2018-06-04 01:03:11
Φωτογραφία για Αποκαλυπτική έρευνα: Πώς η χειραψία συνδέεται με τον πρόωρο θάνατο
Οι άνθρωποι με αδύναμη χειραψία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, για εγκεφαλικό και για άλλα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι η χειραψία μπορεί να «αποκαλύψει» το ιστορικό της υγείας ενός ανθρώπου και να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Ντάριλ Λεόνγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 140.000 άτομα ηλικίας 35 έως 70 ετών, για μια περίοδο τεσσάρων ετών, σε 17 χώρες.

Η μυική δύναμη της χειραψίας μετρήθηκε με ειδικό δυναμόμετρο, το οποίο υπολογίζει τη δύναμη που ασκείται όταν ένας άνθρωπος πιέζει ένα αντικείμενο όσο περισσότερο μπορεί με το χέρι του.

Η χειραψία μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο τεστ για να αξιολογήσει κανείς τον κίνδυνο θανάτου ενός ανθρώπου


Η ανάλυση έδειξε πως για κάθε μείωση της δύναμης της χειραψίας κατά πέντε κιλά υπάρχει μια αύξηση κατά 16% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Κατά 17% είναι αυξημένος, ειδικότερα, ο κίνδυνος για θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.

Η συσχέτιση της μειωμένης δύναμης της χειραψίας με τον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία διαπιστώθηκε ότι ισχύει ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, το σωματικό βάρος κ.ά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δύναμη μιας χειραψίας που προδίδει υγιή οργανισμό είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης ακόμη και από την αρτηριακή πίεση. «Η χειραψία μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο και φθηνό τεστ για να αξιολογήσει κανείς τον κίνδυνο θανάτου ενός ανθρώπου, ιδίως από καρδιαγγειακά αίτια», δήλωσε ο Λεόνγκ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ