2017-11-03 19:49:12
Φωτογραφία για Ένα βουνό στη θάλασσα ...
«Ένα βουνό στη θάλασσα» είναι η αγαπημένη φράση που χρησιμοποιείται ευρέως για την Κορσική, το μεγάλο μεσογειακό νησί στα ανοικτά της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Μια πιο γεωλογικά ακριβή έκδοση θα μπορούσε να μας πει: «Δύο Οροσειρές στη Θάλασσα»

Μια γραμμή που εκτείνεται περίπου από  το L’Île Rousse, στη βόρεια ακτή, μέσα από το Corte στο εσωτερικό, και μία άλλη για το Favone στη νοτιοανατολική ακτή, χωρίζουν την Κορσική σε δύο διακριτά γεωλογικά μέρη .Το μεγαλύτερο μέρος του βράχου στα δυτικά της γραμμής είναι από γρανίτη , ένα είδος πυριγενούς πετρώματος.

Τα βουνά και οι λόφοι στη δυτική πλευρά της γραμμής είναι οι ρίζες της αρχαίας οροσειράς που αυξήθηκαν μεταξύ 345 και 225 εκατομμύρια χρόνια πριν κατά τη διάρκεια της Ερκύνιας Ορογένεσης (περίοδος που σχηματίζονταν τα βουνά).

Οτιδήποτε είναι στην ανατολική γραμμή έχει να κάνει με την «Αλπική Κορσική.» Οι βράχοι σε αυτό το μέρος του νησιού ήταν πτυχωμένοι σε βουνά εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια αργότερα, όταν οι πλάκες της  Αφρικής και της Ευρασίας συγκρούστηκαν για να σχηματίσουν τις Άλπεις.


Τα στρώματα των πετρωμάτων σε αυτή την πλευρά του νησιού είναι κυρίως από σχιστόλιθους, ασβεστόλιθους, και άλλα ιζηματογενή πετρώματα που σχηματίστηκαν στο θαλάσσιο πυθμένα.Οι δύο αυτές περίοδοι κτισίματος των οροσειρών, καθώς και εκατομμύρια χρόνια βροχοπτώσεων και διάβρωσης χάραξαν τις ορεινές περιοχές, δημιούργησαν το τραχύ έδαφος που παρατηρείται σήμερα  στην Κορσική.

Η ψηλότερη κορυφή, Monte Cinto, υψώνεται 2.706 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Κορσική φιλοξενεί ακόμη 19 άλλα βουνά υψηλότερα από 2.000 μέτρα, κυρίως στη δυτική πλευρά του νησιού.Στις 17 Μαΐου, 2017, το Landsat 8 συνέλαβε την παραπάνω εικόνα της Κορσικής.

Εκτός από τα βουνά, κατέγραψε τις λίγες πεδιάδες, λίμνες, εκβολές ποταμών και τα δέλτα στις ακτές, ιδιαίτερα στην ανατολική ακτή.Ορισμένοι ιστορικοί αναφέρουν ότι γεωμορφολογία του νησιού με το δύσβατο έδαφος είναι ο λόγος που η Κορσική έχει διατηρήσει μια τέτοια διακριτή και έντονα ανεξάρτητη ταυτότητα, παρά το γεγονός ότι καταλήφθηκε και ελέγχθηκε  από διάφορες ξένες δυνάμεις.

Οι Έλληνες, οι Καρχηδόνιοι, οι Ρωμαίοι, οι Μαυριτανοί και οι Γενοβέζοι είχαν υπό την κατοχή τους το νησί κατά καιρούς, ωστόσο η Κορσική έχει διατηρήσει τη δική της γλώσσα και τις παραδόσεις της. Κατοχικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν σε γενικές γραμμές στις παράκτιες πεδιάδες και αγωνίστηκαν για να ασκήσουν μεγάλη επιρροή στους οικισμούς στο εσωτερικό του νησιού, όμως ήταν δύσκολο αυτά τα μέρη να γίνουν προσβάσιμα.

Σήμερα, η Κορσική είναι μια περιοχή της Γαλλίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ