2018-01-04 11:25:55
Φωτογραφία για Πολωνία: Προσφυγή Airbus στη διαιτησία τρέμει η κυβέρνηση, οι δικοί μας…
Η Airbus Helicopters ζητά αποζημίωση από την Πολωνία για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την πώληση 50 ελικοπτέρων H225M Caracal για τους τρεις κλάδους των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον πολωνικό Τύπο η Airbus ζητά διεθνή διαιτησία για την επίλυση του ζητήματος.

Η εταιρεία κατηγορεί το κυβερνών πολωνικό κόμμα του Νόμου και της Τάξης πως είχε ως μοναδικό σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας.

Αν και η Airbus Helicopters αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα παραδέχεται πως υπάρχει ζήτημα. Οι δύο πλευρές συνομιλούν επί του προκειμένου από τα μέσα του τρέχοντος έτους, χωρίς να καταλήξουν πουθενά.

Τα ελικόπτερα H225M είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη πολωνική κυβέρνηση. Η Airbus είχε επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό της Leonardo Helicopters, της Sikorsky και των πολωνικών PZL Swidnik και PZL Mielec.

Ωστόσο πριν καλά-καλά αναλάβει το αξίωμά του, ο νέος υπουργός Άμυνας Άντονι Ματσιέρεβιτς σχολίαζε αρνητικά την συμφωνία. Η Airbus Helicopters σχεδίαζε τη δημιουργία γραμμής παραγωγής των H225M στο Λοτζ της Πολωνίας.


Εκεί θα κατασκευάζονταν τα πολωνικά ελικόπτερα και άλλα για άλλους πελάτες. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν πάντως τον Οκτώβριο του 2016 καθώς το πολωνικό υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη που δεν κάλυπταν τον στόχο των 3,4 δισ. δολαρίων.

Από τότε η Πολωνία αναζητά άλλα ελικόπτερα, αλλά σε μικρότερο αριθμό. Συγκεκριμένα, θέλει να αγοράσει οκτώ για τις ειδικές της δυνάμεις και οκτώ σε ρόλο ανθυποβρυχιακό και έρευνας – διάσωσης.

Και τα 16 ελικόπτερα αναμένεται να παραγγελθούν εντός του 2018 με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2019. Η Airbus Helicopters είχε προτείνει το H225M για όλους τους ρόλους. Τώρα όμως φαίνεται πως στο παιχνίδι μπαίνουν το AW101της Leonardo Helicopters AW101 και τα Sikorsky S-70i Black Hawk και MH-60 Seahawk.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ