2018-02-08 14:41:35
Φωτογραφία για ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ
Ισχυρή «θέση» στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης διεκδικεί η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να προχωρά στη θέσπιση, για πρώτη φορά, συγκεκριμένου πλαισίου παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης τελικών ιατρικών σκευασμάτων που περιέχουν κάνναβη, τη στιγμή που το ενδιαφέρον από ξένους αλλά και εγχώριους επενδυτές είναι έντονο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, εγκρίνεται η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, καθώς και η υποχρεωτική εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους. 


Οι προδιαγραφές 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται χορήγηση ενιαίας έγκρισης σε αιτήματα αδειοδότησης καθετοποιημένης καλλιέργειας και μεταποίησης σε έκταση 4 στρεμμάτων κατ’ ελάχιστον. Η έκταση της δραστηριότητας, που θα περιλαμβάνει όλους τους χώρους καλλιέργειας, αποθήκευσης, φύλαξης και μεταποίησης, θα πρέπει να είναι περίκλειστη. Όσον αφορά αμιγώς την καλλιέργεια, η οποία θα πρέπει να είναι θερμοκηπιακού τύπου, οι σπόροι που θα εισάγονται πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και δεν θα είναι γενετικώς τροποποιημένοι. Σημειώνεται ότι η αδειοδότηση της εν λόγω δραστηριότητας είναι αμεταβίβαστη, ενώ παρέχεται μονάχα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα άνω των 21 ετών. 

Αναφορικά με περαιτέρω όρους και προϋποθέσεις που αφορούν άλλες προδιαγραφές, όπως το χρονικό όριο φύλαξης και αποθήκευσης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 έτη καθώς και τις διαδικασίες μεταφοράς, θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση εμπίπτει για όλο το φάσμα της δραστηριοποίησής της από το χωράφι στο τελικό προϊόν σε ετήσιους και επιτόπιους ελέγχους, ενώ οι συναρμόδιοι υπουργοί διατηρούν το δικαίωμα ανάκλησης της έγκρισης λειτουργίας οιαδήποτε στιγμή.  

Όπως ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπήρχε μια σημαντική θεσμική εκκρεμότητα στη φαρμακευτική προσέγγιση και πλέον δημιουργείται ένα νέο πεδίο αναπτυξιακών προοπτικών.

Οι ασθενείς 

Χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόμου ως το «πρώτο βήμα» σε ένα αρρύθμιστο τοπίο στη χώρα μας, ο επισπεύδον υπουργός Υγείας κ. Ξανθός επεσήμανε «ότι θα παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εγχωρίως παραγόμενα». Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο. Η διάθεση των σκευασμάτων θα γίνεται μέσω φαρμακείων τα οποία θα προμηθεύονται από το κρατικό μονοπώλιο, ενώ οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται για αρχή με ειδική «δίγραμμη» συνταγή, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα επεκταθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ο κ. Ξανθός ανέφερε επίσης ότι το πλαίσιο είναι «ανοιχτό» σε βελτιώσεις, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση στο ζήτημα της φαρμακευτικής κάνναβης δεν πρέπει να γίνει με «σκοταδιστικά» αντανακλαστικά. 

Οι επενδυτές

Ως προς τις οικονομικές «αποδόσεις» της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η «νομοθετική ρύθμιση θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία, καθώς ουσιαστικά θα αποτελέσει την ίδρυση μιας νεοφυούς βιομηχανίας, που θα εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης ''πράσινης ανάπτυξης'', ενώ θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας».

Από τη πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «το καλλιεργούμενο προϊόν δεν θεωρείται καθαρά αγροτικό», λέγοντας χαρακτηριστικά «μη φανταστείτε ότι θ’ αρχίσουμε να ξεριζώνουμε τα ροδάκινα ξαφνικά για να καλλιεργήσουμε μαζικά κάνναβη». Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας ως προς την προσέλκυση επενδυτών για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης, το οποίο έγκειται στο μειωμένο κόστος θέρμανσης και στην υψηλής έντασης και διάρκειας ηλιοφάνεια που επικρατεί στην Ελλάδα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, έντονο εμφανίζεται να είναι το ενδιαφέρον ξένων αλλά και εγχώριων επενδυτικών σχημάτων να δραστηριοποιηθούν στην καλλιέργεια και μεταποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Ήδη έχει υπάρξει εκφρασμένο ενδιαφέρον από Γερμανία, Καναδά, αλλά και από Έλληνες επενδυτές στη βόρεια Ελλάδα και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου «το business plan των Καναδών ενδιαφερόμενων προβλέπει κεφάλαια περί τα 750 εκατ. ευρώ και υψηλά νούμερα νέων θέσεων εργασίας που προσεγγίζουν τις 2.000». Αντίστοιχα, οι σχεδιασμοί που παρουσίασαν ενδιαφερόμενοι επενδυτές στον κ. Αποστόλου προβλέπουν κεφάλαια περί το 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου: «Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν τη δημιουργία κλειστών και καλά φυλαγμένων βιοτεχνολογικών μονάδων εξελιγμένης τεχνολογίας, για την παραγωγή, επεξεργασία και έρευνα στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης με αυξημένο εξαγωγικό χαρακτήρα», σημειώνοντας ότι οι εν λόγω επενδύσεις θα υπαχθούν στο νομοσχέδιο των στρατηγικών επενδύσεων.  

«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ