμερ και του 62χρονου Ρόμπιν Γκιμπ των Μπι Τζις αποδεικνύουν ότι ο καρκίνος θα καταφέρει αυτό που η ιστορία, οι μουσικοκριτικοί και οι πρόσφατες «αταξίες» του Τζον Τραβόλτα ποτέ δεν κατάφεραν, το να βάλουν το τελευταίο καρφί στο γκλίτερ φέρετρο της ντίσκο.

Το soundtrack της νιότης μιας ολόκληρης γενιάς μόλις διαγράφηκε από τον σκληρό δίσκο της ιστορίας. Οι δυο αρχετυπικοί καλλιτέχνες της εποχής, η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα Ντόνα Σάμερ (Bad Girls, Hot Stuff, She Works Hard for the Money) και ο «Αυστραλός Μπίτλ» Ρόμπιν Γκιμπ ( How Deep Is Your Love, Stayin' Alive, Night Fever) άφησαν σχεδόν ταυτόχρονα την τελευταία τους πνοή, σε διαφορετικές όχθες του Ατλαντικού.

Ένα σκληρό καρμικό χτύπημα που έρχεται να θυμίσει σε μια ολόκληρη γενιά 55άρηδων ότι ο θάνατος έχει αρχίσει να χτυπάει και την δική τους πόρτα. Και ότι η εποχή που, ως μακρυμάλληδες 18άρηδες, χόρευαν ανέμελοι κάτω από μια ντισκομπάλα, αφήνοντας τον «ρυθμό να τους κάνει σκλάβους τους», όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει η Γκρέις Τζόουνς, έχει μπει στο μουσείο.


Χωρίς μάλιστα να έχει καταφέρει ποτέ να έχει κερδίσει την μουσική αναγνώριση που της αναλογεί, καθώς η ντίσκο (παρότι έβαλε τα θεμέλια για την techno και house εξέγερση που ακολούθησε) δεν είχε ποτέ την επαναστατική προδιάθεση του rock n' roll ή την αυθεντικότητα των rhythm and blues.

Ήταν μια γενετική ανωμαλία, ταυτόχρονα βαρετή (από εγκεφαλική πλευρά) και ακαταμάχητη (σε έκανε να σηκωθείς και να θέλεις να χορέψεις).

Η μελωδία και ο ρυθμός ήταν βασιλιάδες και τα φωνητικά μια αναγκαστική λεπτομέρεια.

Άλλωστε το μέγεθος του μη σεβασμού της μουσικής βιομηχανίας απέναντι στην ντίσκο είναι φανερό από το γεγονός ότι η Ντόνα Σάμερ ποτέ δεν μπήκε στο Hall of Fame. Κάτι που σχολίασε ο καλός της φίλος Έλτον Τζον, δηλώνοντας «Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη ντροπή, ειδικά όταν βλέπω μια σειρά από ταλέντα β κατηγορίας που έχουν μπει πριν από αυτή. Ειδικότερα επειδή σήμερα οι δίσκοι της ακούγονται εξίσου καλά με τότε».

Η αλήθεια είναι ότι η ντίσκο έδωσε πολλές αφορμές για την αντιμετώπιση που έχει σήμερα. Και οι περισσότεροι από τους σταρ της αποδείχτηκαν εφήμεροι και αναλώσιμοι. Αλλά τόσο η Ντόνα Σάμερ όσο και ο Ρόμπιν Γκιμπ άντεξαν και διέπρεψαν επειδή είχαν το κάτι παραπάνω. Δηλαδή ταλέντο, άκρως αναγνωρίσιμες φωνές και άποψη.

Εξίσου αποκαρδιωτικό για τους φαν της εποχής είναι και τα πρόσφατα gay related σκάνδαλα γύρω από τον Τζον Τραβόλτα, το μεγαλύτερο σταρ που ανέδειξε η εποχή, άρρηκτα συνδεδεμένο με τους Μπι Τζις οι οποίοι και δημιούργησαν το αρχετυπικό soundtrack του Saturday Night Fever.

Αν και, στο τέλος της ημέρας, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Δείτε ξανά το θρυλικό περπάτημα του Τραβόλτα στο τέλος του Stayin Alive και θυμηθείτε την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό για ζωή που είναι γραμμένος στο γενετικό κώδικα της ντίσκο.
24wro
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ