2012-05-24 02:21:02
Φωτογραφία για Οπαδοί χωρίς σύνορα
Στο πλαίσιο του φετινού τελικού του Champions League στο Μόναχο, μεταξύ Μπάγερν και Τσέλσι, η Mastercard, ένας από τους κυριότερους χορηγούς της ΟΥΕΦΑ, διεξήγαγε μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τη συμπεριφορά των οπαδών του ποδοσφαίρου.

Η έρευνα αυτή έφερε στο φως μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των οπαδών που ακολουθούν τις ομάδες τους όπου κι αν παίζουν, τα ποσά που δαπανούν οι οπαδοί και την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση των εμπορικών σημάτων ποδοσφαίρου.

Οι οπαδοί στην Ευρώπη δαπανούν συνολικά το ποσό των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ(!) κάθε σεζόν για να υποστηρίξουν μία ομάδα που δεν είναι από τη χώρα τους!!!

Το ποσό αυτό προκύπτει είτε από χρήματα που δίνονται σε εκδρομές για να παρακολουθήσουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα, είτε από συνδρομές σε ψηφιακές πλατφόρμες που έχουν κατοχυρώσει τη μετάδοση αγώνων ποδοσφαίρου.


Για να καταλάβουμε καλύτερα, το δυσθεώρητο αυτό ποσό ισοδυναμεί με την κατασκευή 100 Allianz Arena ή την αγορά 372 Κριστιάνο Ρονάλντο!

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ένα τέταρτο των “Οπαδών χωρίς σύνορα” ανήκουν στην Μπαρτσελόνα (σχεδόν 41 εκατομμύρια), η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ομάδα στο εξωτερικό, μετά έρχεται η Ρεάλ Μαδρίτης με 10% και ύστερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 8%.

Πού ξοδεύουν τα χρήματα;

Το ένα πέμπτο των χρημάτων, ή αλλιώς 7,5 δισ. ευρώ, διατίθεται σε συμβόλαια με ψηφιακές πλατφόρμες που δείχνουν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Το 13% των χρημάτων πάνε σε προϊόντα που φέρουν το σήμα της ομάδας.

Το 10% ξοδεύεται σε αγορά εισιτηρίων των αγώνων, ενώ ένα ποσό της τάξης των 2,5 δισ. € διατίθεται για φαγητό, ποτό και άλλα αγαθά που καταναλώνονται στο γήπεδο.

Το 6% σπαταλά τα χρήματά του για να δει τον αγώνα σε ένα μπαρ ή μία παμπ, ενώ υπάρχει και ένα 5% που πηγαίνει καταστήματα εστίασης των ίδιων των ομάδων.

Ένας στους τέσσερις οπαδούς ταξιδεύει για τους εντός έδρας αγώνες της αγαπημένης του ομάδας κι ας είναι στο εξωτερικό.

Διαμονή και ταξίδι για την παρακολούθηση αγώνων φτάνουν το ποσό των 8,75 δισ. ευρώ.

Ο αντίχτυπος, λοιπόν, στον τουρισμό είναι μεγάλος. Το ένα τρίτο των οπαδών αυτών έχουν κάνει κράτηση με κύριο σκοπό την παρακολούθηση ενός παιχνιδιού ή την επίσκεψη σε στάδιο.

Επίσης, το ένα πέμπτο σκόπιμα κανονίζει τις διακοπές του ενσωματώνοντας σε αυτές έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Συνολικά, οι πόλεις που φιλοξενούν “Οπαδούς χωρίς σύνορα” σε ζωντανούς αγώνες, μπορεί να επωφεληθούν με 4,5 δισ. € περίπου ανά σεζόν.

Κατηγορίες των οπαδών

Η έκθεση αυτή κατατάσσει τους οπαδούς αυτούς σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.

Το 60% των οπαδών προσελκύονται από την αγωνιστική φιλοσοφία, αλλά και τις επιτυχίες, ενός συλλόγου.

Μόλις το 12% ταξιδεύει λόγω ενός ξεχωριστού δεσμού που έχει αναπτύξει με μία ομάδα από το εξωτερικό. Από αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα επισκέπτονται την έδρα της αγαπημένης τους ομάδας.

Το 11% ακολουθεί όχι ομάδες, αλλά αστέρες του ποδοσφαίρου, όπως ο Ρονάλντο ή ο Μουρίνιο, ανεξάρτητα από το σύλλογο που ο καθένας βρίσκεται.

Το υπόλοιπο 17% έχει άλλα κριτήρια, όπως κυρίως στοίχημα,αξιοθέατα πόλης, γήπεδα, κτλ.

angrybets.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ