2018-08-26 12:57:18
Φωτογραφία για Γιατί φτιάχνουμε Φανουρόπιτα στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου;
Γιατί φτιάχνουμε Φανουρόπιτα στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς πιστούς.

Το φτιάξιμο της φανουρόπιτας από πιστούς είναι ένα λαϊκό έθιμο.

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου ή φανουρόπιτα όπως συνηθίζεται να

λέγεται είναι νηστίσιμη πίτα.

Η πίτα αυτή φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου για ευλογία.

Η αγάπη και η τιμή με την οποία περιβάλλεται ο Άγιος Φανούριος έγινε αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες ωραίες και ευλαβείς παραδόσεις.

Ανάμεσα στις παραδόσεις αυτές είναι και το εορταστικό έθιμο της «Πίτας του Αγίου Φανουρίου», ή της «Φανουρόπιτας» που γίνεται την παραμονή της εορτής του.

Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή.


Το έθιμο αυτό ξεκίνησε ως ευλαβική χειρονομία προς τον Άγιο από τους πιστούς.

Στην συνέχεια μέσα στον χρόνο συνδέθηκε με την εύρεση διάφορων απολεσθέντων αντικειμένων ή προσώπων.

Την νηστίσιμη αυτή πίτα είναι καλό να την φτιάχνει ο κάθε πιστός μόνος του για ευλογία. Μαθαίνοντας ταυτόχρονα το απολυτίκιο και τον βίο του Αγίου Φανουρίου.

Καλό είναι να μετέχουμε στις ακολουθίες που γίνονται προς τιμήν του Αγίου και όχι απλά να μένουμε για την προσφορά της φανουρόπιτας και μόνο Ας παρακαλέσουμε τον Άγιο να πρεσβεύει πρωτίστως για την σωτηρία της ψυχής μας στον Χριστό και να μας φανερώσει τον ορθό δρόμο που θα μας οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία.

Τό Ἀπολυτίκιον τοῦ Ἁγίου 

Ἦχος δ΄.

Οὐράνιον ἐφύμνιον ἐν γῆ τελεῖται λαμπρῶς, ἐπίγειον πανήγυριν νῦν ἑορτάζει φαιδρῶς, Ἀγγέλων πολίτευμα, ἄνωθεν ὑμνωδίαις, εὐφημούσι τούς ἄθλους, κατωθεν Ἐκκλησία, οὐράνιον δόξαν ἤν εὖρες πόνοις καί ἄθλοις τοῖς σοῖς, Φανούριε ἔνδοξε.
Πηγή
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ