2018-02-07 03:51:02
Φωτογραφία για Reimann: Πώς έγιναν δισεκατομμυριούχοι με τον... ελληνικό τρόπο
Η JAB Holding Co., η εταιρία επενδύσεων που έχει κτίσει μια αυτοκρατορία στο χώρο του καφέ και των αναψυκτικών, έχει χρησιμοποιήσει μια απλή φόρμουλα για να την βοηθήσει

να αναπτυχθεί: αγοράστε τώρα και πληρώστε αργότερα. Πολύ αργότερα.

Με την αγορά της Δρ. Pepper Snapple Group τη Δευτέρα, η εταιρεία επενδύσεων πίσω από την δεύτερη στον κόσμο εταιρεία καφέ, έχει πραγματοποιήσει εξαγορές αξίας 58 δισ. δολαρίων τα τελευταία έξι χρόνια. Ένα μυστικό της επιτυχίας της, αφορά στους προμηθευτές καφέ, οι οποίοι συμφωνούν να καταβληθεί το αντίτιμο 300 ημέρες μετά την πώληση των κόκκων.

Η επιμήκυνση των ορίων πληρωμής είναι άνευ προηγουμένου στον κλάδο των βασικών προϊόντων, όπου τα χρήματα σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να αλλάζουν τα χέρια λίγο μετά την παραλαβή των αγαθών. Η στρατηγική είναι η συμπίεση των προμηθευτών, από την πρώτη, την Neumann Kaffee Gruppe έως την Ecom Agroindustrial Corp. και την Volcafe Ltd., μετατρέποντάς τες σε «τραπεζίτες» που προμηθεύουν δάνεια, αφήνοντας την JAB άνετη με μετρητά στα ταμεία!


«Ο κύριος σκοπός των μακροπρόθεσμων όρων πληρωμής είναι η ταμειακή ροή», δήλωσε ο Jim Watson, ανώτερος αναλυτής ποτών στην Rabobank International και επιφανής χρηματοδότης του εμπορίου καφέ. «Απλά δίνει τη δυνατότητα μεγάλης ρευστότητας, που σε διαφορετική περίπτωση τα σχετικά κεφάλαια θα κατευθύνονταν προς τους προμηθευτές», πρόσθεσε.

Η JAB έχει κατακτήσει τον κλάδο μέσα από αλλεπάλληλες συμφωνίες, αρχής γενομένης από το 2012. Έκτοτε έχει αγοράσει πλειοψηφικά πακέτα ή πακέτα που της δίνουν τον έλεγχο εταιρειών, όπως οι Peet's Coffee & Tea, Caribou Coffee και D.E. Master Blenders 1753, τώρα γνωστή ως Jacobs Douwe Egberts μετά από συγχώνευση με τη μονάδα καφέ της Mondelez International. Το 2015, ο όμιλος απέκτησε την Keurig Green Mountain Inc. για περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια στη μεγαλύτερη συμφωνία που έγινα ποτέ στον κλάδο του καφέ. Πέρυσι, μπήκε ορμητικά στην αμερικανική αλυσίδα καφέ Panera για 7,2 δισ. δολάρια.

Τη Δευτέρα, ο Keurig επεκτάθηκε πέρα ​​από τον καφέ και τα πρωινά για να πληρώσει τους μετόχους της Dr Pepper Snapple 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για να προσθέσει μερικά από τα μεγαλύτερα εμπορικά σήματα αναψυκτικών.

"Συνδυασμένο, το εθνικό μας σύστημα διανομής θα είναι ασύγκριτο", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Keurig Bob Gamgort σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αναλυτές.

Η Jacobs Douwe Egberts ή JDE τραβήχτηκε πέρυσι ακόμη και με την Nestle SA όσον αφορά τον όγκο του λιανικού καφέ, παρόλο που οι πωλήσεις της εξακολουθούν να παρουσιάζουν καθυστέρηση ως προς την αξία, σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor International Ltd. Η JAB μπορεί ήδη να αγοράζει περισσότερο πράσινο καφέ από τον κατασκευαστή του Nespresso.

Με αυτά και με τα άλλα, η JAB έχει επενδύσει την περιουσία της οικογένειας Ρεϊμάν της Αυστρίας και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων σε μια σειρά εταιρειών καταναλωτικών αγαθών, μεταξύ των οποίων και οι εταιρείες παραγωγής αρωμάτων Coty Inc. και Reckitt Benckiser Group Plc.

Τα τέσσερα αδέλφια Reimann, η Renate Reimann-Haas, ο Matthias Reimann-Andersen, ο Stefan Reimann-Andersen και ο Wolfgang Reimann-έχουν καθαρή αξία περίπου 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ