2018-10-04 14:10:38
Φωτογραφία για Έκτακτο επίδομα ΜΤΝ
Άρθρο του Παν. Σταμάτη*

Ως είναι γνωστό, το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (Μ.Τ.Ν.) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με σκοπό την υλική ενίσχυση των εν αποστρατεία και ενεργεία μετόχων του και των οικογενειών αυτών και υπάγεται μέσω του ΓΕΝ στο κ. ΥΕΘΑ.

Το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού ιδρύθηκε το 1856 ως Ταμείο Χήρων και Ορφανών Β.Ν. και στη σημερινή μορφή του λειτουργεί από το 1923 μετά την ένωσή του με το ιδρυθέν το 1874 Ταμείο Αποστράτων Αξιωματικών Β.Ν.

Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και οι βασικές διατάξεις που το διέπουν σήμερα είναι αυτές του Π.Δ. 21/31Οκτωβρίου 1932 «Περί Κωδικοποιήσεως Νόμων και Περί Μετοχικού Ταμείου Πολεμικού Ναυτικού» ΦΕΚ 387Α΄/31-10-1932, όπως έχουν τροποποιηθεί / συμπληρωθεί με μεταγενέστερη νομοθεσία.

Με βάση τον ισχύοντα Νόμο του ΜΤΝ, όπως ορίζεται στο άρθρο 61 του Ν.5481/1932, το οποίο τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 Α.Ν. 1005/1937 (ΦΕΚ Α΄520), το ταμείο δύναται μετά από έγκριση του ΥΕΘΑ, να χορηγήσει έκτακτο επίδομα, στους μετόχους-μερισματούχους του, κατά το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.


Σύμφωνα με το υπάρχον αποθεματικό του Ταμείου καθώς και των πλεονασμάτων των περασμένων ετών, η καταβολή του παραπάνω επιδόματος δεν είναι απαγορευτική ούτε θα φέρει το Ταμείο σε κάποια οικονομική δυσχέρεια στο επόμενο οικονομικό έτος.

Ήδη το 2017 το υπερ-πλεόνασμα ήταν περίπου 12.000.000 ευρώ ποσό που επέτρεπε την καταβολή του έκτακτου επιδόματος, το οποίο όμως παρέλειψε υπαιτίως να χορηγήσει το ΜΤΝ (ούτε καν εξετάσθη ως δυνατότητα).

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις τα ΝΠΔΔ, πρέπει να έχουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς, το ΜΤΝ για φέτος αναμένεται να έχει πλεόνασμα πέραν των 7.000.000 ευρώ.

Καθώς λοιπόν για φέτος υπάρχει υπέρ-πλεόνασμα πλέον των 30.000.000 δρχ (88.041 ευρώ) όπως προϋποθέτει το άρθρο στο άρθρο 61 του Ν.5481/1932 όπως αυτό τροποποιήθηκε, θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί το έκτακτο επίδομα για τα Χριστούγεννα 2018.

Η όπια μη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του εκτάκτου επιδόματος, μπορεί να θεραπευτεί είτε με τροποποίηση του παρόντος, είτε με εγγραφή στον νέο προϋπολογισμό και χορήγηση του επιδόματος την 1 Ιανουαρίου 2019.

Είναι γνωστή η τραγική οικονομική κατάσταση των αποστράτων, καθώς εκτός των τεραστίων μειώσεων στις συντάξεις μας, έχουν κοπεί και τα Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, δια τα οποία έχουμε καταβάλλει τις ανάλογες κρατήσεις.

Δεν είναι δυνατό τα αποθεματικά του ΜΤΝ να κατατίθενται στην ΤτΕ για την απολαβή του σχετικού τόκου και να μην χορηγούνται τα επιδόματα στα μέλη-μερισματούχοι, που λόγω της διαρκούς μειώσεως των συντάξεων και της διακοπής των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων να βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση.

Πρέπει να επιλέξουμε την βιωσιμότητα των μελών-μερισματούχων, από την όποια κερδοφορία των κεφαλαίων του αποθεματικού του ΜΤΝ, που κατατίθεται στην ΤτΕ.

Οι όποιες αντιρρήσεις ή ενστάσεις από τους εν ενεργεία αξιωματικούς για τη μη χορήγηση του ως άνω επιδόματος στους αποστράτους αξιωματικούς, θα πρέπει να επανεξεταστούν καθώς πρέπει να γνωρίζουν ότι και εμείς από την ενεργό υπηρεσία εξήλθαμε, με τις ίδιες οικογενειακές υποχρεώσεις, αλλά με πολύ μικρότερες αποδοχές.

Επειδή λοιπόν την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα και με το ως άνω έγγραφο θα ληφθεί απόφαση από το ΔΣ/ΜΤΝ, για τη χορήγηση ή μη του εκτάκτου επιδόματος θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε τι είναι το Ταμείο ένα άψυχο αντικείμενο ή είναι οι άνθρωποι που το απαρτίζουν και που πρέπει να τους φροντίσει.

________________________

* Ο Παναγιώτης Σταμάτης είναι αξιωματικός ΠΝ και συγγραφέας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απάντηση ΜΤΝ για έκτακτη οικονομική ενίσχυση Αποστράτων (ΕΓΓΡΑΦΟ)
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ