2017-04-13 00:17:24
Φωτογραφία για Aπάντηση Νικολόπουλου σε Ντέπη Γκολεμά
Κυρία μου Δεν είχα την τύχη να σας γνωρίσω και για τούτο θέλησα δημοσίως να συστηθούμε και να μάθω ποιος είναι ο εργοδότης σας.

Χάρηκα μάλιστα όταν πληροφορήθηκα ότι την δουλειά σας την προσφέρει στο Νewpost ο συμμαθητής και φίλος μου κ. Π. Χατζής από τον οποίον εκ των υστέρων έμαθα αρκετά για εσάς. Και τώρα έρχομαι στο προκείμενον Όπως έγραψα και στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα στον Εισαγγελέα Πατρών:

«Προσωπικά θεώρησα καθήκον και υποχρέωσή μου να αντιταχθώ απέναντι στην προσπάθεια αυτή, και λόγω αρχών, αλλά και επειδή θεωρώ ότι με την αντίδρασή μου υπηρετώ καλύτερα το δημόσιο αλλά και το κοινωνικό συμφέρον, αυτό που υπηρετώ μαχητικά και σωστά επί σχεδόν 30 χρόνια, όπως δείχνει η συνεχής εκλογή μου στο Κοινοβούλιο, κάτι χωρίς προηγούμενο στα πολιτικά χρονικά της Αχαΐας.

 Εξαιτίας αυτής της αντίδρασης μου, η οποία εκδηλώθηκε με άσκηση καθηκόντων κοινοβουλευτικού ελέγχου απέναντι στα “τηλεσκουπίδια” και με δηλώσεις σε κάθε πρόσφορο ΜΜΕ, ανά την Ελλάδα, εσείς γράψατε ό,τι γράψατε».


Καλό είναι λοιπόν έστω τώρα που είσθε συνταξιούχος αλλά ενεργός να μάθετε,  εάν δεν τον γνωρίζετε και εάν πότε δεν το διαβάσατε, ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, λαμβάνοντας υπόψη το ευάλωτο της παιδικής ψυχής, τη μη αναπτυγμένη κρίση και τη συναισθηματική και πνευματική ανωριμότητα των ανηλίκων, καθώς και το ότι οι ανήλικοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στα μηνύματα και τις εικόνες που μεταδίδονται μέσω της τηλεόρασης, έχει κατ’ επανάληψη εκδώσει οδηγίες και υποδείξεις προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς και έχει επιβάλει υψηλά πρόστιμα, θεωρώντας την προσβολή των δικαιωμάτων των ανηλίκων ως επιβαρυντική περίπτωση. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την υπ’ αριθ. 2/7.12.2010 οδηγία του ΕΣΡ για τις εκπομπές τηλεοπτικής αναπαράστασης της πραγματικότητας (reality show), η οποία εκδόθηκε κατόπιν διαπίστωσης ότι στις εκπομπές αυτές ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου είναι ελλιπής και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας ανεπαρκής. Ομοίως θα σας παραπέμψω στην υπ’ αριθ. 1/14.10.2014 υπόδειξη του ΕΣΡ, μέσω της οποίας το Συμβούλιο σας απηύθυνε στους τηλεοπτικούς σταθμούς κατευθύνσεις, κρίνοντας ως επιτακτική προτεραιότητα τη διαφύλαξη της προστασίας των ανηλίκων τόσο ως θεατών, όσο και ως συμμετεχόντων σε τηλεοπτικά προγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει κριθεί ότι η χρησιµοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε ατόµου, η υποβολή του σε ευτελιστικές, ακραίες ή επιβαρυντικές για τη σωµατική και ψυχική υγεία δοκιµασίες, µε σκοπό την αύξηση της τηλεθέασης, την απόκτηση δηµοσιότητας και τον προσπορισµό κέρδους, ιδίως στο πλαίσιο διαγωνιστικών εκποµπών (reality ή talent shows), αποτελούν µορφές προσβολής της ανθρώπινης αξίας και της προσωπικότητας. Η βαρύτητα της συντελούµενης ή επαπειλούµενης προσβολής επιτείνεται λόγω της φύσης του τηλεοπτικού µέσου, της εµβέλειάς του και του αόριστου αριθµού προσώπων στα οποία απευθύνεται. Κατ΄εφαρμογή του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 2 παρ. 1 (σεβασμός της αξίας του ανθρώπου) και 21 παρ. 2 (προστασία της οικογένειας), η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του Κράτους. Οι ανήλικοι δεν πρέπει να εξωθούνται σε υιοθέτηση συμπεριφορών που δεν συμβαδίζουν με την ηλικία τους, Ιδίως πρέπει να αποφεύγεται η μετάδοση σκηνών ή περιεχομένου προγράμματος που προκαλεί στους ανηλίκους ανασφάλεια ή φόβο, ή τους παροτρύνει άμεσα ή έμμεσα σε επιθετικές συμπεριφορές, σε χρήση ή άσκηση βίας, σε υιοθέτηση προτύπων συμπεριφοράς που δεν συνάδουν με τους ηθικούς και νομικούς κανόνες της σύγχρονης κοινωνίας ή τους παροτρύνει σε εθισμούς και δραστηριότητες που είναι επιβλαβείς για τους ίδιους ή τους εξοικειώνει με βίαιες συμπεριφορές και τους καθιστά απαθείς απέναντι σε ενδεχόμενες επιθετικές ή βίαιες πράξεις της καθημερινότητας.

Κατά το παρελθόν τα πρόστιμα για τηλεοπτικά προγράμματα αναπαράστασης της πραγματικότητας ή εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου ήταν αρκετά τσουχτερά (βλ., αντί άλλων, τις υπ’ αριθ. 10/2006, 268/2009, 105/2009, 239/2011, 450/2014 αποφάσεις του ΕΣΡ), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κρίθηκε ότι το ενδεδειγμένο μέτρο είναι η αλλαγή της ώρας μετάδοσης (βλ. ενδεικτικά την υπ’ αριθ. 194/2006 απόφαση του ΕΣΡ, με την οποία επιβλήθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό η διοικητική κύρωση της συστάσεως όπως προβάλλει συγκεκριμένη σειρά εκποµπών στην 4η ζώνη τηλεθέασης, δηλαδή µετά την 22:30 ώρα, ειδικώς δε την Παρασκευή και την παραµονή αργιών µετά την 23:00 ώρα και µε τη σήµανση «κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 ετών»). Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι η τιμωρία και ο παραδειγματισμός. Το ζητούμενο είναι ο σεβασμός των συνταγματικών επιταγών. Η ομαλή κοινωνική συμβίωση, η προστασία της ηθικής, πνευματικής και πάνω απ’ όλα σωματικής ανάπτυξης των ανηλίκων από προβαλλόμενες δια τηλεοράσεως συμπεριφορές που υποσυνείδητα λειτουργούν ως πρότυπα με καταστροφικές συνέπειες ακόμα και στη σωματική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

ΕΠΕΙΔΗ η παρούσα καταγγελία μου ερείδεται στα άρθρα 2 παρ. 1, 15 παρ. 2 και 21 παρ. 1 του Συντάγματος, σχετικά με τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και της παιδικής ηλικίας και της νεότητας, σε συνδυασμό με τα άρθρα 26 (παρ. 4 και 5) του Π.Δ. 109/2010,  9 (παρ. 1 και 3) και 10 του Κανονισμού 2/1991 του ΕΣΡ σχετικά με την προστασία ανηλίκων από τηλεοπτικές μεταδόσεις, ώστε να μην βλάπτεται η σωματική, πνευματική ή ηθική τους ανάπτυξη, τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 6138/2000 υπουργικής απόφασης για την κατάταξη και τη σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς και τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 2/7.12.2010 οδηγίας και της υπ’ αριθ. 1/14.10.2014 υπόδειξης του ΕΣΡ.

ΕΠΕΙΔΗ το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος για τον έλεγχο της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 2863/2000, επιβάλλει τις κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 4 παρ.1  του ν. 2328/1995 και οι οποίες, σε ιδιαίτερα επιβαρυντικές περιπτώσεις, όπως η παρούσα, μπορούν να φτάσουν έως τη διακοπή της εκπομπής ή ακόμα και στην ανάκληση της άδειας του τηλεοπτικού σταθμού.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους αρκετοί πολίτες ζήτησαν την παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής και λοιπόν με την ιδιότητά μου του εκπροσώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά πρωτίστως με αυτή του ευσυνείδητου πολίτη έπραξα το ίδιο.

Κυρία μου,

Παρακολουθούμε κάθε μέρα το θέατρο του πραγματικού «Φαρισαϊσμού», όπου με δεκάδες trailers σχεδόν 5 φορές ανά ώρα, προβάλλεται το τι θα γίνει «στο αποψινό επεισόδιο» και φυσικά για να γίνει ελκυστικό το trailer αποκαλύπτει τους τσακωμούς, τις ρουφιανιές, τους χλευασμούς και τα «μαχαιρώματα» που θα προβληθούν στο «αποψινό επεισόδιο»! Πρόκειται για μία απερίγραπτη αποθράσυνση του «μιντιακού» κατεστημένου, το οποίο έφθασε στο σημείο να κάνει θέμα συγκεκριμένη απαράδεκτη συμπεριφορά δημόσιου χλευασμού και ψυχολογικού πολέμου ο οποίος όχι μόνο προβάλλεται, αλλά πολύ περισσότερο διαφημίζεται, έτσι ώστε να προκαλέσει την όσο μεγαλύτερη τηλεθέαση.

Κυρία μου,

Ζούμε σε μια εποχή που προσπαθεί να επιβάλει μια αντιστροφή της ηθικής. Τα παιδιά, που δεν έχουν διαμορφώσει ακόμα αξίες, βομβαρδίζονται με μηνύματα που οδηγούν στην καλλιέργεια μίας ηθικής σύγχυσης. Ο έξυπνος, ο δυνατός, ο μάγκας, ο “cool” είναι αυτός που υποβάλει τον εαυτό του σε επικίνδυνες δοκιμασίες και πετυχαίνει να βγει ζωντανός, με οποιοδήποτε κόστος. Οι άλλοι θεωρούνται δειλοί και συχνά αποκαλούνται «κότες». Η εκπομπή SURVIVOR επιβεβαιώνει τα ανωτέρω και αναμφίβολα είναι πρόσφορη για την έξαρση του σχολικού εκφοβισμού στα σχολεία όλης της χώρας. Σας παραπέμπω στην πρόσφατη ανακοίνωση της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η οποία τόνισε δημόσια τους προφανείς κινδύνους για την ηθική, ψυχική και σωματική ανάπτυξη των ανηλίκων. Οι ανήλικοι μαθητές καθημερινά υφίστανται πλύση εγκεφάλου στο σημείο να πηγαίνουν άγρυπνοι στο σχολείο, ενώ πιέζουν τους δασκάλους τους να παίζουν παιχνίδια που ομοιάζουν στο Survivor, “αντιγράφοντας” δυστυχώς τις προσβλητικές συμπεριφορές των πειναλέων πρωταγωνιστών της εκπομπής, που για μια καρύδα επιτίθενται ο ένας στον άλλον, εντός της «αρένας» του ΣΚΑΪ. Η λέξη «κλίκα» όπως ακούνε καθημερινά πια τα παιδικά αυτιά έγινε συνώνυμη της παρέας, αφού για ένα παιδί όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η διαφορά. Τι θα πείτε άραγε στον γονέα που κατήγγειλε ότι ο γιος του 9 χρονών αποφάσισε να φτιάξει τη δική του «κλίκα» στο σχολείο, όπως του είπε, για να είναι ο «μάγκας» της τάξης του, όπως είναι ο «παιχταράς» ο Χούτος και ο Μπο…

Αυτά λοιπόν και για τα υπόλοιπα το λόγο έχει η επίσης Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη

Νίκος Νικολόπουλος

Ανεξάρτητος Βουλευτής

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ