2012-05-22 00:00:24
Φωτογραφία για Νικητής λόγω αποχής...
Τα προγνωστικά των τελευταίων ...δύο εβδομάδων, που ήθελαν τον ευρωπαϊστή πολιτικό Μπόρις Τάντιτς να κατακτά την προεδρία της Δημοκρατίας διαψεύστηκαν.

Ο μέχρι πρότινος εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς, που τώρα πλέον αυτοπροσδιορίζεται ως εκφραστής της ευρωπαϊκής δεξιάς, απέσπασε νίκη στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, λαμβάνοντας το 50,21% των ψήφων έναντι 46,77% που έλαβε ο κ. Τάντιτς. Στο εκλογικό κέντρο του κ. Νίκολιτς άνοιξαν σαμπάνιες μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων ενδεικτικών αποτελεσμάτων, ενώ χιλιάδες ψηφοφόροι του βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη.

Μία νίκη που και για τους ίδιους ήταν ανέλπιστη μιας και φαινόταν αδύνατο να ηττηθεί το πολιτικό μέτωπο των τεσσάρων κομμάτων που υποστήριζαν τον Μπόρις Τάντιτς. Συνεπώς, η αποστροφή του Νίκολιτς στην συνέντευξη Τύπου ότι «υπάρχει Θεός» δεν ήταν και τόσο άστοχη, αφού η νίκη του μοιάζει με θαύμα. Στο επιτελείο του κ. Τάντιτς δεν μπορούσαν να συνέλθουν από το σοκ. Οι συνεργάτες του ακύρωσαν όλες τις προγραμματισμένες συνεντεύξεις, κλείστηκαν από νωρίς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενώ οι τσιγγάνοι μουσικοί, που παραδοσιακά ακολουθούν κάθε νίκη του Μπόρις Τάντιτς, άρχισαν βιαστικά να μαζεύουν τα όργανα τους όταν κατάλαβαν ότι θα χάσουν το φιλοδώρημα και ότι … η γιορτή είναι αλλού.


Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Τάντιτς εκτίμησε ότι «πλήρωσε» για τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη και επηρέασε τη Σερβία. Την ορθότερη ίσως ανάλυση των αποτελεσμάτων έκανε ο στενός κομματικός του συνεργάτης Μπόγιαν Πάιτιτς, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση (RTS), ο οποίος εκτίμησε ότι η ήττα ήταν συνέπεια τις αλαζονείας και της γενικότερης αίσθησης που δημιουργήθηκε από τον κομματικό μηχανισμό για βέβαιη νίκη του κ. Τάντιτς.

Το κλίμα αυτό οδήγησε στη μεγάλη αποχή, αφού πολλοί ψηφοφόροι του Μπόρις Τάντιτς δεν θεώρησαν αναγκαίο να βγουν στις κάλπες, συμπέρανε ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπόγιαν Πάιτιτς. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η απόχη ενίσχυσε τον Τόμισλαβ Νίκολιτς, οι ψηφοφόροι του οποίου, παραδοσιακά, είναι συνεπείς στο «ραντεβού» τους με την κάλπη. Οι αναλυτές τώρα προσπαθούν να προβλέψουν τις συνέπειες που θα έχει για τη Σερβία η νίκη του Νίκολιτς και κατά πόσο ένας πρόεδρος που φέρει το στίγμα του «ακραίου εθνικιστή» και που είναι «πολιτικό τέκνο» του κατηγορούμενου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Βόισλαβ Σέσελι θα γίνει αποδεκτός στα δυτικά πολιτικά σαλόνια.

Πάντως, η «προφητική γκάφα» των Βρυξελλών, όπου στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρεις ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες στη Σερβία, εμφανίστηκε συγχαρητήριο ανακοινωθέν για τη νίκη του κ. Νίκολιτς, μαρτυρά ότι η Ευρώπη προετοιμάστηκε για κάτι τέτοιο και δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα. 'Αλλωστε ο ίδιος ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, τα τελευταία τρία χρόνια υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, κάτι που έσπευσε να τονίσει και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Δεν θα παρεκκλίνω από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» ήταν η πρώτη φράση του νικητή, χθες βράδυ, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία να είναι η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, από τους πρώτους ηγέτες που θα συναντήσει καθώς, όπως είπε, η Γερμανία είναι «ο καλύτερος εταίρος της Σερβίας στα Βαλκάνια».
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ