2018-02-21 16:34:20
Φωτογραφία για Κίνδυνος ντόμινο από τα ομόλογα ΗΠΑ
Ο δρόμος της επιστροφής της χώρας στις αγορές μπορεί να γίνει πιο δύσβατος τους επόμενους μήνες, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για επιδείνωση της διεθνούς συγκυρίας, με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και γενικευμένη άνοδο των αποδόσεων ομολόγων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.  Μια ένδειξη-πρόγευση του τι θα επακολουθήσει, μπορεί να προκύψει σήμερα από την έκβαση της πρώτης από μιά σειρά προγραμματισμένες δημοπρασίες  κρατικών χρεογράφων, μέσω των οποίων το αμερικανικό Δημόσιο  επιδιώκει να αντλήσει το αστρονομικό ποσό των 258 δισ. δολαρίων!

Θα είναι η μεγαλύτερη αφαίμαξη ρευστότητας που έχει πραγματοποιηθεί στις αγορές μέσα σε λίγες μέρες και εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη πορεία των τιμών/αποδόσεων των ομολόγων,  επηρεάζοντας εμμέσως το κόστος χρήματος σε ΗΠΑ-Ευρωζώνη-Ιαπωνία και αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να προσαρμόσουν αναλόγως τη νομισματική πολιτική τους.


Διαχειριστές χαρτοφυλακίων, τραπεζίτες και κυβερνήσεις ανμένουν με αγωνία την έκβαση των σημερινών δημοπρασιών, στις οποίες θα διατεθούν χρεόγραφα  συνολικής αξίας 151 δισ. δολαρίων.  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση  μετά το 1994 και προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

 Ταμειακή ασφυξία

Το γεγονός ότι το αμερικανικό Δημόσιο βρίσκεται σε κατάσταση ταμειακής ασφυξίας,  ενώ η Fed σχεδιάζει να πραγματοποιήσει φέτος διαδοχικές αυξήσεις  επιτοκίων, προκαλεί ανησυχίες για τη διαμόρφωση των αποδόσεων – δηλαδή του κόστους με το οποίο θα δανεισθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυτό το αστρονομικό ποσό.

Τραπεζικοί παράγοντες και χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια σημαντική άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών χρεογράφων μπορεί να προκαλέσει ντόμινο, με πιέσεις στις τιμές/άνοδο αποδόσεων και στα ομόλογα της Ευρωζώνης.

Τα "απόνερα"

Αναπόφευκτη θα είναι η επίδραση και στα ελληνικά, όπως φάνηκε ήδη  στην πρόσφατη έκδοση 7ετών ομολόγων,  όπου η απόδοση ήταν «τσιμπημένη»  λόγω της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας.

Αυτό θα δυσκολέψει την προσπάθεια να αποκτήσει η Ελλάδα τη δυνατότητα να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της από τις αγορές με ανεκτό κόστος δανεισμού.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων σημειώνουν σήμερα μεγάλη άνοδο. Του 5ετούς ανεβαίνει κατά 20 μονάδες βάσης στο 3,62%,  ενώ του 10ετούς διαμορφώνεται σε 4,36%, περίπου 12 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής.

 Ανησυχία επικρατεί και για τις γενικότερες επιπτώσεις στα χρηματιστήρια, στις χρηματαγορές και στην παγκόσμια οικονομία, που  θα επιβραδυνθεί αναπόφευκτα εάν το κόστος χρήματος αυξηθεί αισθητά, με αφετηρία την άνοδο αποδόσεων των ομολόγων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ρούπα & Μαζιώτης απαντούν
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ρούπα & Μαζιώτης απαντούν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ