2017-12-08 15:06:18
Φωτογραφία για Boeing vs Καναδά/Bombardier, σημειώσατε F-35!
H κόντρα που ξεκίνησε μεταξύ Καναδά και Boeing φαίνεται πως έχει σαν μεγάλο κερδισμένο την Lockheed Martin και την υποψηφιότητα του F-35 στον Καναδά. Σύμφωνα με άρθρο του Aviation Week, όλοι οι άλλοι μάλλον είναι χαμένοι, καθώς και η Boeing χάνει ένα -σημαντικό- κομμάτι για την παραπαίουσα παραγωγή μαχητικών της αεροσκαφών, αλλά και τα καναδικά Bombardier C-Series είναι πλέον σε καθεστώς MIΡ (αντι-ντάμπινγκ).

Έτσι λοιπόν, ο Τρυντώ και η φιλελεύθερη κυβέρνησή του αποφάσισε να σταματήσει την ύψους 5,2 δις δολαρίων συμφωνία για την αγορά 18 ολοκαίνουργιων F/A-18 E/F Super Hornets σαν ενδιάμεση λύση για την αντικατάσταση των παλαιότερων Hornet. Έτσι η Royal Canadian Air Force θα αγοράσει μάλλον μεταχειρισμένα Hornet από την Αυστραλία αντί των νέων από την Boeing.

Η απόφαση είναι μια πρώτη αντίδραση των Καναδών στις ΗΠΑ για την απόφαση υπαγωγής σε καθεστώς anti-dumping από το αμερικανικό υπουργείου εμπορίου (U.S. Commerce Department, International Trade Commission ITC) τον Απρίλιο του αεροσκάφους της Bombardier (λόγω κρατικών επιδοτήσεων).


Όπως τονίζουν ειδικοί, ο Καναδάς δεν θα έμενε στα πρώτα 18 Super Hornet, καθώς δεν θα είχε λογική για μια μικρή αεροπορία σαν την καναδική να υπηρετούν δυο διαφορετικοί τύποι αεροσκαφών. Έτσι σύντομα αναμένονταν και η παραγγελία άλλων 47 αεροσκαφών που θα αντικαθιστούσαν τα παλαίμαχα CF-188.

Θεωρείται λοιπόν πως η απεμπλοκή του Καναδά από το F/A-18E/F τον φέρνει στην αγκαλιά της Lockheed και του F-35. Ο λόγος είναι απλός, ο Καναδάς θα κάνει διεθνή διαγωνισμό που τότε το μαχητικό 5ης γενιάς δύσκολα θα χάσει. Οι Καναδοί επιθυμούσαν ανέκαθεν το F-35, συμμετείχαν άλλωστε στο διεθνές κονσόρτσιουμ (συνεπώς το θέλει και η καναδική βιομηχανία). Η εκλογή όμως του Justin Trudeau έφερε τον Καναδά μακρυά από το F-35 και ο νέος πρωθυπουργός υποστήριξε την «ενδιάμεση» λύση του Super Hornet. Όταν όμως η Boeing πρωτοστάτησε στην επιβολή MIΡ στην Bombardier, τότε δεν είχε άλλη επιλογή από την εγκατάλειψη της «ενδιάμεσης» λύσης.

Θεωρητικά στον διαγωνισμό του Καναδά θα «παίξουν μπάλα» και τα Saab Gripen, Eurofighter Typhoon και Dassault’s Rafale. Αλλά όταν οι περισσότεροι σύμμαχοι του Καναδά έχουν αγοράσει F-35, ο Καναδάς έχει συμφέροντα στο αεροσκάφος, και επίσης επιθυμεί ένα στελθ μαχητικό, τότε η λύση της LM επιστρέφει δριμύτερη.

Τέλος, καθώς η γραμμή παραγωγής του Super Hornet φθίνει, και η LM ρίχνει τις τιμές του F-35, τότε και η όποια προτίμηση στο Super Hornet λόγω τιμής εξανεμίζεται.

Το χειρότερο για την Boeing είναι πως η απώλεια της καναδικής παραγγελίας θα είναι μάλλον καταστροφική για την εταιρεία. Θεωρητικά η Boeing παραδίδει 24 αεροσκάφη ετησίως για το Αμερικανικό Ναυτικό, αλλά οι Καναδοί είναι από τους τελευταίους εναπομείναντες διεθνείς πελάτες (μάλλον ο τελευταίος). Και παρά την δηλωμένη πρόθεση του USN να ξεκινήσει την αναβάθμιση των Super Hornets σε Block 3, εντούτοις η Boeing αργά αλλά αμετάκλητα σταθερά εγκαταλείπει τις αμυντικές δραστηριότητες. Την κατάσταση σώζουν οι πρόσφατες παραγγελίες νέων F-15, αλλά μάλλον μόνο προσωρινά.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ