2018-02-23 04:55:00
Φωτογραφία για Δούρου: Επιχειρούμε να φέρουμε την κανονικότητα των στοιχειωδών στην Αττική
Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Η περιφερειάρχης επισήμανε ότι «η υπόθεση της Διοίκησης της Περιφέρειας είναι καθημερινής σύγκρουσης με μικρο-συμφέροντα και βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες και πρακτικές, εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, που ξεβολεύονται» Επιχειρούμε να κάνουμε την Αττική, σύγχρονη ευρωπαϊκή Περιφέρεια, στέρεας και βιώσιμης ανάπτυξης,

αντάξια των προσδοκιών και των αναγκών των πολιτών της, επισήμανε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας για το 2017.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ασκήθηκε έντονη κριτική από το σύνολο σχεδόν των περιφερειακών παρατάξεων, προεξάρχοντος του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Σγουρού. Παράλληλα οι αντιπεριφερειάρχες στις παρεμβάσεις τους, ανέπτυξαν συνοπτικά τα έργα και τις δράσεις που αναπτύχθηκαν στις περιφερειακές ενότητες στη διάρκεια του έτους.


Ειδικότερα στην τοποθέτηση της, η περιφερειάρχης επισήμανε ότι «η υπόθεση της Διοίκησης της Περιφέρειας είναι καθημερινής σύγκρουσης με μικρο-συμφέροντα και βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες και πρακτικές, εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, που ξεβολεύονται». 

Με όσα πράξαμε το 2017 και τα τελευταία 3 χρόνια, επισήμανε, ισχυριζόμαστε ότι κάναμε τα βασικά για να επανέλθει η κανονικότητα των στοιχειωδών και να αντιμετωπιστούν ολιστικά, χρόνια προβλήματα, καθώς «στόχος μας δεν ήταν και δεν είναι να αυξήσουμε τα... αποθεματικά». Τόνισε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας κρίνεται από εκείνα που πράττει και αφήνει «παρακαταθήκη στους πολίτες», με τη μορφή υποδομών, αναπλάσεων, οδοποιίας, έργων περιβάλλοντος, κοινωνικών υπηρεσιών, της καθημερινότητας των πολιτών.

Στην ομιλία της, η περιφερειάρχης μεταξύ άλλων εξέφρασε τη διαπίστωση ότι «ορισμένοι βρίσκονται ακόμη σε φάση άρνησης της αλλαγής που συντελέστηκε τον Μάιο του 2014».

Σημείωσε ότι η διοίκηση καταθέτει καθημερινά τα διαπιστευτήριά της, απευθυνόμενη στους πολίτες, από τους οποίους και κρίνεται. «Γι' αυτό και σεβόμαστε το δικό τους κριτήριο και όχι το κριτήριο εκείνων που βάλθηκαν, για παράδειγμα, να επιρρίψουν ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής γενικά, και στο πρόσωπό μου ειδικότερα, για την τραγωδία της Μάνδρας, συνειδητά παραπληροφορώντας και διαστρεβλώνοντας προκλητικά την πραγματικότητα».

Υπογράμμισε ότι «τη Δυτική Αττική δεν την ανακαλύψαμε τον Νοέμβριο του 2017» και ότι επιχειρείται η αλλαγή αρνητικών δεδομένων δεκαετιών, από την ανάληψη των ευθυνών της νέας διοίκησης. «Είτε πρόκειται για τη συνέχιση της διαδικασίας απομάκρυνσης των εκκαμινευμάτων της Χαλυβουργίας, είτε για την προώθηση έργων υποδομής, αντιπλημμυρικών ή οδοποιίας. Είτε για την υιοθέτηση από την Πολιτεία του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος, στη βάση της κυκλικής οικονομίας και των αρχών της εγγύτητας και της ανακύκλωσης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον προοδευτικό τερματισμό της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής».

Επέστησε την προσοχή στο κοινό πρόβλημα της Μάνδρας και της Φυλής, δηλαδή της «αβελτηρίας και της αδιαφορίας των αιρετών για κρίσιμα προβλήματα που η επίλυσή τους περνά μέσα από την ανάληψη του περιβόητου πολιτικού κόστους».

Η τραγωδία της Μάνδρας, σημείωσε, "πάτησε" πάνω σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που περιφρονεί το περιβάλλον με σύμμαχο μια τυφλή γραφειοκρατία. Υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, η Περιφέρεια βρέθηκε εκεί με τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και εξακολουθεί να δίνει το παρών. Ενώ προωθούνται δύο σημαντικά έργα: Η αποκατάσταση της οδοποιίας και των πεζοδρομίων στους δρόμους που επλήγησαν, προϋπολογισμού 4.350.000 ευρώ και η αποκατάσταση των παιδικών χαρών και των πλατειών με τον εξοπλισμό τους, προϋπολογισμού 2.450.000 ευρώ. Επίσης, προχωρά η αποκατάσταση υποδομών, όπως η Παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας-Θήβας, ενώ δεσμεύτηκαν 15 εκ. ευρώ για τις ανάγκες των πληγεισών περιοχών και επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, για τη διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες και του ρέματος Αγίας Αικατερίνης, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η Περιφερειάρχης έκανε λόγο για «αποθέωση της ανευθυνότητας και αδιαφορίας αιρετών και πολιτών», που πιστεύουν ότι η διαχείριση των δικών τους σκουπιδιών πρέπει να είναι αποκλειστική υπόθεση της Δυτικής Αττικής. Τόνισε ότι με τον ΠΕΣΔΑ σκιαγραφήθηκαν οι λύσεις, και διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων με 150 εκ. ευρώ μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε, η υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή όλων των δήμων. Ανέφερε ορισμένα καλά παραδείγματα, στο Χαλάνδρι, στα Βριλήσσια, στη Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη και αλλού, τα οποία όμως «δεν αρκούν» και η Φυλή θα πάψει να λειτουργεί «μόνο όταν όλοι αναλάβουμε τις ευθύνες μας και συγκρουστούμε με τις αντιλήψεις που θέλουν τους πολίτες να πληρώνουν τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Αναφορικά με την παραγωγική σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία και την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, η κ Δούρου παρέθεσε σειρά ζητημάτων που διευθετήθηκαν με την κατάθεση προτάσεων προς την κυβέρνηση, όπως η οικονομική στήριξη της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς με 5 εκατομμύρια και της Μυτιλήνης με 2,8 εκατομμύρια, η μεταφορά 21.000 μαθητών της Αττικής στα σχολεία τους, η στήριξη όλων των νοσοκομείων της Αττικής με υλικοτεχνική υποδομή αξίας 40 εκατομμύριων και με 20 εκ. των στρατιωτικών κ.λ.π.

Η περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρωτοβουλία μεταστέγασης των υπηρεσιών του Κεντρικού Τομέα Αθήνας, σε σύγχρονο, πλήρως εξοπλισμένο κτίριο, αλλά και στις συνέργειες μέσω μνημονίων συνεργασίας, με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, με το ΕΒΕΑ και με τον ΣΕΓΑΣ.

Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομών που ξεκίνησαν σε πολλούς τομείς, έκανε σύντομες αναφορές στα έργα υπερτοπικής σημασίας, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, 73 εκατομμυρίων, που απαλλάσσει από τον εφιάλτη των πλημμυρών τους πολίτες των γύρω περιοχών, στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας, 30 εκατομμυρίων, στην κατασκευή αγωγού εκτροπής κυκλοβόρου και αγωγού Προφήτη Δανιήλ στον Κηφισό, 79 εκατομμυρίων.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Ρεύμα για Όλους", με την επιδότηση, 35.000 νοικοκυριών, στη οικονομική στήριξη των προνοιακών ιδρυμάτων με 6 εκατομμύρια ευρώ, στην ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος με 5 εκ. ευρώ για την προμήθεια 35 πυροσβεστικών οχημάτων, της ελληνικής αστυνομίας με επίσης 5 εκ. ευρώ για την προμήθεια 143 οχημάτων διαφόρων τύπων και 56 μοτοσυκλετών, του ΟΑΣΑ με 30 εκ. ευρώ για την προμήθεια 90 νέων, σύγχρονων, αντιρρυπαντικών λεωφορείων, κ.ά..

Στον τομέα Πολιτισμού και Μνήμης, η κ Δούρου διευκρίνισε ότι τα έργα αυτά είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ταυτότητας της Αττικής και υποστηρίζονται σημαντικά, όπως και οι υποδομές μαζικού αθλητισμού, προυπολογισμού 217 εκατομμυρίων ευρώ από ίδιους πόρους.

Για την τουριστική προβολή της Αττικής, είπε ότι αποτελεί σπουδαίο αναπτυξιακό κεφάλαιο και «υπηρετούμε συστηματικά εδώ και τρία χρόνια, την εκπόνηση συνεκτικής Στρατηγικής Τουριστικής Προβολής».

Επίσης, ανέφερε σειρά δράσεων για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και για την επιχειρούμενη ανάταξη του κεντρικού αθηναϊκού πνεύμονα του Πεδίου του 'Αρεως, όπου υπάρχει συνεχής παρέμβαση στους άξονες Καθαριότητα - Φύλαξη - Πολιτισμός - Αθλητισμός, με διοργανώσεις υψηλού επιπέδου, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Στην κριτική που ασκήθηκε από τους επικεφαλής των παρατάξεων, ο κ Σγουρός στην καταγγελτική ομιλία του έκανε λόγο για κατασπατάληση του αποθεματικού που είχε σωρευθεί επί θητείας του σε μη αναπτυξιακά και χρήσιμα έργα, όπως το νέο κτίριο στέγασης και το δημαρχείο Αγ. Παρασκευής. Με τη θέση αυτή συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των προσκείμενων στην ΝΔ και το ΚΚΕ παρατάξεων Βασ. Κορομάντζος και Ελένη Ζαφειρίου. Επίσης ο κ. Σγουρός αναγνώρισε ότι το 2017 ήταν δύσκολη χρονιά για την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, η οποία κλήθηκε σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίσει υπέρμετρες για τα δεδομένα της δυσκολίες, και έκανε λόγο για δυσκίνητο και βαθύ κράτος που αντιβαίνει στις επιθυμίες και τις προεκλογικές υποσχέσεις. Επίσης, χαρακτήρισε «καταδικασμένο να αποτύχει» τον νέο ΠΕΣΔΑ που επέβαλε η διοίκηση, αποσύροντας τον παλαιό σχεδιασμό με τα «φαραωνικά έργα», όπως τα χαρακτήριζε.

Τέλος, κλείνοντας ο κ. Σγουρός, καλωσόρισε στην θέση της περιφερειακής συμβούλου 'Αννας-Θεοδώρας Παπαδημητρίου-Τσάτσου η οποία παραιτήθηκε από το αξίωμα του αντιπροέδρου και από τη θέση του συμβούλου στην παράταξη του, τον Γιάννη Σμέρο για την θέση του αντιπροέδρου και την Δήμητρα Αγγελάκη στη θέση του συμβούλου της παράταξης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ