2012-05-22 00:01:43
Φωτογραφία για ΤΖΙΜΠΟΥΡ: ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΩ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Περήφανος που αγωνίζεται στον Ολυμπιακό δήλωσε σε συνέντευξή του στη NOVA, ο Ραφίκ Τζιμπούρ, ενώ επισήμανε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Αναλυτικά o Τζιμπούρ μίλησε για:

Το εάν πιστεύει πως μετά από επτά χρόνια στην Ελλάδα βρήκε στον Ολυμπιακό το λιμάνι του: Όταν είχα έρθει εδώ, είχα ακούσει πολλά για τον Ολυμπιακό, το γήπεδό του και το πάθος που έχουν οι φίλαθλοι του. Μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει Ολυμπιακός, μόνο όταν είσαι μέσα στον Ολυμπιακό. Και όταν έγινα μέλος της ομάδας, κατάλαβα τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε αυτό το σύλλογο και τους υπόλοιπους.

Το ότι την μέρα που αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός από την Ανόρθωση είχε πει ο Βαλβέρδε πως θα ήθελε τον Τζιμπούρ στον Ολυμπιακό και πως αυτό έγινε μετά από 2,5 περίπου χρόνια: Δε ρίχνω το φταίξιμο σε κανέναν. Έτσι το έχει αποφασίσει η μοίρα. Ο Θεός αποφασίζει για το τι θα γίνει. Εγώ νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Πήγα στην ΑΕΚ. Είχα καλές και κακές στιγμές.


Προτιμώ να κρατάω τις καλές. Αυτός ήταν ο δρόμος μου και δεν παραπονιέμαι γι' αυτό. Μπορεί τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν είχα έρθει στον Ολυμπιακό την πρώτη φορά. Αλλά δε θέλω να τα σκέφτομαι αυτά. Προτιμώ την πραγματικότητα. Τότε ήμουν μέλος της ΑΕΚ. Και είμαι χαρούμενος και υπερήφανος που υπήρξα παίκτης της.

Το εάν είδε ο κόσμος στον Ολυμπιακό ένα διαφορετικό Τζιμπούρ: Δε νομίζω πως είδαμε έναν διαφορετικό Τζιμπούρ. Απλώς είδαμε έναν Τζιμπούρ σε διαφορετική θέση. Η νοοτροπία των συλλόγων που βρισκόμουν πριν ήταν εντελώς διαφορετική σε σχέση με αυτήν της τωρινής ομάδας μου. Στις προηγούμενες ομάδες είχα πολλά προβλήματα.

Μία εξ' αυτών ήταν η ΑΕΚ. Δεν μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα για πολλούς λόγους. Δε θα προχωρήσω σε εξηγήσεις γιατί όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Εδώ στον Ολυμπιακό βιώνω τις κατάλληλες συνθήκες. Με εμπιστεύονται. Και γι' αυτό είμαι ο εαυτός μου. Και όταν είμαι έτσι, παίζω όπως πρέπει να παίξω.

Το εάν ο Ολυμπιακός μπορούσε να αποφύγει την ήττα από τη Μαρσέιγ, αν είχε επίσημα παιχνίδια: Σίγουρα αυτή ήταν μία απ' τις παραμέτρους που η ομάδα δεν ήταν έτοιμη γι' αυτό το ματς. Μόνο στην Ελλάδα μπορείς να δεις τέτοιες καταστάσεις. Να μην γίνονται οι δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και έτσι να ξεκινάς δίχως επίσημες υποχρεώσεις το Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό είναι μεγάλο λάθος από τη λίγκα.

Το κατά πόσον θα ήταν καλύτερη η πορεία της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ αν είχε ο Ολυμπιακός επίσημα παιχνίδια πριν το ματς με την Μαρσέιγ: Όταν μπαίνεις σε μία διοργάνωση μετά από τρία - τέσσερα ματς, η ομάδα συντονίζεται, αποκτά αυτοματισμούς, αποκτά και το πάθος για να νικήσει. Είμαι σίγουρος πως αν είχαμε παιχνίδια στα πόδια μας δε θα χάναμε απ' τη Μαρσέιγ. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Το εάν ο Ολυμπιακός διέλυσε τη θεωρία που θέλει τις ελληνικές ομάδες να παίζουν διαφορετικά στην Ευρώπη από ότι στο πρωτάθλημα: Όσο είμαι στην Ελλάδα έχω αντιληφθεί πως οι ασθενέστερες ομάδες φοβούνται τις μεγάλες ομάδας στο πρωτάθλημα. Και αυτό κάνει κακό. Εάν κάθε ομάδα παίξει όπως πρέπει απέναντι στον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, αυτό θ' αλλάξει την εικόνα του πρωταθλήματος. Οι ομάδες θα είναι πιο ενεργητικές στον αγωνιστικό χώρο.

Πιο δραστήριες. Τα ματς θα έχουν καλύτερο ρυθμό και αυτό θα βοηθήσει ούτως ώστε οι ελληνικές ομάδες να είναι πιο έτοιμες για τα ευρωπαϊκά ματς. Δεν μπορείς να πηγαίνεις στην Ευρώπη και να παίζεις απέναντι σε ομάδες που έχουν ρυθμό και εν συνεχεία να έρχεσαι στο ελληνικό πρωτάθλημα και να βλέπεις τις ομάδες να παίζουν αμυντικά.

Αυτή η διαφορετική κατάσταση σε δυσκολεύει. Είναι δύσκολο να μένεις συγκεντρωμένος. Αν το πρωτάθλημα ήταν πιο ανοικτό και οι ομάδες δε φοβόντουσαν τους μεγάλους συλλόγους και έπαιζαν πιο επιθετικά, τότε αυτό θα βοηθούσε τις ομάδες να είναι προετοιμασμένες για τα ευρωπαϊκά ματς.

Το ποιο ματς ήταν εκείνο που έπαιξε ρόλο στην ανατροπή της διαφοράς με τον Παναθηναϊκό: Το πίστευα γιατί είμαι στον Ολυμπιακό. Ήξερα πως είμαστε η καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα. Ήμουν σίγουρος για την ομάδα μου. Γνωρίζω την ομάδα μου, τους συμπαίκτες μου, τη νοοτροπία του προπονητή, ότι περιβάλει το σύλλογο. Όλα είναι θετικά.

Πιστεύω σε εμάς. Και έτσι πίστευα στην κατάκτηση του τίτλου. Αλλά για να πω την αλήθεια, ο Παναθηναϊκός μας διευκόλυνε. Μας «βοήθησαν» γιατί έχασαν τα κρίσιμα παιχνίδια. Και όλα αυτά οδήγησαν στην κατάκτηση του τίτλου.

Την θέση που προτιμά να παίζει: Πιστεύω πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ένας επιθετικός πρέπει να παίζει σε όλες τις θέσεις. Απ' τη στιγμή που θ' αντιμετωπίσεις ομάδες με διαφορετική τακτική και σχηματισμό. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για ν' αγωνιστείς σε διαφορετικές θέσεις.

Όσο θα περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο θα βλέπουμε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο παίκτες που θ' αλλάζουν θέσεις. Δεν με ενδιαφέρει που θα παίζω και σε ποια θέση. Θέλω μόνο να διασκεδάζω το παιχνίδι, να προχωράω και να νικάω.

Το εάν βοήθησε την ομάδα ο ανταγωνισμός στην επίθεση με την παρουσία και των Μιραλάς και Πάντελιτς: Όταν είσαι επιθετικός, είσαι εγωιστής, Πρέπει να σκέφτεσαι τον εαυτό σου, όπως βέβαια και την ομάδα σου. Η σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε εμένα, τον Κέβιν και τον Μάρκο, είναι δύσκολο να τη βρεις στο ποδόσφαιρο.

Δεν είναι εύκολο να τη βρεις σε άλλους επιθετικούς. Ο επιθετικός είναι εγωκεντρικός. Εμείς αναλάβαμε έναν ρόλο μέσα στην ομάδα. Συμπλεύσαμε για τον ομαδικό στόχο. Καταλάβαμε πως η προσωπική επιτυχία θα έρθει με την ομαδική επιτυχία. Αν η ομάδα πηγαίνει καλά, τότε και εμείς θα πηγαίνουμε καλά. Επομένως σκεφτόμαστε την ομάδα και γι' αυτό όλα πηγαίνουν καλά. Όταν η ομάδα σκοράρει και εμείς το απολαμβάνουμε.

Το ποιο ήταν το πιο σημαντικό γκολ που πέτυχε: Νομίζω πως το γκολ που πέτυχα απέναντι στην Ντόρτμουντ ήταν πολύ σημαντικό. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να ονειρευτούμε. Αυτό το αποτέλεσμα διατήρησε το κύρος μας ψηλά στην Ελλάδα και παράλληλα γίναμε σεβαστοί στην Ευρώπη.

Γιατί όταν νικάς την Ντορτμουντ, την πρωταθλήτρια Γερμανίας, αυτό είναι κάτι σπουδαίο. Και κατά την εξέλιξη της διοργάνωσης του Τσαμπιονς Λιγκ, κερδίσαμε όλο και περισσότερο σεβασμό.

Τον Κώστα Μήτρογλου και αν η παρουσία του την επόμενη σεζόν στην ομάδα θα αυξήσει τον ανταγωνισμό: Αυτό είναι κάπως πολύπλοκο. Ο Κώστας είναι καλός παίκτης και καλό παιδί. Θα έχουμε το χρόνο στη συνέχεια να μιλήσουμε γι' αυτό το θέμα. Αυτός εδώ είναι ο σύλλογός του, η οικογένειά του. Δε θα υπάρξει ανταγωνισμός. Πρέπει να είμαστε καλοί, να σκοράρουμε και να οδηγούμε τον Ολυμπιακό σε νίκες.

Την επίτευξη των γκολ: Το γκολ είναι ο συνδυασμός των πάντων. Κάποια στιγμή το ένστικτο, άλλοτε η τύχη, η θέση που έχεις, αυτός που θα σου δώσει την πάσα. Το γκολ εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Αλλά σίγουρα όταν σκοράρεις είναι η καλύτερη στιγμή που μπορείς να ζήσεις μέσα ένα γήπεδο.

Το εάν θ' άλλαζε ένα από τα γκολ που πέτυχε κόντρα σε Αρσεναλ και Ντόρτμουντ με ένα τέρμα απέναντι στη Μέταλιστ: Και τα δύο. Όταν έφθασε ο Μάρτιος νομίζω πως δείξαμε σημάδια κόπωσης. Ψάχναμε ένα απόθεμα ενέργειας για να στηριχτούμε σε αυτό. Και γι' αυτό προς το τέλος του παιχνιδιού χάσαμε τη συγκέντρωσή μας. Και το τέλος ήταν πολύ άσχημο.

Τον Ερνέστο Βαλβέρδε: Για εμένα είναι κάτι περισσότερο. Είναι ένας άνθρωπος που έφερε μία νέα φιλοσοφία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κανείς δεν μπορεί να πει πως ο Ολυμπιακός είναι μία αμυντικογενής ομάδα. Πάντα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Και αυτό είναι δική του δουλειά. Ήταν κάτι εξαιρετικό για εμάς.

Το εάν θα μπορέσει ο κόσμος να δει και την επόμενη σεζόν την ίδια φιλοσοφία που έδειξε η ομάδα φέτος στην Ευρώπη: Όπως είπες δεν ξέρουμε ποιος θα είναι εδώ, ποιος θα έρθει. Αλλά πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης ενός παιχνιδιού είναι να το κυνηγήσεις και να ελέγξεις το ρυθμό. Δε χρειάζεται να φοβάσαι.

Γιατί όταν συμμετέχεις στο Τσάμπιονς Λιγκ σημαίνει πως είσαι πρωταθλητής. Πρέπει να βελτιώνεσαι. Προφανώς δεν μπορείς να παίζεις το ίδιο παιχνίδι όταν αντιμετωπίζεις τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα ή την Μπάγερν Μονάχου. Αυτά είναι δύσκολα ματς. Πρέπει ν' αλλάξεις τον τρόπο παιχνιδιού σου. Αλλά με ομάδες ίδιου βεληνεκούς, ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να φοβάται κανέναν.

Το εάν τον καλύπτει ο Ολυμπιακός ή είναι στις φιλοδοξίες του να αγωνιστεί σε κάποια ευρωπαϊκή ομάδα: Ακόμη δεν γνωρίζω. Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσω. Αλλά σε κάθε περίπτωση είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ. Νιώθω ωραία μέσα σε ωραίο περιβάλλον. Είμαι ο εαυτός μου. Και αυτό μου βγαίνει καλά.

Το τι μπορεί να υποσχεθεί στους φιλάθλους και στον ίδιο για την επόμενη σεζόν: Δεν μπορώ να δώσω υπόσχεση. Γιατί αυτό που υπόσχεσαι πρέπει να το τηρείς. Ένα είναι σίγουρο. Υπόσχομαι πως αν παραμείνω εδώ, θα δίνω πάντα τον καλύτερό μου εαυτό για να οδηγήσω τον Ολυμπιακό σε σπουδαίες στιγμές στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΕΚ:Το αντίο του Δέλλα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΕΚ:Το αντίο του Δέλλα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ