2023-11-15 09:37:58
Φωτογραφία για Επιθεωρητής ασφάλειας τροφίμων παραθέτει τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ στην κουζίνα σας



Αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί στα Dos και τα Donts μιας κουζίνας και όλα εκείνα τα κοινά λάθη που κάνουμε και μας φέρνουν κοντά σε βακτηριακές, παρασιτικές και ιογενείς λοιμώξεις που προκαλούνται από τρόφιμα που περιλαμβάνουν τη σαλμονέλα, την τοξοπλάσμωση, τη λιστέρια και τον νοροϊό, καθώς και το E.coli. Ο πιο συνηθισμένος είναι ο νοροϊός, ο οποίος προσβάλλει 1 στους 15 ανθρώπους κάθε χρόνο, αν και όλες οι λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες και μερικές μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες.

Δύο κορυφαίοι ειδικοί, παραθέτουν στη DailyMail, τις απαραίτητες συμβουλές για να παραμείνουμε ασφαλείς.

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΩΡΕΣ

Το να αφήνεις τα τρόφιμα εκτός ψυγείου για περισσότερες από δύο ώρες μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη πτώση της θερμοκρασίας, είπε ο Dr Darin Detwiler, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στο Northeastern University της Βοστώνης και πρώην σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων FDA και USDA, στην DailyMail
. Εάν το φαγητό εισέλθει στην επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασιων, δηλαδή 5 °C – 60 °C, κινδυνεύει να φιλοξενήσει παθογόνα όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος. Αυτός είναι και ο λόγος που απαγορεύεται να μένουν τρόφιμα για πολλή ώρα στο αυτοκίνητο. Ο Δρ Detwiler προτείνει να ξεπαγώνετε τα τρόφιμα στο ψυγείο και όχι στον πάγκο, για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο.

ΠΕΙΤΕ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΣΤΟ DELIVERY ΕΙΔΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ

Μπορεί οι υπηρεσίες παράδοσης ειδών παντοπωλείου να είναι βολικοί τρόποι για να ψωνίσετε εάν δεν έχετε χρόνο να βγείτε, ωστόσο, ο Δρ Detwiler λέει ότι αυτή η ευκολία ενέχει κινδύνους, καθώς είναι πιο δύσκολο να εντοπίσετε σημάδια αλλοίωσης των τροφίμων. Ο Δρ Detwiler λέει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την τάση να ελέγχουν τα τρόφιμα που προέρχονται από παράδοση όπως κάνουν στο κατάστημα.

ΖΥΓΙΣΤΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Σύμφωνα με τον Δρ Detwiler, ο χρόνος που χρειάζεται για να επιτευχθεί μια ασφαλής θερμοκρασία εξαρτάται από το βάρος του φαγητού, ιδιαίτερα το κρέας. Για παράδειγμα, αν μαγειρέψετε δύο διαφορετικά μεγέθη κομματιών κοτόπουλου στον ίδιο χρόνο, το μικρότερο είναι πιο πιθανό να είναι καλά ψημένο. Ο Toby Amidor, διαιτολόγος και ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων στη Νέα Υόρκη, συνιστά τη χρήση ενός θερμόμετρου κρέατος για να διαπιστώσετε εάν το φαγητό είναι μαγειρεμένο μέχρι καλά, ειδικά τα μεγάλα κομμάτια κρέατος.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΠΡΟΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΑΛΑΤΑΣ

Οι σαλάτες σε σακούλες έχουν γίνει αντικείμενο αμέτρητων ανακλήσεων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων της πιθανής μόλυνσης από λιστέρια. Παρασκευάζονται σε εργοστάσια με μεγάλο αριθμό προσωπικού, και τα παθογόνα είναι γνωστό ότι ευδοκιμούν σε τέτοια περιβάλλοντα, ενώ ένα μαρούλι από μόνο του δεν ενέχει αυτόν τον κίνδυνο. Πρόσφατη μελέτη μάλιστα, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα αυτά καθώς αποκάλυψε την παρουσία παθογόνων οργανισμών όπως το Escherichia coli, Salmonella spp. και Listeria monocytogenes σε προσυσκευασμένες σαλάτες.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΤΕ ΣΕ ΡΗΧΑ ΔΟΧΕΙΑ

Η αποθήκευση των τροφίμων σε μεγάλα δοχεία ή δίσκους θα μπορούσε να τα αφήσει ευάλωτα στα μικρόβια, είπε ο Δρ Detwiler. Ειδικά στην περίπτωση που τρόφιμα τοποθετούνται στο ψυγείο καλυμμένα με αλουμινόχαρτο, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία του φαγητού, επειδή κρυώνει με διαφορετικούς ρυθμούς, αφήνοντας τα εσωτερικά στρώματα εκτεθειμένα στην ανάπτυξη βακτηρίων.

ΑΛΛΑΞΤΕ ΣΑΝΙΔΕΣ ΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΥΗ

Η χρήση του ίδιου μαχαιριού και του ίδιου ξύλου κοπής για διαφορετικά τρόφιμα μπορεί να είναι μια συνταγή διασταυρούμενης μόλυνσης. Για παράδειγμα, το να ψιλοκόψετε λαχανικά με το ίδιο μαχαίρι που χρησιμοποιήσατε για το κοτόπουλο θα μπορούσε να εξαπλώσει βακτήρια όπως η σαλμονέλα. Η χρήση διαφορετικών επιφανειών κοπής είναι ένας απαράβατος κανόνας όσον αφορά την ασφάλεια, τόσο σε επαγγελματική όσο και σε οικιακή κουζίνα. Το πλύσιμο των σκευών, των πιάτων και των εργαλείων προετοιμασίας στο πλυντήριο πιάτων είναι επίσης μια καλή ιδέα για να σκοτωθούν τα παθογόνα, είπε ο Δρ Detwiler, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

Αρκετοί προετοιμάζουν τα γεύματά τους στην αρχή της εβδομάδας, για να εξοικονομήσουν χρόνο, μιας και οι σύγχρονοι ρυθμοί το επιβάλλουν. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει ποτέ να ετοιμάζετε φαγητό μια εβδομάδα νωρίτερα, καθώς μετά από τέσσερις ημέρες, τα βακτήρια μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσονται, ακόμα κι αν τα τρόφιμα διατηρούνται κρύα και με ασφάλεια σε μονωμένα δοχεία. Μια άλλη επιλογή, προτείνει ο Δρ Detwiler, είναι να καταψύξετε τα τρόφιμα στην αρχή της εβδομάδας, κάτι που τα διατηρεί ασφαλές για περισσότερο.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Μια συνήθεια που αρκετοί από εμάς τους σκυλο-γονείς διαθέτουμε (εγώ πάντως την έχω), είναι να αφήνουμε το τετράποδο μας στην κουζίνα καθώς μαγειρεύουμε. Ο Δρ Detwiler ωστόσο συνιστά πως εάν είμαστε στη μέση του χειρισμού τροφής και αφήνουμε τον σκύλο να γλείψει το χέρι μας, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να μολύνουμε το φαγητό με παθογόνους παράγοντες που μεταφέρουν τα κατοικίδια ζώα. Ένα από τα πιο κοινά μικρόβια είναι το Capnocytophaga, το οποίο δεν αρρωσταίνει τους σκύλους ή τις γάτες, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε φουσκάλες, πυρετό, έμετο και διάρροια στους ανθρώπους, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Εάν το κατοικίδιό σας περιπλανιέται στην κουζίνα, αποφύγετε να το χαϊδεύετε μέχρι να τελειώσετε το φαγητό και να πλύνετε τα χέρια σας.

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΞΕΠΛΕΝΕΤΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ

Μην ξεπλένετε ποτέ το κρέας σας, προειδοποιεί η κυρία Amidor. «Παρόλο που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ξέπλυμα του κρέατος μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από μερικά από τα βακτήρια στο κρέας, στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του νεροχύτη και του πάγκου σας επειδή τα πάντα πιτσιλίζουν τριγύρω», είπε. Η έρευνα του USDA διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων που έπλυναν ωμά πουλερικά μετέφεραν αυτά τα βακτήρια στο μαρούλι. Το μούλιασμα του κρέατος σε αλμυρό νερό, γνωστό και ως άλμη, προσθέτει γεύση σε αυτό, αλλά το USDA δηλώνει ότι «δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό για την ασφάλεια των τροφίμων».

Βεβαιωθείτε ότι τα ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΑ

Ο Δρ Detwiler προτρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα τρόφιμα που δεν έχουν παστεριωθεί. Αν και τα περισσότερα προϊόντα του σούπερ μάρκετ είναι παστεριωμένα, τα προϊόντα από φάρμες και μικρότερες αγορές δεν είναι και μπορεί να φιλοξενούν επιβλαβή παθογόνα. Η παστερίωση περιλαμβάνει την αποστείρωση τροφίμων όπως το γάλα και τα αυγά με τη χρήση θερμότητας, την προστασία από τα μικρόβια και την παράταση της διάρκειας ζωής τους. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως το E. coli και η σαλμονέλα, οι οποίες μπορεί να είναι θανατηφόρες για ευάλωτους καταναλωτές όπως οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι.

πηγή

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στον Ωρωπό. Εξαφανίστηκε 41χρονη μητέραΣυναγερμός: 41 παιδιά με κοξάκι στη Λάρισα. Τα κρούσματα δεν σχετίζονται με τις πλημμύρεςΕΟΦ: Ανακαλείται φάρμακο για την καρδιάΕίστε σίγουροι ότι πλένετε τα δόντια σας σωστά; Τα 10 λάθη που πιθανόν κάνετεΙΣΑ: Προσοχή σε «αμφίβολα» botox, προκαλούν παραμορφώσεις
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ