2018-04-26 07:25:17
Φωτογραφία για Νέες περιπέτειες για το γήπεδο Λεμεσού - Τι λέει η Κομισιόν
Φρένο στα όσα δρομολογούνται με την ανέγερση νέου σύγχρονου σταδίου - ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Λεμεσό έθεσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), καθώς αποφάνθηκε ότι προκύπτει θέμα κρατικής ενίσχυσης. Και αυτό, διότι το κόστος κατασκευής του γηπέδου θα το επωμισθεί εξ ολοκλήρου το κράτος μέσω του ΚΟΑ. H εξέλιξη αυτή ανατρέπει τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Προεδρικό, κυρίως σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου.

Συγκεκριμένα, για να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση της Κομισιόν θα πρέπει να επέλθουν οι εξής αλλαγές:

Πρώτο, ιδιοκτήτης του γηπέδου θα είναι ο ΚΟΑ και όχι όπως αποφασίστηκε τα τρία σωματεία της Λεμεσού (Απόλλωνας, ΑΕΛ και Άρης) μέσω κοινής εταιρείας.

Δεύτερο, η κρατική γη στο Κολόσσι που μισθώθηκε από τον ΚΟΑ στα τρία σωματεία για την ανέγερση του γηπέδου θα πρέπει να επιστραφεί στον ΚΟΑ με την ακύρωση του συμβολαίου εκμίσθωσης. Δεν νοείται το κράτος μέσω του ΚΟΑ να κτίσει το γήπεδο σε δική του γη την οποία, όμως, εκμίσθωσε σε ιδιώτες. Άλλωστε, στη συμφωνία μίσθωσης της γης αναφέρεται ρητά πως ο μισθωτής έχει υποχρέωση να χρησιμοποιεί το κτήμα αποκλειστικά και μόνο για αθλητικούς σκοπούς.


Τρίτο, το γήπεδο δεν θα το χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα τρία σωματεία της Λεμεσού και ούτε θα πρέπει να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης σε ό,τι αφορά τα τέλη που θα καταβάλλουν για τη χρήση του.

Στα πρακτικά σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 26/8/2016 στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέρεται ότι αποστάληκε επιστολή από τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία ζητείται γνωμάτευση κατά πόσο αποτελεί κρατική ενίσχυση η απόφαση για κάλυψη του κόστους κατασκευής του γηπέδου εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Με επιστολή της, ημερομηνίας 22/12/2016 προς τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Θεοφάνη Θεοφάνους, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ζήτησε επιπρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με 13 σημεία όπως για παράδειγμα, τον λόγο για τον οποίο τα τρία σωματεία που θα έχουν προνομιακή χρήση του σταδίου δεν θα συνεισφέρουν στο κόστος και το πώς επιβεβαιώνεται, ότι τα σωματεία αυτά στα οποία θα ανήκει η εταιρεία που θα διαχειρίζεται το γήπεδο θα πληρώνουν την τιμή αγοράς για τη χρήση του γηπέδου. Όπως φαίνεται, οι εξηγήσεις που δόθηκαν από πλευράς της Δημοκρατίας δεν ικανοποίησαν την Κομισιόν.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ