2012-06-03 22:28:52
Φωτογραφία για Β.ΑΓΓΕΛΟΥ: Επιβληθήκαμε με την αυτοσυγκέντρωσή μας
Στην ηγετική συμπεριφορά του Βασίλη Σπανούλη, που αποτέλεσε πρότυπο για τους συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό, στάθηκε ο Βαγγέλης Αγγέλου Ο άμεσος συνεργάτης του Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο των Πειραιωτών, μιλώντας στο Flash 96, εξήγησε πως επιβλήθηκαν του Παναθηναϊκού χάρη στην αυτοσυγκέντρωση των παικτών τους και έφθασαν δίκαια στην κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Αναλυτικά τα όσα είπε -Μπορείς να κάνεις τα απομνημονεύματα της χρονιάς, πώς ξεκίνησε και πώς πήγε η ιστορία του φετινού Ολυμπιακού;

«Κατ’ αρχάς ξεκίνησε από μια άσχημη στιγμή πέρυσι, στον 4ο τελικό, που χάθηκε με τον τρόπο που χάθηκε. Ξεκίνησε από την απογοήτευση των προέδρων, που είπαν και χθες (02/06) τη δική τους άποψη. Ξεκίνησε από τη συζήτηση των προέδρων με τον κόουτς (Ίβκοβιτς) για το μεταβατικό στάδιο, με ένα μούδιασμα, αλλά με πολύ μεράκι, μετά τα γεγονότα που είχαν συμβεί. Θέλαμε να μπούμε μέσα να χαράξουμε τα όρια του κορμού και του ρίσκου».


-Με το μεράκι που είπες ξεκινάει η κόντρα σε όλους τους κακούς οιωνούς προσαρμοσμένη σε νέα δεδομένα. Αρχίζατε να το δουλεύετε όλο αυτό, έτσι είναι;

«Ασφαλώς και υπήρχε ένα πλάνο. Όταν ξεκινάς να χτίσεις κάτι φτιάχνεις και τα σενάρια, μπορεί να είναι τέσσερα, αλλά εσύ επιλέγεις ένα. Το σενάριο έπρεπε να έχει, όμως, ακρίβεια και ειδικά όταν μιλάμε για το επίπεδο της απογοήτευσης της περσινής χρονιάς και του θυμού, αλλά και της επαγγελματικής ακρίβειας, της προπονητικής φιλοσοφίας του Ίβκοβιτς, μιλάμε για μεγάλη ακρίβεια. Αυτό το πράγμα χαράχθηκε, επιλέχθηκε το σενάριο νιάτα, ενέργεια, ενθουσιασμός, πείσμα επιμονή, εργατικότητα».

-Φυσικά και το πλάνο επιλέχθηκε βάση των νέων δεδομένων και των αναγκών...

«Μην ξεχνάμε ότι άλλαξε και το οικονομικό στάτους στην Ελλάδα, μια βασική παράμετρος και ειδικά στον Ολυμπιακό, που είναι ένα σωματείο μεγάλο και θέλει να έχει μεγάλους παίκτες...».

-Σε διακόπτω, αλλά για να καταλάβει και ο κόσμος ένα συμβόλαιο, ας πούμε του Μέλμπεργκ, που έπρεπε να πάρει 1 εκατ. ευρώ στην ομάδα θα κόστιζε 1,8 εκατ. ευρώ με την εφορία. Αντίστοιχα και στο μπάσκετ.

«Ναι, έτσι είναι και για να μη γινόμαστε υπερβολικοί, θέλω να πω ότι υπήρχε μια ξεκάθαρη στρατηγική, στη βάση μιας πραγματικότητας που εγώ σαν μέλος του τεχνικού τιμ την εισέπραξα. Ύστερα από την απόφαση διοίκησης και προπονητή χαράχθηκε μια πορεία και τα νέα δεδομένα. Επιλέχτηκε πλάνο, ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει, όχι να υποστεί, μια πραγματικότητα και ένα χαμηλό μπάτζετ. Δηλαδή, από την αρχή είπαμε να πάμε έτσι, αλλά να φτιάξουμε και μια ανταγωνιστική ομάδα. Και το όνομα του Ολυμπιακού, αλλά και η διοίκηση και ο κόσμος δεν είναι για πορείες μετριότητας. Εμείς ξεκινήσαμε μια πορεία με σκληρή δουλειά και μέσα από κάθε παιχνίδι να γινόμαστε ωριμότεροι, δίνοντας και μάχη με το χρόνο. Ταυτόχρονα, πάντα πιστεύαμε ότι αν θα παρουσιαζόταν κάτι στον δρόμο, στο βασικό μας πλάνο να κάναμε διορθωτικές κινήσεις. Ευτυχήσαμε να είμαστε τυχεροί και σε αυτές τις διορθωτικές κινήσεις που κάναμε, με Ντόρσεϊ και Λο. Ακόμα και οι Λούκας, Χάουαρντ που έφυγαν ήταν εξαιρετικοί στις ομάδες που ήταν πριν, αλλά δεν έπιασαν. Δηλαδή, τα παιδιά που επιλέχτηκαν για να τους αντικαταστήσουν ήρθαν με βάση ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πάνω στη φιλοσοφία του προπονητή και της ομάδας. Αν βάλεις και λίγο τύχη, πολύ Θεό, τη δύναμη του κόσμου και την εμπειρία του προπονητή μας ήρθε αυτό το αποτέλεσμα».

-Τελικά, ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος από τον Παναθηναϊκό;

«Ναι, ήταν ξεκάθαρο αυτό. Αυτή η εικόνα είναι αδιαμφισβήτητη και ο τρόπος που επιλέχθηκε από τον αντίπαλο να μας αντιμετωπίσει σαφώς και δεν ήταν στα αγωνιστικά κριτήρια».

-Τι εννοείς;

«Αυτό που εννοώ. Στο μπάσκετ ήμασταν αδιαμφισβήτητα καλύτεροι. Αντιμετωπίσαμε δηλαδή διάφορα τρικ από τους απέναντι, εμπειρίας και διάφορα τρικ...».

-Υπήρξε κάποια στιγμή σε αυτή τη σειρά ή χθες το βράδυ (02/06), που ένιωσες ότι μπορεί να χαθεί το τρόπαιο;

«Και βέβαια. Κατ’ αρχάς εμείς σεβόμασταν απίστευτα τον Παναθηναϊκό, την ικανότητά του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο έπρεπε να ήμασταν συγκεντρωμένοι. Η ομάδα μας είχε ένα μειονέκτημα, δηλαδή μπορούσε να γυρίσει μια διαφορά από το μείον και να διεκδικήσει το ματς, μην ξεχνάμε τον τελικό με την ΤΣΣΚΑ, αλλά και τον τέταρτο τελικά μέσα στο ΟΑΚΑ, έτσι ταυτόχρονα και το συν σε μια διαφορά θα το έκανε μείον. Υπήρχε μια αυξομείωση όταν έλεγχε το παιχνίδι ή από τον ενθουσιασμό ή από το πρόβλημα ωριμότητας που υπήρχε. Πάντα λέγαμε ότι ο έλεγχος του αγώνα είναι πολύ σημαντικός. Εκεί τα καταφέραμε, αν και ο Παναθηναϊκός μας πίεσε πάρα πολύ με διάφορα τρικ, σε όλη τη σειρά των τελικών. Ο αντίπαλος επέλεγε να μας πιέζει για φάουλ, να πηγαίνουμε από τη γραμμή των βολών στους ψηλούς».

-Ο Ολυμπιακός είχε ένα μικρό θέμα με τις βολές.

«Έπρεπε να διαχειριζόμαστε κατάλληλα την ομάδα και τα αδύνατα σημεία της. Να μη φανεί και ειδικά στα κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού. Αυτό είναι που λέμε ένα ματς κρίνεται στις λεπτομέρειες κι εμείς ήμασταν ανταγωνιστικοί σε όλα».

-Ποσοστιαία η διαιτησία πώς έπαιξε και τις δύο ομάδες;

«Όταν είσαι σε μια σειρά τελικών είναι τελείως διαφορετική η ψυχοσύνθεση, αλλά και τα κριτήρια του παιχνιδιού, εξαρτάται απόλυτα από τη φιλοσοφία των δύο αντιπάλων. Σαφώς τα κριτήρια που μας αντιμετώπισαν οι διαιτητές δεν ήταν ικανοποιητικά για εμάς. Αυτό με τον Χάινς στα τελευταία δύο ματς… Έμεινε εκτός ένας από τους καλύτερους μας παίκτες από φάουλ. Μια ομάδα, όμως, που θέλει να πάρει το πρωτάθλημα δεν στηρίζεται στη διαιτησία, για να μη χάνεις ενέργεια. Εμείς είχαμε προετοιμαστεί να παίξουμε και κόντρα στη διαιτησία! Ο προπονητής ήταν υπεύθυνος και ασχολήθηκε με τη διαιτησία, η διοίκηση έβγαλε τις ανακοινώσεις της. Εμείς αντιμετωπίσαμε τον αντίπαλο σε όλα τα επίπεδα και καταφέραμε να έχουμε τους παίκτες απερίσπαστους, πάνω στο αγωνιστικό πλάνο και τις πολλές φάσεις που θα μπορούσαν να είχαν χάσει το μυαλό τους. Η αυτοσυγκέντρωση των παιδιών μέσα στο γήπεδο ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της επιβολής τους στον Παναθηναϊκό».

-Πιστεύεις ότι αναμετρήθηκαν οι δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες και ο Ολυμπιακός το πήρε στις λεπτομέρειες;

«Ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες τα τελευταία χρόνια. Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, έπρεπε να επιβεβαιώσει ότι η παρουσία του στην Ευρώπη δεν ήταν φωτοβολίδα. Σε όλα τα παιχνίδια μας κάναμε μια πορεία, που θέλαμε να επιβεβαιώσουμε ότι μπορούμε να αμφισβητήσουμε τον καλύτερο κάθε φορά. Και τα καταφέραμε και στην Ευρωλίγκα, αλλά και στην Ελλάδα, αφού διαψεύσαμε τα προγνωστικά».

-Η Ευρωλίγκα δεν ήταν ο πρώτος στόχος σας;

«Η Ευρωλίγκα προέκυψε. Από την ψυχή μας, από το στοίχημα που κερδίσαμε με τον κόσμο. Το μίγμα ομάδα, κόσμος, Ολυμπιακός, είναι εκρηκτικό. Προέκυψε επίσης από τη διαχείριση που έκανε ο προπονητής μας».

-Πότε άρχισες να πιστεύεις ότι φέτος θα πάρετε το πρωτάθλημα;

«Μόλις τελείωσε το παιχνίδι. Για εμάς ήταν σημαντικό να κρατήσουμε την έδρα μας, να πάρουμε ενέργεια από όλα τα παιχνίδια. Και φάνηκε και χθες (02/06) ότι είχαμε πάρει ενέργεια από το τέταρτο ματς. Και από πλευράς αντοχών. Ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε κάποιους από τους παίκτες του 16 λεπτά στο ΣΕΦ και 33 στο ΟΑΚΑ. Εμείς ξέραμε ότι στο πέμπτο παιχνίδι η μπαταρία η δικιά μας θα ήταν γεμάτη. Δώσαμε μια μάχη και στο δεύτερο και το τέταρτο παιχνίδι, αλλά δεν χάσαμε κάτι. Τελικά, δικαιωθήκαμε στο πέμπτο ματς ότι το μίγμα κόσμος, ενέργεια, αποφασιστικότητα ήταν το πιο σωστό. Και, φυσικά, ο Βασίλης Σπανούλης. Ο αρχηγός μας ξέρει καλά από τέτοια παιχνίδια και είναι μεγάλης κλάσης. Έχει πολλές παραστάσεις στην καριέρα του».

-Νιώθεις ότι έδωσε απαντήσεις με την εμφάνισή του στον πέμπτο τελικό;

«Ο Βασίλης είναι πολύ σεμνό παιδί, δεν λέει πολλά λόγια, είχα την τύχη να είμαι μαζί του στο Μαρούσι, στα πρώτα του βήματα. Είναι τρομερά προγραμματισμένος σε όλα του, στην οικογένειά του, στο παιχνίδι του. Στον Ολυμπιακό είχε μια νοοτροπία διαφορετική. Έβλεπαν όλοι οι παίκτες ότι καθόταν μετά την προπόνηση, μόνος του, κι έκανε σουτ. Ερχόταν τα πρωινά μόνος του, ήταν στο γυμναστήριο μόνος του, έγινε πρότυπο για τους νέους παίκτες. Ήταν μέσα στο γήπεδο το πρότυπο που έδινε θετικά ερεθίσματα και στους άλλους. Στις άσχημες βραδιές τον στήριξε η ομάδα και στις δύσκολες βραδιές μας έδωσε τη λύση. Μην ξεχνάμε την τελευταία πάσα με την Μπαρτσελόνα στον Ντόρσεϊ, με το καλάθι που κέρδισε και φάουλ. Να μην ξεχνάμε και το κρίσιμο καλάθι με την ΤΣΣΚΑ, το τρίποντο που έβαλε από μακριά και φυσικά τη χθεσινή (02/06) βραδιά».

-Μίλησες για όλους και όχι για εσένα. Εσύ τι συμβολίζεις στην ομάδα;

«Όταν μιλάω δημόσια είμαι υποχρεωμένος να μιλάω για την ομάδα και μόνο. Είμαι ευχαριστημένος για αυτή την καλή συνεργασία και που είμαι κομμάτι ενός πολύ καλού προπονητικού τιμ και που οι ιδέςε όλων μας έπεσαν στο τραπέζι έντιμα και ειλικρινά και ήταν στη διάθεση του προπονητή ανά πάσα στιγμή. Κάποιες από τις ιδέες μου πέρασαν και είμαι ευχαριστημένος για αυτό. Κάποιες από τις ιδέες μου από κάποιους συνεργάτες φιλτραρίστηκαν και νιώθω υποχρέωση και δέος να αναφέρω ότι ήμασταν μια ομάδα όλοι στο προπονητικό τιμ».

-Δύο συμβόλαια λήγουν. Δεν αποφασίζεις εσύ, αλλά νομίζεις ότι για τον Πρίντεζη και το Σλούκα δεν μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο από το να παραμείνουν στην ομάδα;

«Είπε και ο προπονητής ότι αυτή η ομάδα θα είναι καλό να είναι μαζί. Βέβαια, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε την μπασκετική επένδυση από την πραγματική, με βάση τις οικονομικές συνθήκες. Όταν σε αυτή τη χώρα θα έρθει μια ηρεμία, μετά και τις εκλογές, και θα μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, τότε και οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού θα αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα συνεχίσουν τη διαδρομή αυτή που η ομάδα άρχισε χθες (02/06)».
onsports.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ