2012-06-04 09:08:26
Φωτογραφία για ΖΙΖΕΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΤΕΜΙΣΤΗΣ ΟΥΤΕ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε επικίνδυνος εξτρεμιστής ούτε απειλή για την Ευρώπη, αλλά η δύναμη που φέρνει τάξη στο χάος, δήλωσε χτες ο διάσημος Κοινωνιολόγος, Σλαβόι Ζίζεκ, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις εναντίον του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα γίνονται για να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μιλώντας στη συζήτηση που έγινε χτες στο Μουσείο Μπενάκη, με τη καθηγητή Φιλοσοφίας του Δικαίου, Κώστα Δουζίνα, ο Σλοβένος φιλόσοφος εξήρε την αντίδραση του ελληνικού λαού στην πολιτική που ακολουθείται λέγοντας ότι «είστε η αφύπνιση από ένα όνειρο», και υπογράμμισε ότι οι Ελληνες, στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρούν στην αυτοκαταστροφή του συστήματος.

Τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 17 Ιουνίου, κατά τον Ζίζεκ; Πρέπει, υποστήριξε, να δράσει γρήγορα και δημοκρατικά, να στηριχθεί στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, να δημιουργήσει ένα καλύτερο κράτος, χωρίς πελατειακές σχέσεις.


Από την πλευρά του, ο κ. Δουζίνας υποστήριξε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα σάπιο πολιτικό σύστημα που χρειάζεται κάποιον να το σπρώξει από το χείλος του γκρεμού όπου βρίσκεται. Και αυτός ο κάποιος, κατά τον καθηγητή, είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Δουζίνας μάλιστα υπερασπίστηκε την τακτική του Αλέξη Τσίπρα μετά τις εκλογές, λέγοντας ότι δεν είναι αλαζόνας -όπως του καταλογίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- αλλά ένας σεμνός πολιτικός, που κινείται στα πλαίσια της κουλτούρας της Αριστεράς.

Μιλώντας για τη σημερινή κρίση, ο Έλληνας καθηγητής τόνισε ότι η πολιτική και η δημοκρατική λειτουργία των κρατών έχει δώσει τη θέση της σε τεχνοκράτες και τραπεζίτες που θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο όλων των αποφάσεων. Και είναι αυτή η κατάσταση που θέλει, υποστήριξε, ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει.

Η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στην Ελλάδα» συμφώνησαν οι καθηγητές φιλοσοφίας του Δικαίου, Κώστας Δουζίνας και Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας, Σλαβόι Ζίζεκ, καθώς και ο Αλέξης Τσίπρας, που ανέλυσαν το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και την πορεία της ΕΕ, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

Τσίπρας: Δικαίωμα στην ελπίδα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός στις 17 Ιουνίου θα αποφασίσει για μια αξιοπρεπή ζωή, για την κυριαρχία του, για το δικαίωμα στην ελπίδα. «Το κρίσιμο στοιχείο είναι να καταφέρουμε να επιβιώσουμε και αυτό θα κριθεί, αν ο λαός δεν υποκύψει στους εκβιασμούς και τις απειλές και εκδηλωθεί και η αναγκαία αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. Είναι μια μάχη καθοριστική» είπε χαρακτηριστικά που θα προκαλέσει αλλαγές και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαική Ενωση.

Αντίπαλοι μας, και όλων των Ευρωπαίων, είναι οι αγορές, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες και αυτό θα δώσει ένα μήνυμα κυριαρχίας των αγορών.

Κατά συνέπεια, κατέληξε, είναι αναγκαίος ο αγώνας για την υπεράσπιση της Ευρώπης από τη χειραγώγηση των αγορών, ελπίζοντας ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλαδα θα στείλουν παντού αυτό το μήνυμα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για ένα πανικόβλητο σύστημα που τρομοκρατεί και εκβιάζει το λαό για να σωθεί το ίδιο.

Ωστόσο, σημείωσε, στον πανικό τους κάνουν συνέχεια λάθη και έτσι μας έδωσαν την ευκαιρία να διεκδικούμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Υπό το πρίσμα αυτό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπαράθεση γίνεται πλέον μεταξύ των δυνάμεων της ελπίδας και των δυνάμεων του φόβου. Απαντώντας στον κ. Ζίζεκ για ένα καλύτερο κράτος στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε θα κάνει ό,τι γίνεται σε κάθε σπίτι, όταν ετοιμάζεται το τραπέζι.

Δηλαδή, πρώτα θα καθαρίσει τις βρωμιές και μετά θα στρώσει το τραπέζι, βάζοντας πρώτα το ψωμί και μετά όλα τα άλλα, θέλοντας έτσι να τονίσει την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει στην αρχή «το σάπιο σύστημα»
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άγιο Πνεύμα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άγιο Πνεύμα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ