2018-06-02 19:22:46
Φωτογραφία για Συντάξεις-ντροπή στους αποστράτους! Διαβάστε τις λεπτομέρειες (ΠΙΝΑΚΑΣ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)
Τους έκοψαν με τα πρώτα δύο Μνημόνια έως 60%, ενώ ετοιμάζεται και νέο «ψαλίδι» τον Δεκέμβριο

Τη χαριστική βολή στις συντάξεις πε­ρίπου 100.000 αποστράτων θα δώσουν, με την υλοποίησή τους, οι νομοθετημένες για το 2019 μειώσεις βάσει των ασφαλιστικών νόμων του τρίτου Μνη­μονίου, ισοπεδώνοντας κάθε έν­νοια ιεραρχίας και ρίχνοντας τις μηνιαίες απολαβές ακόμη και ενός πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε «απόσταση αναπνοής» (της τά­ξης των 200-300 ευρώ) από τις αντίστοιχες ενός Ανθυπασπιστή!

Συνολικά, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αποστράτων, με τις επικείμενες περικο­πές οι υψηλόβαθμοι αναμένε­ται να δουν περαιτέρω «κούρε­μα» ακόμη και πάνω από 300 ευ­ρώ, ενώ οι χαμηλόβαθμοι και οι χήρες αποστράτων θα κληθούν να ζήσουν με συντάξεις κοντά ή ακόμη και κάτω από τα όρια της φτώχειας.

«Με τις περικοπές των πρώ­των δύο Μνημονίων οι συντά­ξεις μας μειώθηκαν έως 60%. Εφόσον εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες για το 2019 περι­κοπές, τότε η συνολική μείω­ση θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 70% (επιπλέον 10 ποσοστιαί­ες μονάδες απωλειών) σε σχέση με τις προ Μνημονίων συντάξεις μας» τονίζει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστρά­των Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ), Αντιναύαρχος ε.α
. Σπύρος Περβαινάς. Ειδικά για τους υψη­λόβαθμους, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, οι μειώσεις στις κα­ταβαλλόμενες συντάξεις, μετά τον επανυπολογισμό βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (4387 του 2016) και τις νομοθετημένες από την 1η Ιανουάριου του 2019 πε­ρικοπές, θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν σε ορισμένες περι­πτώσεις τα 300 ευρώ.

«Η σύνταξη ενός πρώην Α/ΓΕΕΘΑ θα φτάσει σε απόστα­ση αναπνοής από τη σύνταξη ενός Ανθυπασπιστή, αφού πλέ­ον θα έχουν διαφορά μόλις 200- 300 ευρώ το πολύ» αναφέρει ο κ. Περβαινάς, εκτιμώντας ότι οι μεγαλύτερες συντάξεις για τους αποστράτους θα κυμαίνονται στο επίπεδο των 1.000 ευρώ τον μή­να, μετά τις μειώσεις του 2019. Ειδικά οι χήρες των αποστράτων θα κληθούν να ζήσουν με πραγματικές συντάξεις φτώχειας (εάν και εφόσον πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια), δεδομένου ότι το ποσό που δικαιούνται από αυ­τό το οποίο θα έπαιρνε ο θανών άντρας τους, από 70% προ του ν. 4387, ανέρχεται μόλις στο 40%.

«Πουλάνε παράσημα»

«Μας μετατρέπουν σε “ήρωες με παντούφλες”» τονίζει ο κ. Περβαινάς, προσθέτοντας ότι καθη­μερινά απόστρατοι αναγκάζο­νται ακόμη και να πουλήσουν τα σπαθιά ή τα παράσημά τους για να καλύψουν τις πιο στοιχειώ­δεις ανάγκες τους. «Και μην ξε­χνάμε», αναφέρει ο κ. Περβαινάς, «ότι έως σήμερα έχουν επιστραφεί στους 100.000 αποστρά­τους και στις χήρες αποστράτων μόνο τα μισά από αυτά τα οποία διεκδίκησαν και κέρδισαν, με δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικράτειας, από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των πρώ­των δύο Μνημονίων» (πλέον αναμένεται και η απόφαση επί της προσφυγής κατά των επίμα­χων άρθρων του ν. 4387).

Και ξαφνικό σοκ με τις δηλώσεις για τους απόμαχους του Δημοσίου

ΜΙΑ δυσάρεστη έκπληξη περιμένει, όπως φαίνεται, πολλούς συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι έσπευσαν να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δή­λωσή τους.

Αντί να επιβραβευ­τούν για τη συνέπεια τους, θα βρεθούν μπλεγμένοι και θα πρέπει να υποβά­λουν τροποποιητική δή­λωση, μόλις ενεργοποιη­θεί η σχετική δυνατότη­τα στο TAXISnet μέσα στο καλοκαίρι. Ο λόγος είναι ότι, όπως αποκαλύφθηκε χθες, το Γενικό Λογιστή­ριο του Κράτους ανέβα­σε στο διαδίκτυο νέο αρ­χείο βεβαιώσεων συντάξε­ων για το φορολογικό έτος 2017 με διορθωμένα ποσά.

Χωρίς καμία ενημέρω­ση και χωρίς να είναι γνω­στό γιατί έγιναν οι αλλαγές σης βεβαιώσεις, διαπιστώ­θηκε ότι για κάποιους συ­νταξιούχους του Δημοσί­ου είχαν εκδοθεί νέες βε­βαιώσεις, όπου το καθαρό φορολογητέο ποσό έχει διορθωθεί, ενώ τα πο­σά του αναλογούντος και του παρακρατηθέντος φό­ρου παρέμειναν τα ίδια. Εφόσον οι εν λόγω συ­νταξιούχοι είχαν υποβά­λει τη φετινή φορολογι­κή δήλωσή τους, θα πρέ­πει να ελέγξουν ποιο ήταν το προσυμπληρωμένο από την ΑΑΔΕ ποσό και αν αυ­τό είναι διαφορετικό, να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μόλις ανοίξει η σχετική λειτουργία στο TAXISnet, ώστε να αποφύγουν το πρόστιμο.

Μέχρι χθες δεν εί­χε διευκρινιστεί αν η δια­φορά οφειλόταν στα ανα­δρομικά ή τα έκτακτα μερίσματα που έλαβαν κά­ποιοι συνταξιούχοι ούτε ήταν γνωστή η έκταση του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, το αλαλούμ έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους συντα­ξιούχους και τους φορο­τεχνικούς, όχι μόνο γιατί υπήρξαν λάθη, αλλά διότι κανείς δεν ενημερώθηκε για αυτά και δεν φρόντι­σε για την έγκαιρη διόρ­θωσή τους. Επισημαίνεται ότι η αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν υπάγε­ται πλέον στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά έχει περάσει υπό την ομπρέλα του ΕΦΚΑ.

Νάσος Χατζητσάκος[email protected]

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-02/06/2018 -[Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πρόεδρος ΕΑΑΣ: Με τις νέες μειώσεις θα χάσουμε έως 3 συντάξεις το χρόνο (ΗΧΗΤΙΚΟ)
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ