2018-02-08 13:30:14
Φωτογραφία για Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης: «Όχι» στις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών
Ενστάσεις και σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται από τους ενδιαφερόμενους ιατρούς

Δήμητρα Συμεωνίδου

https://www.xronos.gr/

Την αντίθεσή του στον τρόπο κάλυψης θέσεων για οικογενειακούς γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ εκφράζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης (ΙΣΡ), μετά την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Συγκεκριμένα έγινε συνάντηση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης. Αυτή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 στο ξενοδοχείο Anatolia παρουσία 22 ιατρών παιδιάτρων, γενικών ιατρών και παθολόγων, με θέμα την ενημέρωση και διατύπωση απόψεων σχετικά με το θέμα των νέων συμβάσεων που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Θυμίζουμε ότι η πρόσκληση αφορούσε σε 2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας καθώς και 677 θέσεις Παιδιατρικής, με σκοπό την καθολική κάλυψη του Οργανισμού, σε συνέργεια με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Οι ειδικότητες των ιατρών που επιδιώκονται να συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως Οικογενειακοί Ιατροί είναι Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής και ο αριθμός των συμβάσεων προκύπτει από τις ανάγκες του πληθυσμού, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).


Η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού υπολογίζεται με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, είναι δύο χιλιάδες διακόσιοι πενήντα (2.250) εγγεγραμμένοι ενήλικες. Για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής, είναι χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά.

Στις περιοχές που δεν θα υπάρχουν ΤΟΜΥ, οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό ιδιώτη, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και θα λειτουργεί ως gatekeeper, θα χειρίζεται δηλαδή σύστημα παραπομπών στα νοσοκομεία. 

Ωστόσο ο σχεδιασμός έχει προκαλέσει αντιδράσεις από Ιατρικούς Συλλόγους ανά την χώρα. Μεταξύ αυτών και της Ροδόπης. Στη συνάντηση που έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα στην Κομοτηνή διατυπώθηκε η θέση του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης η οποία ήταν και παραμένει πάντα, να συναφθούν συλλογικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κατά πράξη και περίπτωση.

Με 25 γιατρούς στον Έβρο ξεκινά ο θεσμός των Οικογενειακών Ιατρών

Στο γειτονικό Έβρο οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν τον θεσμό των οικογενειακών γιατρών να ξεκινάει με 25 γιατρούς. Την έναρξη του θεσμού των οικογενειακών γιατρών στον Έβρο ανακοίνωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού και γιατρός στο επάγγελμα Γιώργος Καΐσας. Με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι 25 γιατροί θα είναι αυτοί που θα είναι στη διάθεση των κατοίκων σε Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα. Ειδικότερα 14 παθολόγοι και 5 παιδίατροι στην Αλεξανδρούπολη, 3 παιδίατροι στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα και 3 παθολόγοι στην Ορεστιάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ