2012-06-06 15:54:06
Φωτογραφία για Το Ναυτικό μας...πετάει
ΕΚΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ

H πλημμυρίδα των ημερών, γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012, απετέλεσε την αιτία να περάσει απαρατήρητη μία είδηση σχετική με το μαχητικό επίπεδο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, γιά την ακρίβεια άλλη μία επιβεβαίωση της επιχειρησιακής στάθμης του Πολεμικού μας Ναυτικού, μεταξύ των 40 ισχυρότερων ΠΝ του κόσμου ή του 98% της παγκόσμιας ναυτικής ισχύος.

Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα της γνωστής ιστοτελίδος αμυντικών θεμάτων STRATEGY PAGE, με άριστη βαθμολογία το 100% ισχυρότερου πολεμικού στόλου, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το ΠΝ των ΗΠΑ με βαθμολογία 100%. Ακολουθούν τα ΠΝ του Ηνωμένου Βασιλείου (2η θέση, με 90%), του Ισραήλ (3η θέση, με 90%), του Καναδά (4η θέση, με 78%), της Ιαπωνίας (5η θέση, με 85%), ενώ στην 6η ισοβασθμούν η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Αυστραλία με 80%. Αντιθέτως το Τουρκικό ΠΝ εκτοπίζεται εις την 26η θέση με ποσοστό 60%.


Οι αναφερόμενοι δείκτες προσμετρούν τη μαχητική ικανότητα ενός πολεμικού στόλου, συνεκτιμώντας το μέγεθος και την ποιότητα των ναυτικών μονάδων ενός εκάστου ΠΝ και το επίπεδο της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως του Προσωπικού τους γιά τη διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων, όπως και το αντίστοιχο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών Διοικητικής Μερίμνης εις τους Ναυστάθμους των. Ζητούμενο της αξιολογήσεως είναι ο παράγων «ποιότητα» γιά κάθε ΠΝ, εν σχέσει με την ανταπόκριση του εις την αποστολή που θα του ανατεθεί κάθε φορά, σε συνδυασμό με την κτηθείσα εμπειρία του εις την πορεία του χρόνου.

Συμφώνως με τον πίνακα, το ΠΝ των ΗΠΑ οι ναυτικές μονάδες των ΗΠΑ ανέρχονται σε 3.024 ή το 53,46 του τονάζ πολεμικών πλοίων, του αντίστοιχου Τουρκικού σε 118 μονάδες ή 1,25 του τονάζ και του Ελληνικού σε 73 μονάδες ή 1,03% του τονάζ. Οι ναυτικές μονάδες της Ρωσίας ανέχονται σε 908 ή 8,02% του τονάζ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε 510 μονάδες ή 8,11% του τονάζ.

Είναι προφανές ότι, είς ό,τι αγορά το Ελληνικό ΠΝ, η υψηλή (6η ) θέση, την οποία κατακτά, αποτελεί και αντανακλά το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής του εκπαιδεύσεως, όπως και των συνεχών μετεκπαιδεύσεων και επιμορφώσεων του Προσωπικού του, ώστε, μέσω ναυτικών μονάδων που δεν είναι κατ΄ανάγκην οι πλέον σύγχρονες πάντοτε, να επιτυγχάνεται το βέλτιστο επιχειρησιακό αποτέλεσμα. Αυτό το εγγυάται υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως και ετοιμότητος γιά την εκάστοτε αποστολή, δείκτης ο οποίος συνιστά αναντικατάστατο πολλαπλασιαστή ισχύος.

Η ουσία, συνεπώς, είναι ότι το Προσωπικό του ΠΝ ανταποκρίνεται άριστα εις την αποστολή του, με εμπειρίες που προσθέτει εις το ενεργητικό του μέσω εθνικών και υπερεθενικών-συμμαχικών αποστολών, δραστηριοτήτων τις οποίες υλοποιεί, ακόμη και υπό τις δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες, όλο το 24ωρο, εις το Αιγαίο, τη ΝΑ Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα. Και όλα αυτά παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες οι οποίες αφορούν βεβαίως και το Προσωπικό του ΠΝ, όλων των βαθμών- θέσεων-ειδικοτήτων, δίχως να επηρεάζεται ούτε κατ’ ελάχιστο το ηθικό του, συνεπώς και το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει γιά την υπεράσπιση της πατρίδας.

Αν δε αναζητήσουμε τελευταία επιβεβαίωση αυτού του υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως και υψηλής ετοιμότητος του Ελληνικού ΠΝ, αψευδή μάρτυρα αποτελεί η τελευταία βολή με βλήμα εδάφους- αέρος (sea sparrow) από ναυτική μονάδα, όχι εναντίον αεροσκάφους όπως είθισται, αλλά εναντίον βλήματος επιφανείας-επιφανείας (exocet) το οποίο αδρανοποιήθηκε πριν προλάβει τον στόχο του, μία παροπλισμένη ναυτική μονάδα.

Όπως τονίζεται από καλώς γνωρίζοντες τα θέματα ναυτικών εποχειρήσεων, η δεύτερη βολή αυτού του είδους κατά την άσκηση «ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΓΡΥΠΑΣ 1/12», απολύτως επιτυχής, μαρτυρεί την αυτοπεποίθηση του Προσωπικού του ΠΝ και τη δυνατότητα του να αντλεί πείρα και να την μετατρέπει σε επιχειρησιακή εμπειρία, ικανή να ανταποκρίνεται και εις τις δυσκολότερες αποστολές.

Ο Ελληνικός λαός, την ασφάλεια του οποίου υπερασπίζονται οι ΕΔ, μπορεί να είναι ευτυχής και ικανοποιημένος, βέβαιος ότι το Προσωπικό που ανήκει σε αυτές ανταποκρίνεται εις την αποστολή του, ακόμη και υπό τις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Ας κρατήσουμε αυτό το μήνυμα ελπίδας. Η ναυτοσύνη μας συνεχίζεται ανά τους αιώνες και το ΠΝ όχι μόνον επιβεβαιώνει τον κανόνα, αλλά τον επαυξάνει με τον επαγγελματισμό του Προσωπικού του.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ