2012-05-30 20:46:05
Φωτογραφία για Στα χέρια της Ισπανίας η καυτή πατάτα της χρεοκοπίας
Με κομμένη την ανάσα και σε κατάσταση πανικού παρακολουθεί η σοκαρισμένη ευρωζώνη την Ισπανία να παραλαμβάνει την σκυτάλη της χρεοκοπίας από την Ελλάδα. Με τη διάσωση της προβληματικής Bankia να παραμένει στον αέρα, η Ισπανία δέχεται ανελέητη επίθεση από τις αγορές. Ήδη, η αβεβαιότητα για το κατά πόσον η ιβηρική χώρα θα μπορέσει να συμμαζέψει τα οικονομικά της, έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις στα ισπανικά ομόλογα σε πρωτόγνωρα ύψη.

Νωρίτερα σήμερα άγγιξαν ακόμη και το δραματικό 6,72% που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τη χώρα από την εισαγωγή στο ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε την Κομισιόν να παρέμβει για να περιορίσει την ασφυκτική πίεση των αγορών κάνοντας δηλώσεις υπέρ της τραπεζικής ενοποίησης, της έκδοσης ευρωομολόγου αλλά και ενός σχεδίου εγγυήσεων καταθέσεων και χρηματοπιστωτικής εποπτείας.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν αναφερόταν σε παράταση ενός έτους στο χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος του ισπανικού προϋπολογισμού είναι έτοιμη να επιτρέψει η Κομισιόν.

Η ευρωστήριξη φάνηκε να πετυχαίνει το στόχο της καθώς τα χρηματιστήρια φάνηκε να ανακτούν κάποιο από το χαμένο έδαφος λόγω του ισπανικού πανικού, ενώ και οι πιέσεις των αγορών περιορίστηκαν αισθητά με το επιτόκιο για τα ισπανικά ομόλογα ωστόσο να παραμένει σε επίπεδα «κόκκινου συναγερμού», δηλαδή πολύ κοντά στο 7% το οποίο ανάγκασε πολλές υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ να ζητήσουν στήριξη και διεθνή οικονομική βοήθεια.

Σε καθεστώς αβεβαιότητας η Bankia: Αρνείται στήριξη η ΕΚΤ, τονίζουν οι Financial Times

Ρητά και κατηγορηματικά απέρριψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ισπανικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Bankia με το ποσό των 19 δισ. ευρώ, αναφέρουν οι Financial Times.

Το σχέδιο αυτό προέβλεπε πως η Ισπανία προέβλεπε να δοθούν 19 δισ. ευρώ με ομόλογα του ισπανικού δημοσίου τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άντλήση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, μετά την απόρριψη του σχεδίου από την ΕΚΤ λόγω του κινδύνου παραβίαση της «νομισματικής χρηματοδότησης» (χρηματοδότησης κυβερνήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα), η Μαδρίτη θα αναγκαστεί να αντλήσει κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia από τις αγορές. Αυτό σημαίνει, όμως, δανεισμό με σχεδόν απαγορευμένα επιτόκια που θα αναμφισβήτητα θα επιδεινώσει την κατάστασή της.

Την ίδια ώρα, η είδηση της παραίτησης του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Μιγκέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορδόνεθ πριν λήξει η θητεία του, πυροδοτεί ακόμη περισσότερο το κλίμα στην Ισπανία «Περισσότερο πιθανή η έξοδος της Ισπανίας από το ευρώ παρά της Ελλάδας»

«Η "SPEXIT" είναι πολύ πιο πιθανή από την "GREXIT"» εκτιμά ο αναλυτής της Strategy Economics, Matthew Lynn.

Μιλώντας στο CNBC, ανέφερε ότι, πλέον οι πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ισπανία το ευρώ είναι πιο υψηλές από της Ελλάδας: «Η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί και ο κόσμος έχει ήδη βαρεθεί την υπερβολική λιτότητα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, η Ελλάδα θα παραμείνει εντός ευρώ, καθώς μια νέα διάσωση συμφέρει περισσότερο κάτι που -κατά τον Lynn- δεν συμβαίνει με την περίπτωση της Ισπανίας.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ