2018-08-03 00:01:01
Φωτογραφία για Γυαλιά ηλίου. Μην αμελείτε την αντικατάστασή τους
Κάθε δυο χρόνια καλό είναι να αλλάζουμε τα γυαλιά ηλίου μας, γιατί σταδιακά παύουν να προφυλλάσσουν τα μάτια από την ακτινοβολία.

Επιστήμονες από το τμήμα μηχανικής του Πανεπιστημίου στο Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, διαπίστωσαν ότι οι μικροφθορές στα γυαλιά ηλίου και η αθροιστική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας επηρεάζουν τον βαθμό προστασίας των ματιών, γιαυτό και πρέπει να τα αλλάζουμε ανά διετία.

Η επιβλαβής επίδραση του ήλιου στην υγεία των ματιών είναι γνωστή. Μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως πτερύγιο, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση Biomedical Engineering OnLine: «Τα γυαλιά ηλίου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ματιών και οι φακοί τους πρέπει να διαθέτουν επαρκή φίλτρα για τη UV, κάτι το οποίο παύει να υφίσταται με τον καιρό».

Η ανθεκτικότητα των φίλτρων που έχουν τα γυαλιά ηλίου στην UV ελέγχεται με ειδικό τεστ, το οποίο είναι κοινό σε Ευρώπη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής
. Το τεστ γίνεται σε εξομοιωτή ηλίου, στον οποίο εκτίθενται τα φίλτρα των γυαλιών συνεχώς για διάστημα 50 ωρών, σε απόσταση 30 εκατοστών από την πηγή του φωτός. Η πηγή αυτή είναι μία λάμπα των 450 W, που αντιστοιχεί σε δύο μέρες σε φυσικό περιβάλλον το καλοκαίρι ή σε τέσσερις τον χειμώνα.

Οι Βραζιλιάνοι ερευνητές με έκπληξη διαπίστωσαν ότι το εν λόγω τεστ είναι αναποτελεσματικό και προτείνουν να αντικατασταθεί από μέτρηση επί 67,3 αδιάκοπες ώρες και από απόσταση 0,5 εκατοστού.

Αν κάποιος φορά γυαλιά ηλίου πάνω από δυο ώρες την ημέρα, ιδανικά πρέπει να αλλάζει γυαλιά μετά από έναν χρόνο.

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ