2018-10-03 18:48:06
Φωτογραφία για Ντοκουμέντα για τη συμπλοκή στη Μαλακάσα
Ενα βίντεο από το κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα καθώς και οι αναρτήσεις σε μια κλειστή ομάδα Σύρων προσφύγων στο Facebook αποκάλυψαν στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης

Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας τους πρωταγωνιστές της συμπλοκής, το μεσημέρι του Σαββάτου, στο hot-spot Μαλακάσας με απολογισμό έναν 31χρονο Σύρο νεκρό και 9 τραυματίες. Από επίσημα δικαστικά έγγραφα, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», προκύπτει συγκεκριμένα ότι οι αστυνομικοί της Ασφάλειας βρήκαν στο κινητό τηλέφωνο ενός από τους φιλοξενουμένους στη δομή και κατάσχεσαν βίντεο στο οποίο έχουν με λεπτομέρεια καταγραφεί σκηνές απίστευτης αγριότητας από τις αιματηρές μάχες μεταξύ Σύρων και Αφγανών μεταναστών, στους χώρους της εγκατάστασης.

Τα επεισόδια στον καταυλισμό ξεκίνησαν τη νύχτα της Παρασκευής και κλιμακώθηκαν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Συνολικά 11 αλλοδαποί ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν για συμμετοχή στη συμπλοκή, ενώ αναζητείται ένας 25χρονος Αφγανός, ο οποίος μάλιστα φέρεται να συμμετείχε ενεργά στον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου Σύρου. Περιγράφεται ενδεικτικά η επίθεση και τα χτυπήματα με τσεκούρι που κατάφερε σε Σύρο πρόσφυγα ένας 28χρονος Αφγανός, που συγκαταλέγεται μεταξύ των συλληφθέντων.


Φωτογραφίες αλλά και αποσπάσματα από βίντεο της συμπλοκής αναρτήθηκαν σε κλειστή ομάδα του Facebook με επωνυμία «Refugees of Greece». Στο σχετικό οπτικό υλικό (βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας αλλά δεν δημοσιεύεται για προφανείς λόγους) απεικονίζεται το πτώμα του 31χρονου σε ύπτια θέση, μέσα σε μια λίμνη αίματος,ενώ σε άλλες φωτογραφίες ο νεκρός Σύρος φαίνεται να έχει ένα κινητό τηλέφωνο σφηνωμένο στο στόμα του. Οι περισσότερες αναρτήσεις στη συγκεκριμένη, κλειστή ομάδα του Facebook προέρχονται από Σύρους πρόσφυγες και μετανάστες και είναι στην αραβική γλώσσα. Τα μέλη του γκρουπ κατονομάζουν τον 25χρονο Αφγανό καταζητούμενο ως το άτομο που τραυμάτισε θανάσιμα τον Σύρο και μάλιστα αρκετοί απ’ αυτούς προχωρούν σε αναφορές για διασυνδέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος. Στη διερεύνηση εξάλλου του περιστατικού πήρε μέρος και η Αντιτρομοκρατική. Στελέχη της υπηρεσίας συγκέντρωσαν πληροφορίες για τους 12 υπόπτους και προχώρησαν σε έλεγχό τους, σε απόρρητες βάσεις δεδομένων όπου τηρούνται λίστες υπόπτων για ισλαμική τρομοκρατία. Από την έως τώρα έρευνα της υπηρεσίας δεν προέκυψαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν διασυνδέσεις των κατηγορουμένων με δίκτυα τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος του 31χρονου προήλθε από πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι και στο σώμα από μεταλλική ράβδο, ενώ αρκετοί από τους τραυματίες φέρουν χτυπήματα από μαχαίρι και εξακολουθούν να νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Χθες μάλιστα η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση επισκέφθηκε συνοδεία αστυνομικών το νοσοκομείο, προκειμένου να πάρει απολογίες από τους διωκόμενους τραυματίες. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, στους ερευνητές του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών κατέθεσε ο διοικητής του hotspot της Μαλακάσας, ενώ ο καταζητούμενος Αφγανός και βασικός ύποπτος για τον φόνο του Σύρου αναγνωρίστηκε μεταξύ άλλων και σε φωτογραφία από το αρχείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, καθώς είχε το 2012 συλληφθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Γιάννης Σουλιώτης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ