2018-10-06 15:37:35
Φωτογραφία για 9 εξακριβωμένα οφέλη του κολοκυθόσπορου
Ο κολοκυθόσπορος (πασατέμπος) έχει γίνει πολύ δημοφιλής, καθώς συμπεριλαμβάνεται σε συνταγές για πολύσπορες ζύμες, σε σνακς του εμπορίου, σε κοκτέιλ ξηρών καρπών. Δικαιολογημένα βεβαίως, καθώς η κατανάλωση μόνο μικρής ποσότητας από αυτά τα σποράκια μπορεί να σας προσφέρει μια σημαντική ποσότητα υγιών λιπαρών, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Εξαιτίας αυτού, οι σπόροι κολοκύθας έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς, της υγείας του προστάτη και της προστασίας από ορισμένους καρκίνους.

Επιπλέον, αυτοί οι σπόροι μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στη διατροφή σας.

Τα κορυφαία 11 οφέλη των σπόρων κολοκύθας για την υγεία, που υποστηρίζονται από την επιστημονική κοινότητα.

Είναι γεμάτοι πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Σε αντίθεση με τους σκληρούς λευκούς σπόρους από την κολοκύθα, οι περισσότεροι σπόροι κολοκύθας που αγοράζονται στο σούπερ μάρκετ δεν έχουν κέλυφος.


Αυτοί οι σπόροι χωρίς κέλυφος είναι πράσινοι, επίπεδοι και οβάλ.

28 γραμμάτια σπόρων κολοκύθας χωρίς κέλυφος έχουν περίπου 151 θερμίδες, κυρίως από λιπαρά και πρωτεΐνες.

Επιπλέον, μια μερίδα (28 γραμμάρια) περιέχει:

Ίνες: 1,7 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 7 γραμμάρια

Λιπαρά: 13 γραμμάρια (6 από τα οποία είναι ωμέγα-6)

Βιταμίνη Κ: 18% της ΣΗΠ

Φώσφορο: 33% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 42% της ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 37% της ΣΗΠ

Σίδηρο: 23% της ΣΗΠ

Ψευδάργυρο: 14% της ΣΗΠ

Χαλκό: 19% της ΣΗΠ

Περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και αξιοπρεπή ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, κάλιο, βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και φυλλικό οξύ.

Υψηλοί σε Αντιοξειδωτικά

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή και τη βιταμίνη Ε.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύουν τα κύτταρά σας από επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από πολλές ασθένειες.

Θεωρείται ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στους σπόρους κολοκύθας είναι εν μέρει υπεύθυνα για τις θετικές τους επιδράσεις στην υγεία.

Σε μία μελέτη, το έλαιο κολοκύθας μείωσε τη φλεγμονή σε αρουραίους με αρθρίτιδα χωρίς παρενέργειες, ενώ τα ζώα που έλαβαν αντιφλεγμονώδες φάρμακο εμφάνισαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συνδέονται με μείωση του κινδύνου ορισμένων καρκίνων

Οι δίαιτες πλούσιες σε σπόρους κολοκύθας έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι λιγνάνες στους σπόρους κολοκύθας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Περαιτέρω μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι ένα συμπλήρωμα που περιείχε σπόρους κολοκύθας, είχε τη δυνατότητα να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Βελτιώνουν την υγεία του προστάτη και της ουροδόχου κύστης

Οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH), μια κατάσταση στην οποία ο προστάτης αδένας διευρύνεται, προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση.

Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αυτών των σπόρων μείωσε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πάθηση.

Σε μια μονοετή μελέτη σε περισσότερους από 1.400 άνδρες με καλοήθη υπερπλασία προστάτη, η κατανάλωση σπόρων κολοκύθας μείωσε τα συμπτώματα και βελτίωσε την ποιότητα ζωής.

Περαιτέρω έρευνα δείχνει ότι η λήψη σπόρων κολοκύθας ή των προϊόντων τους ως συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Μια μελέτη σε 45 άνδρες και γυναίκες με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη διαπίστωσε ότι 10 γραμμάρια εκχύλισμα σπόρου κολοκύθας καθημερινά βελτίωσαν τη λειτουργία των ούρων.

Πολύ υψηλοί σε μαγνήσιο

Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές μαγνησίου - ένα μέταλλο που συχνά λείπει από τη δίαιτα πολλών δυτικών πληθυσμών.

Στις ΗΠΑ, περίπου το 79% των ενηλίκων έχει πρόσληψη μαγνησίου κάτω από το συνιστώμενο ημερήσιο ποσό.

Το μαγνήσιο χρειάζεται για περισσότερες από 600 χημικές αντιδράσεις στο σώμα σας. Για παράδειγμα, επαρκή επίπεδα μαγνησίου είναι σημαντικά για:

-Έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

-Μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

-Δημιουργία και διατήρηση υγιών οστών

-Ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η κολοκύθα, οι σπόροι κολοκύθας, η σκόνη κολοκύθας και ο χυμός της μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη, τα οποία μπορεί να δυσκολεύονται να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η συμπλήρωση με χυμό κολοκύθας ή σκόνη σπόρων μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο των σπόρων κολοκύθας μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη θετική επίδρασή της στον διαβήτη.

Μια μελέτη παρατήρησης σε περισσότερους από 127.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι δίαιτες πλούσιες σε μαγνήσιο συνδέονται με 33% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στους άνδρες και με 34% χαμηλότερο κίνδυνο στις γυναίκες.

Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα των σπόρων κολοκύθας στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Υψηλοί σε φυτικές ίνες

Οι σπόροι κολοκύθας αποτελούν μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών σπόρων για σπόρους με φυτικές ίνες που παρέχουν 1,1 γραμμάρια ινών σε μία μερίδα (30 γραμμάρια).

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προάγει την καλή πεπτική υγεία.

Επιπλέον, οι δίαιτες υψηλής ινών έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος

Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνδέονται με μειωμένη ποιότητα σπέρματος και αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στους άνδρες.

Δεδομένου ότι οι σπόροι κολοκύθας είναι μια πλούσια πηγή ψευδαργύρου, μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Τα στοιχεία από μία μελέτη σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι μπορούν επίσης να προστατεύουν το ανθρώπινο σπέρμα από βλάβες που προκαλούνται από χημειοθεραπεία και αυτοάνοσες ασθένειες.

Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης υψηλοί σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν σε υγιή επίπεδα τεστοστερόνης και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία.

Μαζί, όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να ωφελήσουν τα επίπεδα γονιμότητας και την αναπαραγωγική λειτουργία, ειδικά στους άνδρες.

Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ύπνου

Αν έχετε πρόβλημα με τον ύπνο, μπορείτε, αν θέλετε να φάτε μερικούς σπόρους κολοκύθας πριν από τον ύπνο. Είναι μια φυσική πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέως που μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή του ύπνου.

Η κατανάλωση περίπου 1 γραμμαρίου τρυπτοφάνης ημερησίως θεωρείται ότι βελτιώνει τον ύπνο.

Ωστόσο, θα πρέπει να τρώτε περίπου 200 γραμμάρια σπόρους κολοκύθας για να επιτευχθεί η απαραίτητη ποσότητα τρυπτοφάνης.

Ο ψευδάργυρος σε αυτούς τους σπόρους μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου σας.

Επιπλέον, οι σπόροι κολοκύθας είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου. Τα επαρκή επίπεδα μαγνησίου έχουν επίσης συσχετιστεί με καλύτερο ύπνο.

Μερικές μικρές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου και το συνολικό χρόνο ύπνου σε άτομα με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ