2018-06-03 19:43:41
Φωτογραφία για Αλαλούμ χωρίς τέλος με τις βεβαιώσεις και τις δηλώσεις εισοδήματος 2017
"Σαμποτάζ" στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από το υπουργείο Εργασίας.

Μεσούσης της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων Ε1 (η διορία λήγει σε ένα μήνα) και ενώ έχουν υποβάλει την δήλωσή τους 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά, ασφαλιστικοί φορείς αρμοδιότητος του ΕΦΚΑ αποφάσισαν εκ κρυπτό να αλλάξουν τις βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν αναρτηθεί και, με βάση αυτές, συντάχθηκαν, αποθηκεύτηκαν προσωρινά ή υποβλήθηκαν οριστικά χιλιάδες δηλώσεις φυσικών προσώπων.

Κανείς αρμόδιος φορέας δεν έχει ενημερώσει τους θιγόμενους, αν και διασταυρωμένες πηγές (από Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών) επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως τους συνταξιούχους του δημοσίου –χωρίς κανείς να ξέρει πόσους και ποιους ακριβώς.

Το πρόβλημα όμως διευρύνεται συνεχώς καθώς, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, εκ των υστέρων αλλαγές διαπιστώθηκε πως έγιναν σε Βεβαιώσεις αποδοχών τους ακόμα και από δικαιούχους του Κοινωνικο Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται ότι –εκ των υστέρων- προστέθηκε στην Βεβαίωση για τις αποδοχές του 2017 και η δόση ΚΕΑ του Ιανουαρίου.


Αλλαγές όμως ενδέχεται να υπάρξουν και σε άλλες Βεβαιώσεις αποδοχών τις επόμενες ημέρες, καθώς σε κάποις περιπτώσεις δεν φαίνεται να έχουν περαστεί ως τώρα οι παροχές σε χρήμα που εισπράχθηκαν από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτά όλα συμβαίνουν ενώ ηλικιωμένοι συνταξιούχοι έχουν μπλέξει και με τα διαφόρων ειδών αναδρομικά που εισέπραξαν το 2017. Για τα προ του 2014 πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφες τροποποιητικές, για τα μετά του 2015 ηλεκτρονικές τροποποιητικές –αλλά όχι τώρα γιατί θα φάνε και πρόστιμο από πάνω- αλλά αν τα αναδρομικά δόθηκαν εφάπαξ τον Δεκέμβριο του 2017 μπορούν και να διαλέξουν αν θα τα αφήσουν ως έχουν για να φορολογηθούν όλα μαζί φέτος, ή θα τρέχουν να αλλάζουν και προηγούμενες δηλώσεις .

Την δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή των λογιστών (καθώς οι περισσότεροι συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί αν άλλαξε και τι στην περίπτωσή τους) αποτυπώνει ανακοίνωση – προειδοποίηση της Ένωσης Φοροτεχνικών Ν.Καρδίτσας που εντόπισαν από τους πρώτους και αντέδρασαν στα προβλήματα, με την οποία όμως θέτουν προ των ευθυνών τους και τους ίδιους τους συνταξιούχους, για ό,τι άλλο ήθελε προκύψει με τα απανωτά λάθη του Κράτους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Φοροτεχνικών έχει ως εξής:

ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ: ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΟΥΝ

Χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς καν να γνωρίζουμε γιατί, οι υπεύθυνοι (ο Θεός να τους κάνει) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, άλλαξαν τις βεβαιώσεις αποδοχών των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Αποτέλεσμα αυτού του μπάχαλου είναι, όσοι έχουν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι τώρα, να πρέπει να ελέγξουν τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους και εφόσον υπάρχει διαφοροποίηση στη φορολογητέα ύλη, να υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση με τα νέα ποσά.

Οι συνάδελφοι δεν έχουν καμία υποχρέωση και δεν μπορούν, να γυρίσουν πίσω και να ελέγξουν τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις, για να δουν αν χρειάζεται υποβολή ή συμπληρωματικής δήλωσης.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν αλλαγή στην βεβαίωση των αποδοχών τους και υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση, θα πρέπει:

- Να απευθυνθούν στον συνάδελφο και να τον ενημερώσουν για την αλλαγή αυτή.

- Να του ζητήσουν να προχωρήσει στην υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης.

- Δεν έχει καμία υποχρέωση ο Λογιστής Φοροτεχνικός ελεύθερος επαγγελματίας, να προχωρήσει από μόνος του σε έρευνα, αναζήτηση και υποβολή συμπληρωματικής φορολογικής ή άλλης μορφής δήλωση, χωρίς την συναίνεση του υπόχρεου πελάτη του.

- Αν δεν κάνετε τα παραπάνω, μετά το πέρας των δηλώσεων δεν θα μπορείτε αργότερα, να απευθυνθείτε στο Λογιστή σας και να του πείτε «γιατί δεν υπέβαλες τροποποιητική δήλωση;».

- Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω; Να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των συμπληρωματικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Όλοι ανεξαιρέτως οι συνάδελφοι, ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν. Το κάνουν και με το παραπάνω, χρόνια τώρα, αγόγγυστα και στις περισσότερες περιπτώσεις με την καλύτερη των διαθέσεων τους.

Όμως Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι φορολογούμενοι ότι: άλλο «έχω υποχρέωση» κι άλλο «το κάνω επειδή θέλω», και καλό είναι να το ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Γιώργος Παπαδημητρίου

Ο Αντιπρόεδρος Κώστας Συρόπουλος

Ο Γ. Γραμματέας Κώστας Λαμπρόπουλος

Η Ταμίας Γεωργία Νταντάμη

Το Μέλος Αλέξανδρος Αποστολόπουλος
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ