2017-11-01 10:06:28
Φωτογραφία για ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών μέχρι το τέλος του χρόνου, ενδεχομένως και στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Όπως και στους κόλπους της Κομισιόν, έτσι και σε επίπεδο Ευρωζώνης η αισιοδοξία πηγάζει από την πρόοδο που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, στις συναντήσεις των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης: «Υπάρχει ένα θετικό κλίμα συνεργασίας, έχει γίνει καλή δουλειά, ενώ τα αποτελέσματα των συζητήσεων είναι ενθαρρυντικά». Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες συμφωνίας στο Εurogroup, στις αρχές Δεκεμβρίου, είπε ότι τεχνικώς αυτό είναι δυνατόν, αλλά δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση γιατί θα πρέπει προηγουμένως να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τα 113 προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος τα 95 αφορούν την τρίτη αξιολόγηση, που σημαίνει ότι υπάρχει πολλή δουλειά, όπως είπε. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είτε στις 4 Δεκεμβρίου είτε μέχρι το τέλος του έτους.


Υπενθυμίζεται ότι για να γίνει η εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει προηγουμένως να έχει επιτευχθεί αρχικά συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια να εφαρμοστεί, ώστε να κλείσει και επίσημα η αξιολόγηση. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η εκταμίευση της δόσης δεν θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους, αλλά τις πρώτες εβδομάδες του 2018.

Αναφορικά με το Εurogroup της Δευτέρας, ο αξιωματούχος είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι στα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης αλλά στα λοιπά, δηλαδή ο ίδιος εκτιμά ότι θα γίνει μια ολιγόλεπτη ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία της αξιολόγησης και τις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα. Βασικό θέμα στο Εurogroup της Δευτέρας θα είναι η προετοιμασία της συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης, στις 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστεί η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Μετά τη συζήτηση που έγινε στην αρχή του μήνα στην τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup στις 9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο για τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΣ), όπου η υποδοχή ήταν θετική, τη Δευτέρα οι υπουργοί θα εξετάσουν το θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, αλλά και της πορείας υλοποίησης της Τραπεζικής Ένωσης.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, άλλες χώρες θέλουν έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για να χρηματοδοτεί επενδύσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ άλλες θέλουν μια απλή χρηματοδοτική γραμμή μέσα στον κοινοτικό προϋπολογισμό.  Για την Τραπεζική Ένωση είπε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η εγγύηση των καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες γιατί κάποιες χώρες (βορράς Ευρωζώνης) ανησυχούν για τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Η συζήτηση θα γίνει με βάση την τελευταία πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει μια συνασφάλιση των καταθέσεων. Στα θέματα της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο του 2018 με βάση έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη.

Κυβέρνηση: Διενέργεια των swaps ομολόγων του PSI - Αισιοδοξία για το χρονοδιάγραμμα της γ' αξιολόγησης

Τη διενέργεια των swaps των ομολόγων του PSI, αλλά και τη νέα έξοδο στις αγορές, σε χρόνο που δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί επακριβώς, σχεδιάζει η κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της γ’ αξιολόγησης.

''The New Daily Mail'' 

με πληροφορίες από την ''Ναυτεμπορική''
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ