2017-11-07 07:25:15
Φωτογραφία για Ο φαύλος κύκλος των εμμονών
Δύναται ο φαύλος κύκλος των επαναλαμβανόμενων σκέψεων και πράξεων που με ταλαιπωρεί να σπάσει; Έχω εμμονές κι αν ναι πώς γίνομαι ξανά κυρίαρχος του εαυτού μου αντί για έρμαιο αυτών;

Πώς και πότε κάνουν την εμφάνισή τους;

Νομίζω πως ξέχασα αναμμένο τον θερμοσίφωνα. Κλείδωσα; Έκλεισα το μάτι της κουζίνας; Ξεκινούν από απλές αμφιβολίες και συχνά μπορούν να μεταμορφωθούν σε εφιαλτικές εμμονές. Οι εμμονές κάνουν την εμφάνισή τους αρχικά ως απλές και αθώες σκέψεις συνήθως μετά ή κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους ή/και θλίψης. Είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε και χρονοβόρο. Συχνά είναι κάτι για το οποίο μας εφιστούν την προσοχή οι δικοί μας άνθρωποι.

Τί μας συμβαίνει;

Οι ιδεοληψίες όπως αποκαλούνται επιστημονικά, συγχέονται τόσο με την τελειομανία όσο και με φοβίες όπως η αποδοχή και η επιθυμία μας να γινόμαστε αρεστοί, η μοναξιά, οι αρρώστιες, ο θάνατος και λοιπά
. Είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και κινήσεις (ψυχαναγκασμοί) με σκοπό να νιώσουμε σίγουροι ότι θα αποφύγουμε να βιώσουμε μια δυσάρεστη για εμάς κατάσταση. Έτσι ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσάρεστα συναισθήματα και ταλαιπωρούμαστε. Αν η χρονική διάρκεια και η συχνότητα με την οποία καταφεύγουμε στις σκέψεις και τις επαναλαμβανόμενες αυτές συμπεριφορές αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και  σε σημείο που να θεωρούμαστε μη λειτουργικοί, τότε σημαίνει πως ήρθε η ώρα να λάβουμε δράση.

Αντιμετώπιση

Η αντίληψη ότι οι εμμονές δυσχεραίνουν τόσο την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητάς μας, όσο και των σχέσεών μας, αποτελεί και το πρώτο και σπουδαιότερο βήμα για να απαλλαγούμε από αυτόν τον δυνάστη! Το αμέσως επόμενο είναι να αναζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού επιστήμονα. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη κι ενίοτε δεν βλέπουμε άμεσα αποτελέσματα. Είναι ωστόσο λιγότερο κουραστική από αυτό που ήδη βιώνουμε. Όπως σοφά δήλωσε κάποτε ο Αμερικανός συγγραφέας Τζών Στάινμπεκ «Όταν κάποιος λέει ότι δεν θέλει να μιλήσει για κάτι, συνήθως εννοεί ότι μόνο αυτό έχει στο μυαλό του.»  Καιρός λοιπόν να μιλήσουμε και να μην αφήσουμε να γιγαντωθεί τίποτα που να στερεί χρόνο από την τόσο πολύτιμη ζωή μας.  Κάθε λεπτό μετράει!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ