2017-11-08 15:17:19
Φωτογραφία για Κύπρος: Η αποκήρυξη της ομοσπονδίας ως λύσης από τους 19
Με μία κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις ως προς τα κίνητρα και τη σκοπιμότητά της, 19 λεγόμενοι βουλευτές στα κατεχόμενα υπέβαλαν στις 25 Οκτωβρίου κατεπείγον ψήφισμα στην «προεδρία της Βουλής», με το οποίο ζητούσαν την ακύρωση όλων των αποφάσεων που έχει λάβει μέχρι σήμερα η «Βουλή» αναφορικά με μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας καθώς και τον τερματισμό των συνομιλιών με στόχο την επίτευξης μίας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο.

Ανάμεσα στους 19 «βουλευτές», οι οποίοι ανήκουν στα δεξιά εθνικιστικά κόμματα στα κατεχόμενα, τα οποία στο παρελθόν έχουν εκφράσει αν όχι την αντίθεση, την έντονη επιφυλακτικότητά τους για την υιοθέτηση μιας ομοσπονδιακής λύσης, βρίσκονταν ο Ζορλού Τορέ, «βουλευτής» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), ο Ερσίν Τατάρ επίσης από το UBP, ο ανεξάρτητος Χασάν Τατσόι και ο Αχμέτ Κασίφ από το Δημοκρατικό Κόμμα. Πολιτικοί με σκληρές θέσεις στο Κυπριακό και ισχυρές απόψεις υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους και ενάντια στην ομοσπονδία. Την πρόταση στήριξαν 26 ακόμα οργανώσεις, όπως η ΤΜΤ, η κίνηση εθνικών δικαιωμάτων, η «ένωση ηρώων Κοκκίνων», το ίδρυμα Ραούφ Ντενκτάς και σύνδεσμοι εποίκων.


Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Τορέ, ο οποίος, αιτιολογώντας την υποβολή του ψηφίσματος, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η αποτυχημένη σύνοδος του Κραν Μοντάνα κατέδειξε πως η αναζήτηση λύσης στη βάση της ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί και ότι παρά την εποικοδομητική προσπάθεια και την καλή βούληση της τουρκικής πλευράς, τα δύο «ιδρυτικά κράτη» δεν είναι δυνατόν να ενωθούν κάτω από μία στέγη. Από εδώ και πέρα, ανέφερε ο Τορέ, οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της πραγματικής ισότητας ανάμεσα στα δύο «κράτη». «Θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε συνεργασία με την Τουρκία, έναντι των μονομερών ενεργειών της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα του φυσικού αερίου και ενώπιον του κόσμου πρέπει να  παρουσιασθεί ένα νέο όραμα, ένας οδικός χάρτης, σε συνεργασία και πάλι με την Τουρκία, για την ενδυνάμωση, ανάπτυξη και αναγνώριση του ψευδοκράτους», είπε.

Η ενέργεια των 19 «βουλευτών» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) που, καταδικάζοντας την πρωτοβουλία, δήλωσε πως δημιουργεί κίνδυνο για σκλήρυνση των συνθηκών απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και αγνοεί τις πραγματικές τους ανάγκες. «Αμοιβαία αποδεχτή λύση στο Κυπριακό μπορεί να εξευρεθεί μόνο στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», δήλωσε το CTP. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας που χαρακτήρισε την υποβολή των 19 «βουλευτών» απαράδεκτη και σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα το όραμα για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων η πρόταση δεν συζητήθηκε ως κατεπείγουσα στη «βουλή», με την αιτιολογία ότι υπήρχαν δύο άλλα «προσχέδια προτάσεων» στην ημερήσια διάταξη της «αρμόδιας επιτροπής». Οι «βουλευτές» απέσυραν το αίτημα για συζήτηση του θέματος ως κατεπείγον.

Ωστόσο, η εντύπωση που δημιουργήθηκε παραμένει. Κύκλοι στα κατεχόμενα αναφέρουν πως η πρόταση είχε καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, αφού στα κατεχόμενα αποφασίστηκε ήδη η διεξαγωγή πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» στις αρχές Ιανουαρίου. Ενόψει και της αποτυχίας του Κραν Μοντάνα και των δηλώσεων που έγιναν από την τουρκοκυπριακή πλευρά για το μέλλον των συνομιλιών, αναμένεται πως ο διαχωρισμός υπέρ των υποστηρικτών της ομοσπονδίας και των πολέμιών της θα γίνει πιο βαθύς και θα επηρεάσει τις λεγόμενες εκλογές. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η στάση των 19 «βουλευτών» να μεταφέρουν «επίσημα» το θέμα στη λεγόμενη Βουλή σηματοδοτεί μια νέα περίοδο όπου τα χαρτιά όλων είναι πλέον πιο ανοικτά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο στρατόπεδο των πολέμιων της ομοσπονδίας βρίσκεται ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος δήλωσε πλέον ξεκάθαρα πως η συνομοσπονδία και όχι η ομοσπονδία είναι πλέον η βάση των συνομιλιών. «Για μας η επιλογή της ομοσπονδίας έχει πεθάνει. Αυτή είναι μια αποτυχία 50 χρόνων», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Δυσφορία από τον Μουσταφά Ακιντζί

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την ως μη θετική και τονίζοντας πως το Κυπριακό δεν το χειρίζεται η «Βουλή» αλλά η «Προεδρία». Είπε επίσης ότι ο «λαός» τού έδωσε την εξουσία να χειρίζεται το κυπριακό πρόβλημα και ανέφερε ότι σύμφωνα με τη διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το πλαίσιο της λύσης είναι η ομοσπονδία στη βάση δύο ισότιμων ιδρυτικών κρατών.

Ο Ακιντζί συνέδεσε την ενέργεια της «Βουλής» και με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στο θέμα του εορτασμού του Ενωτικού Δημοψηφίσματος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ