2018-02-27 21:40:41
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΗΣΗ ΗΘΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΥ
Στα περιφερειακά συνέδρια συγκροτείται το σχέδιο μας για την επόμενη ημέρα, μετά τα μνημόνια τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρέπει τα βήματά μας να είναι σταθερά. Το αύριο δεν θα έρθει από μόνο του, ούτε θα μας το χαρίσει κανείς. Μόνο με δουλειά, σύνεση, συναίνεση και αλληλεγγύη μπορούμε να το διεκδικήσουμε. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, ο μόνος δρόμος είναι της «δουλειάς και της αρετής». Αναφέρομαι στην «αρετή» γιατί δεν είναι μόνο ηθική επιλογή και επιταγή ζωής. Είναι και στοιχείο της οικονομίας, της ανάπτυξης και της βελτίωσης των υλικών όρων της ζωής. Η υποτίμησή της τόσο σε επίπεδο θεσμών όσο και σε επίπεδο πρακτικών από μια πολυάριθμη ελίτ είναι μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην τραγωδία της κρίσης.

«Η διαπλοκή, η διαφθορά, η περιφρόνηση του κοινού καλού βρίσκονται πίσω από όλα όσα υποφέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Από τα μνημόνια και όσα δείνα υποφέραμε». «Όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου και μιας κακομαθημένης ελίτ δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα, ακόμα και με την υγεία του λαού, το φάρμακο, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με μια κομματική σκευωρία και μια πολιτική ρεβάνς έχουμε να κάνουμε με καρκίνωμα που αν δεν ξεριζωθεί θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη», τόνισε. Ας είναι σαφές σε όλους: Η δική μας κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση και σε κανένα λόγο να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική. Την ηθική όχι γενικά και αόριστα, αλλά αυτή την αξία που ορίζει ότι πάνω από όλα είναι το δημόσιο συμφέρον, συμπλήρωσε.

«Γι’ αυτό, σε ότι μας αφορά σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δεν θα συμβιβασθούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο
. Γιατί για εμάς ότι γίνεται νόμιμα δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες και τη δική μας ηθική. Και ας μοιάζει για κάποιους άδικο κάποιοι να έχουν την ευθιξία και να παραιτούνται για 23.000 ευρώ και άλλους να κάνουν τον κινέζο για 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο κόστισε το πάρτι του φαρμάκου στη Δημόσια Υγεία».

«Άλλοι παραιτούνται και άλλοι λένε δεν πρόκειται να αναλάβουμε καμία ευθύνη». «Η διαφορά καταδεικνύει στην πράξη ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν είναι ίδια τα κριτήρια με τα οποία μας κρίνει ο ελληνικός λαός», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε, περνάμε την μεθόριο από την κρίση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι φανερό, όχι μόνο στις απαιτητικές αλλά και συχνά ανάλγητες αγορές, αλλά και στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, υποστήριξε, θυμίζοντας ότι το 2017 προβλέπεται ανάπτυξη 1,6-1,8% του ΑΕΠ, η μεγαλύτερη από το 2008 αλλά και μια σειρά θετικών στοιχείων σε ανεργία και εξαγωγές. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθα να αναγγείλω ένα success story. Έχουμε πολλές πληγές να θεραπεύσουμε για να μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέραμε. Αλλά δεν μπορούμε να μην κατανοούμε τη σημασία όσων πέτυχε ο ελληνικός λαός με πολλές θυσίες.

Πίσω από την εκστρατεία μηδενισμού κρύβεται η ελίτ του παλαιού, αυτή που μας χρεοκόπησε καθώς και κυκλώματα που αισθάνονται ότι τους χαλάσαμε δουλειές. Ας είναι όλοι βέβαιοι ότι έχουμε την αισιοδοξία της βούλησης για να μη γυρίσει πίσω η Ελλάδα και δεν θα γυρίσει σε καθεστώς Siemens, θαλασσοδανείων και σκανδάλων.

 Μεταξύ των επενδύσεων και της στρατηγικής για τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. «Και υπήρχαν και υπάρχουν λύσεις, χωρίς νέο κόστος για τους πολίτες, αλλά με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και ιδεών που μπορούν και θα δώσουν όχι μόνο περιβαλλοντική ποιότητα αλλά και νέα εργασία και νέο τοπικό προϊόν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», τόνισε.

Όπως είπε για τον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων:

Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους 24 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην Περιφέρεια. Και για τους οποίους η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της Κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Αναφορικά με τις λιγνιτικές μονάδες σημείωσε ότι το ζήτημα που σχετίζεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και την ανάγκη να επανακαθορίσουμε την σύνθεση του εθνικού ενεργειακού μείγματος. Κεντρική επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί. Αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. 

Βασική μας αρχή, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ  και, βεβαίως, των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα. Η σχετική συμφωνία που υλοποιεί η κυβέρνηση, είναι σαφώς καλύτερη εκείνης που προέβλεπε ο νόμος για τη ''μικρή ΔΕΗ''. Που υποχρέωνε την εταιρία στην μεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και ενός μέρους του πελατολογίου της.

Με την νέα συμφωνία θα παραχωρηθεί μόνο το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού. Κάτι πολύ σημαντικό: Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της Συμφωνίας, τόνισε.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ