2018-10-04 21:01:10
Φωτογραφία για Ποιες επιπλοκές μπορούν να προκληθούν από τη χρήση μυοχαλαρωτικών σκευασμάτων;
Τα μυοχαλαρωτικά σκευάσματα που χορηγούνται στο πλαίσιο γενικής αναισθησίας κατά τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, ενέχουν κινδύνου για το αναπνευστικό.

Σε αυτό το αποτέλεσμα κατέληξαν οι επιστήμονες μέσα από τη μελέτη POPULAR που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Παρίσι.

Η POPULAR είναι μια ευρωπαϊκή μελέτη που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σχέση μυοχαλαρωτικών και αναπνευστικών επιπλοκών που είχε διαπιστωθεί και στο παρελθόν. Στη μελέτη POPULAR συμπεριλήφθηκαν 22.803 ασθενείς από 211 νοσοκομεία 28 ευρωπαϊκών χωρών.

Από τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν επίσης δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet Respiratory Medicine», επιβεβαιώνεται ότι «η χρήση νευρομυϊκών αναστολέων κατά τη γενική αναισθησία σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αρκετών αναπνευστικών επιπλοκών μετά τη χειρουργική επέμβαση», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα.


Η συχνότερη επιπλοκή στο αναπνευστικό σύστημα ήταν η μειωμένη ικανότητα των πνευμόνων να απορροφούν παροδικά οξυγόνο (5,2%) και οι λοιμώξεις των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού (2,5%). Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ασθενών (17.150 άτομα) είχαν πάρει νευρομυϊκό αναστολέα και είχαν 4,4% επιπλέον κίνδυνο εκδήλωσης οποιασδήποτε αναπνευστικής επιπλοκής.

Η μελέτη δεν αιτιολογεί πως τα μυοχαλαρωτικά προκαλούν τις προαναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αλλά παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ακόμα και μικρές ποσότητες μυοχαλαρωτικών στο σώμα μπορεί να ευθύνονται για κάποιες αναπνευστικές επιπλοκές.

Η POPULAR πάντως δείχνει ότι το αναπνευστικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αλλάξει από φάρμακα που αναστρέψουν τις επιδράσεις των μυοχαλαρωτικών ή την παρακολούθηση της νευρομυϊκής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας για τη διασφάλιση της πλήρους ανάκαμψης της μυϊκής λειτουργικότητας.

Οι συντάκτες της μελέτης έσπευσαν όμως να προσθέσουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέτρα αυτά είναι ανίκανα να μειώσουν την παροδική παράλυση, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται σωστά και προσεκτικά.

Πηγή: in.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ