2018-06-03 19:53:34
Φωτογραφία για Η EMAK έδωσε τα φώτα της σε πανευρωπαϊκή άσκηση μεγάλου σεισμού (ΒΙΝΤΕΟ)
■«Σεισμός» η ΕΜΑΚ στην Ευρώπη - ΠΡΩΤΙΑ ΣΕ ΑΣΚΗΣΗ -ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ- ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ 7,2 ΡΙΧΤΕΡ

■Οι Έλληνες διασώστες διακρίθηκαν για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα τους. Τα μέλη της ΕΜΑΚ χρησιμοποίησαν πρωτόγνωρες μεθόδους ακόμη και για κράτη με μεγάλη εμπειρία σε τέτοια περιστατικά.

Σεισμός 7,2 ρίχτερ στους πρόποδες των Άλπεων. Η ομάδα της Ειδικής Μονά­δας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) καλείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο να σπεύσει για βοήθεια. Και φτάνει πρώτη, κουβαλώντας τον βαρύ της εξοπλισμό που «ελαφραίνει» λόγω της «κραυγής» για βοήθεια που γεμίζει με θάρρος τους Έλληνες διασώστες. Μπορεί ο σεισμός να μην ήταν -ευτυχώς- αληθινός, ωστόσο η Ελληνική Ομάδα Διά­σωσης διακρίθηκε στην πανευρω­παϊκή άσκηση που πραγματοποι­ήθηκε στις 25 Μαΐου στις Άλπεις, καθώς η ταχύτητά της ξεπέρασε τις υπόλοιπες τέσσερις ευρωπα­ϊκές ομάδες που συμμετείχαν σε αυτήν.


Έυσημα

Η ΕΜΑΚ έλαβε τα εύσημα των διοργανωτών, καθώς τα μέλη της χρησιμοποίησαν πρωτόγνωρες μεθόδους ακόμη και για κράτη με μεγάλη εμπειρία σε τέτοια περιστατικά. Οι «δικοί μας» Έλληνες διασώστες κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να απεγκλωβίσουν δεκάδες άτομα, ενώ αρκετοί από αυτούς κατέβη­καν δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, καθώς υπήρ­χαν «εγκλωβισμένοι» στα ορυχεία της περιοχής, που χρειάζονταν άμεσα βοήθεια.

«Το Πυροσβεστικό Σώμα συμ­μετείχε με κάποιες μονάδες στη δεξαμενή του ευρωπαϊκού μη­χανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η Ευρώπη έχει φτιάξει αυτόν το μηχανισμό για ανταπόκριση σε πε­ρίπτωση καταστροφών. Συμμετέ­χουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές μονάδες. Μία μονάδα έρευνας και διάσωσης από την Αθήνα, μία από τη Θεσσαλονίκη και μία για πεζοπόρο τμήματα πυρκαγιών. Αυτή η διάκριση της ομάδας μας δηλώνει πως υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των καταστροφών και των σεισμών. Έχουμε εμπειρία που άλλες χώρες δεν τη διαθέτουν επειδή έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά περιστατι­κά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο Γιώργος Πουρνά­ρας, Πύραρχος και υποδιοικητής της 1ης ΕΜΑΚ.

Η πανευρωπαϊκή άσκηση στην οποία συμμετείχε η μονάδα έρευ­νας και διάσωσης (Medium Urban Search and Rescue) πραγματο­ποιήθηκε σε ένα χωριό στην Αυ­στρία και περιλάμβανε διασώσεις σε εικονικά κατεδαφισμένα κτίρια, όπως λόγου χάρη ισοπεδωμέ­να σχολεία με εγκλωβισμένους μαθητές, έχοντας ως στόχο να αποτυπωθεί π ετοιμότητα των δυνάμεων.

Ανταλλαγή εμπειριών

«Οι ασκήσεις έχουν στόχο την ανταλλαγή εμπειριών αλλά και να τεστάρουν τις δυνατότητες της κάθε μονάδας. Και βέβαια μέσα από αυτή τη διαδικασία των ασκήσεων οι ομάδες προσπαθούν να πιστοποιηθούν όχι μόνο για να χρησιμοποιηθούν σε καταστροφές εντός της Ευρώπης, αλλά και όπου ζητηθεί και σε χώρες του Τρίτου Κόσμου», πρόσθεσε χαρακτηριστι­κά ο υποδιοικητής.

Πιστοποίηση και εξοπλισμός

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση έχει εντάξει την ΕΜΑΚ σε αυτή τη «δεξαμενή», ωστόσο για να μπορέσουν αυτές οι ομάδες να χρησιμοποιηθούν και εντός και εκτός Ευρώπης απαιτείται συγκεκριμένη πιστοποίηση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα δεν έχει λάβει έως σήμερα τη συγκε­κριμένη πιστοποίηση.

«Εμείς θα πρέπει να ξεκι­νήσουμε αυτή τη διαδικασία ως χώρα αλλά και ως Πυροσβεστικό Σώμα για να πι­στοποιηθούμε κατ’ αρχάς στη διαδικασία του ΟΗΕ για να μπορούμε να συνδράμουμε παντού», μας είπε χαρακτη­ριστικά ο έμπειρος πύραρχος. Βέβαια, η Ειδική Μονάδα Αντι­μετώπισης Καταστροφών έχει επιχειρήσει στο παρελθόν -με επιτυχία όπως κάθε φορά- πα­ραδείγματος χάρη στο Μαρό­κο, στην Αλγερία, στην Τουρκία και στην Ινδονησία, ωστόσο αυτό, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο κ. Πουρνάρας, έγινε «στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών των χωρών, δηλαδή γίνεται σεισμός σε μία χώρα, αυτή η χώρα ζητάει βοήθεια και τότε η Ελλάδα δηλώνει με τη σει­ρά της πως είναι διαθέσιμη να συνδράμει και να είναι εκεί για την εκάστοτε χώρα που έχει ανάγκη. Τότε γίνεται αποδεκτή η βοήθεια που έχει ανάγκη η κάθε χώρα».

Ωστόσο, αν επιθυμούμε ως χώρα να βοηθήσουμε ευρω­παϊκά μέσω του συγκεκριμέ­νου μηχανισμού, χρειαζόμαστε αυτή την πιστοποίηση. «Θα πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία πιστοποίησης, η οποία είναι λίγο χρονοβόρα, καθώς έχει κάποια στά­δια που απαιτούν χρόνο, μιας και υπάρχουν κι άλλες χώρες που έχουν κάνει παρόμοιες αιτήσεις και δίνονται κάποιες προτεραιότητες», μας είπε χα­ρακτηριστικά ο διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ.

Όσον αφορά τον εξοπλι­σμό των «αφανών ηρώων» που δηλώνουν «παρών» τις πιο δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, αυτός είναι σχετικά καλός, όμως απαιτείται «αναβάθμιση». «Χρειαζόμαστε συ­μπλήρωση σε κάποια υλικά τα οποία μπορούν να αποκτηθούν μέσω του συγκεκριμένου προ­γράμματος και της χρηματο­δότησης που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα», ανέφερε ο Γιώργος Πουρνάρας.

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ - [email protected]

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-02/06/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr] - ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: protothema.gr)

BINTEO

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ