2018-02-17 15:53:45
Φωτογραφία για Κυπερούντα: Το κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς
Η Κυπερούντα είναι το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής Πιτσιλιάς στην Κύπρο με 1516 κατοίκους και είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής Πιτσιλιάς.

Το χωριό βρίσκεται κάτω από την οροσειρά του Τροόδους και της Μαδαρής. Απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Λεμεσού και 78 χιλιόμετρα από Λευκωσία. Η Κυπερούντα κατατάσσεται στα χωριά της Κύπρου με το μεγαλύτερο υψόμετρο, αφού εκτείνεται από τα 1130 μέχρι τα 1300 μέτρα. Συγκεκριμένα είναι το τρίτο κατά σειρά χωριό του νησιού με το μεγαλύτερο υψόμετρο μετά τα χωριά Πρόδρομος και Χανδριά

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το φυτό «κύπερος» ή «κύπερη». Συγκεκριμένα «κύπερος» είναι ένα ζιζάνιο που ευδοκιμεί στην περιοχή, ονομάζεται επιστημονικά Cyperus rotundus και έχει χρώμα μωβ.

Το χωριό πιθανότατα να ιδρύθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια σύμφωνα με ιστορικά κείμενα στα οποία αναφέρεται ως "Chiperonda".

Στην Κυπερούντα παράγεται το 33% της κυπριακής παραγωγής μήλων και αχλαδιών. Το πρότυπο οινοποιείο του χωριού έχει κερδίσει σε δεκάδες διαγωνισμούς.Το κλίμα του χωριού έχει κριθεί ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης και είναι ο λόγος που παλαιότερα λειτουργούσε σανατόριο στην θέση του τωρινού νοσοκομείου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ