2018-02-21 19:34:18
Φωτογραφία για Πράγματα που θέλουμε να γνωρίζουμε για την υπνική παράλυση
Για όσους έχουν βιώσει την τρομακτική αυτή αίσθηση, η υπνική παράλυση συγκαταλέγεται μεταξύ των διαταραχών του ύπνου. Είναι γνωστή και με την ονομασία Μόρα και, εκτός από έντονο φόβο μπορεί να περιλαμβάνει και παραισθήσεις.

Πρόκειται για ένα περίεργο συναίσθημα όπου, ενώ το άτομο έχει αίσθηση του περιβάλλοντός του και συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, το ίδιο είναι ανήμπορο να κινηθεί, να μιλήσει ή ν’ αντιδράσει με οποιονδήποτε τρόπο.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος και το υπόλοιπο σώμα δε συγχρονίζονται ως προς τη μετάβασή τους στα διαφορετικά στάδια του ύπνου.

Η υπνική παράλυση, συνήθως συμβαίνει σε μία από τις δύο εξής φορές: τη στιγμή που σας μας παίρνει ο ύπνος, η ονομαζόμενη υπναγωγική ή προϋπνική παράλυση ύπνου, ενώ μπορεί να συμβεί και τη στιγμή που ξυπνάμε από τον ύπνο, η υπνοπομπική ή μεταϋπνική παράλυση ύπνου, με άλλα λόγια.

Περίπου το 40% των ανθρώπων μπορεί να βιώσει υπνική παράλυση κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ έχει υπολογιστεί ότι ένα 20% έχει ήδη βιώσει ένα περιστατικό υπνικής παράλυσης στη ζωή του.


Μπορούμε λοιπόν να «κοιμόμαστε ήσυχοι», γνωρίζοντας πλέον ότι είναι ένα φαινόμενο που απαντάται με συχνότητα έναν στους πέντε ανθρώπους.

Περισσότερο επιρρεπείς οι έφηβοι

Μία ηλικιακή ομάδα που είναι ήδη επιφορτισμένη με πολλών λογιών ταλαιπωρίες, όπως είναι η ακμή, η τριχοφυΐα, ο σχηματισμός του στήθους και πολλές ακόμη μεταβολές, το ηλικιακό φάσμα της εφηβείας, είναι μία περίοδος κατά την οποία ο άνθρωπος γίνεται περισσότερο επιρρεπής σε περιστατικά υπνικής παράλυσης.

Ένα απόκοσμο αίσθημα

Υπνική παράλυση είναι μία κατάσταση που κάποιος ξυπνάει και δε μπορεί να κουνήσει κανένα μέλος του σώματός του, ούτε να μιλήσει. Κάποιες φορές, η κατάσταση αυτή γεννά και παραισθήσεις. Πρόκειται για ένα αίσθημα απόκοσμο.

Ένα αίσθημα που προσομοιάζει με τον θάνατο

Η υπνική παράλυση επέρχεται όταν ο εγκέφαλος και το σώμα δε συγχρονίζονται στη διάρκεια του ύπνου, κατά τη μετάβαση από τα διάφορα στάδια. Όταν το επίπεδο του ύπνου φτάνει στη λεγόμενη κατάσταση REM (που είναι ο βαθύς ύπνος κατά τον οποίον συμβαίνουν τα όνειρα), οι μύες του σώματος χαλαρώνουν σε σημείο παράλυσης. Είναι ευνόητο λοιπόν ότι ο άνθρωπος τρομοκρατείται. Παρόλα αυτά, εκείνο που έχει διαπιστωθεί είναι ότι η υπνική παράλυση είναι αβλαβής.

Οι παραισθήσεις της υπνικής παράλυσης

Το φαινόμενο της Μόρα είναι γνωστό από την παράδοση, πρόκειται για φαινόμενο συνηθισμένο και παρατηρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η Μόρα είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει κυρίως όταν είμαστε ξαπλωμένοι, πριν ή μετά τον ύπνο και χαρακτηρίζεται από μία αίσθηση επίθεσης ή από κάτι ξένο που μας πλακώνει και δεν μπορούμε ν’ ανασάνουμε, πιστεύοντας ότι πρόκειται για κάποιο πνεύμα. Ως εκ τούτου, αισθανόμαστε έντονο φόβο, δυσκολία στην αναπνοή ή πλάκωμα στο στήθος.

Δυσκολία επαναφοράς

Έχετε στο νου σας πάντα ότι η υπνική παράλυση είναι ένα φαινόμενο κοινό, φυσιολογικό και προσωρινό. Έτσι δε συντρέχει λόγος να φοβάστε.

Αν σας συμβεί να βιώσετε περιστατικό υπνικής παράλυσης εστιάστε σε κάτι εκτός της παράλυσης, σε μία όμορφη και καθησυχαστική σκέψη, χαλαρώστε το σώμα σας και αποφύγετε τη μετακίνησή σας, ώσπου να περάσει.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ