2018-02-27 19:26:28
Φωτογραφία για ΣτΕ: Ο Τούρκος αξιωματικός κατέθετε επί δύο ώρες στην επιτροπή αναστολών
Ο συγκυβερνήτης του τουρκικού ελικοπτέρου, στον οποίο είχε χορηγηθεί άσυλο,

μεταφέρθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα στο Συμβούλιο της ΕπικρατείαςΕνώπιον του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε σήμερα το μεσημέρι επί 2 ώρες εξηγήσεις και απαντούσε σε ερωτήσεις των συμβουλών Επικρατείας, ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, Suleyman Ozkaynakcim. Στο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου έχει χορηγηθεί μεν άσυλο, αλλά μετά από αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, η πρόεδρος Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενία Μυλωνοπούλου, «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης και στη συνέχεια παραιτήθηκε από την υπόθεση.

Πάντως, αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι ανεξάρτητα από την όποια έκβαση  της εκκρεμούς  αυτής υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οκτώ αξιωματικοί μέσα στον ερχόμενο Μάιο σταδιακά πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι καθώς λήγει το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης τους, που είναι το 18μήνο.


       

Ειδικότερα,  ο Τούρκος αξιωματικός κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετήχθη από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλάριου.        

Έτσι, κεκλεισμένων των θυρών, ενώπιον του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό   Ολομέλειας ο Suleyman Ozkaynakcim απάντησε σε ερωτήσεις των δικαστών και ειδικά του Νικολάου Σακελλαρίου ο οποίος υπέβαλε και το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων.

Μέσω μεταφράστριας ο Τούρκος αξιωματικός περιέγραψε τις συνθήκες της φυγής του από τη γείτονα χώρα, δηλαδή ότι κλήθηκε να παρουσιαστεί  στη στρατιωτική μονάδα του την στιγμή που είχε βγάλει το παιδί του βόλτα σε πάρκο, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο πραξικόπημα, ότι το ελικόπτερο ήταν μεταφοράς τραυματιών, ότι η αποστολή του ίδιου και των άλλων επτά συναδέλφων του ήταν η περισυλλογή  τραυματιών, κ.λπ. Με άλλα λόγια περιέγραψε τα όσα έχει πει στην  3η  Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου.

       

Η απόφαση του Τμήματος Αναστολών αναμένεται μέσα στο επόμενο μήνα και από την ημέρα δημοσίευσής της παύει να ισχύ η προσωρινή διαταγή της προέδρου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενίας Μυλωνοπούλου που πάγωσε την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό και έτσι παραμένει κρατούμενος.

       

Σύμφωνα με έμπειρους νομικούς η απόφαση αναστολής η οποία αναμένεται να  εκδοθεί  θα «ξεπαγώσει» την προσωρινή διαταγή της Ευγενίας Μυλωνοπούλου, αλλά θα θέτει τους περιοριστικούς όρους  της μη χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων, όπως και της υποχρέωσης εμφάνισής του σε Αστυνομικό Τμήμα.

         

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η αίτηση   του   υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη  Μουζάλα με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η ίδια απόφαση της   3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο και αναμένεται να συζητηθεί την   4η Μαΐου 2018 στην  Ολομέλεια  του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

       

Υπενθυμίζεται ότι στην  εν λόγω υπόθεση    εισηγητής   είναι ο  σύμβουλος  Επικρατείας Διομήδης  Κυριλλόπουλος.

         

Κατά την σημερινή συζήτηση παραβρέθηκαν    οι συνήγοροι του  Τούρκου αξιωματικού oι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς  και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες δια του Βασίλη  Παπαδόπουλου και της Ελένης Κουτσουράκη.

         

Από την πλευρά του  υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής παραστάθηκαν ο Δημήτρης Μακαρονίδης, ο Παντελής Παπαδάκης και η Αναστασία Σκουντή (όλοι μέλη του ΝΣΚ).       

       

Επίσης, παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού έχει πραγματοποιήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δια του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού και σήμερα εκπροσώπησαν το ΔΣΑ οι   Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Χαράλαμπος Κονδύλης και  Παναγιώτης Νικολακόπουλος.

         

Η οποία απόφαση του ΣτΕ εκδοθεί (επί της κυρίας αίτησης-προσφυγής που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο) για τον Τούρκο συγκυβερνήτη   του ελικοπτέρου   θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στου το ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

       

Ωστόσο, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα  του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών.

       

Όπως είναι γνωστό,  η 3η  Ανεξάρτητη  Επιτροπή  Ασύλου χορήγησε άσυλο στον   Suleyman Ozkaynakcim και αμέσως το Μαξίμου   κατέθεσε σε Αστυνομικό Τμήμα αίτηση με την οποία  ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής για  να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου, ενώ κατέθεσε και αίτηση αναστολής όπως και αίτηση ακύρωσης (κύρια προσφυγή).

       

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου  Αθηνών και η πρόεδρος του  Ευγενία Μυλωνοπούλου η οποία  ήταν παράλληλα   και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου και οδήγησε το συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου και πάλι κρατούμενο.

       

Στην συνέχεια η Ευγενία Μυλωνοπούλου παραιτήθηκε από την υπόθεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, όπως επίσης παραιτήθηκε και από την Ανεξάρτητη  Επιτροπή  Ασύλου, αλλά παρέμεινε ενεργώς η προσωρινή διαταγή της με την οποία οδηγήθηκε εκ νέου ως διοικητικός κρατούμενος ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου.

       

Έτσι, την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανέλαβε η Μαρία Γκότση αλλά  μετά τον ελιγμό των συνηγόρων του Τούρκου αξιωματικού, η υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο αναβλήθηκε και οδηγήθηκε στο ΣτΕ, ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με  το νόμο 3900/2010.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ