2018-10-07 21:32:28
Φωτογραφία για 24 ώρες στα άδυτα της Ελληνικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας
Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι περασμένα μεσάνυχτα. Οι ειδικοί διαπραγματευτές της Αστυνομίας δεν έχουν καταφέρει να λήξουν ειρηνικά την υπόθεση ομηρείας 134 επιβατών στο

αεροσκάφος Aibus A320 της Aegean. Από νωρίς το απόγευμα στο σημείο έχουν καταφτάσει οι επίλεκτοι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ. Αποτελούν την αιχμή του δόρατος. Παρά το γεγονός πως οι διαπραγματευτές κατάφεραν να απελευθερώσουν 3 ομήρους η επέμβαση των επίλεκτων αστυνομικών της ΕΚΑΜ καθίσταται επιβεβλημένη. Οι Ισλαμιστές τρομοκράτες που κρατούν ομήρους ήδη εκτέλεσαν μια έγκυο γυναίκα θέλοντας να δείξουν πως είναι αποφασισμένοι για τα χειρότερα καθότι δεν πήραν την απελευθέρωση των συλληφθέντων για αδικήματα τρομοκρατίας.

Στο πρόχειρο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο πρώτο όροφο του αεροδρομίου επικρατεί παγωμάρα. Οι συσκέψεις είναι απανωτές. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των τρομοκρατών αναρωτιέται επικεφαλής σκηνής; Από νωρίς οι έμπειροι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης έχουν καταστρώσει τα σχέδια επέμβασης
. Αναμένουν τη τελική έγκριση. Στη πτήση Α456 της Aegean η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Η μπροστά πόρτα του αεροσκάφους ανοίγει και το δεύτερο πτώμα ενός νεαρού αγοριού πέφτει από ύψος. Το τηλέφωνο του επικεφαλής της ΕΚΑΜ χτυπά. Εκείνος είχε κατέβει να δει ένα ζεύγος ελεύθερων σκοπευτών που ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο της αστυνομίας. Η έγκριση έχει δοθεί. Το πράσινο φως ήρθε από το κτήριο στη Κατεχάκη. Πλέον για τους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να αποδείξουν την αξία τους. Η σκοπευτική δεινότητα και η προηγούμενη εμπειρία των μελών της ΕΚΑΜ ήρθε η ώρα να αποδειχθεί στη πράξη. Όπως και γίνεται.

Οι ομάδες εφόδου εφορμούν υπό τη κάλυψη ελεύθερων σκοπευτών. Μια προσεγγίζει από το πίσω τμήμα του αεροσκάφους. Με ειδικό όχημα και με προσεκτική διαδικασία ανοίγει τη πίσω πόρτα ενώ σε ταυτόχρονο χρόνο η πρώτη ομάδα εφορμά από τη μπροστινή πόρτα με στόχο να ασφαλιστεί ο θάλαμος διακυβέρνησης του αεροσκάφους και να εκκαθαριστεί ο διάδρομος. Η ταχύτητα δράσης των αστυνομικών, η εφαρμογή παραπλανητικών κινήσεων και ενεργειών , η προσέγγιση από νεκρά σημεία του αεροσκάφους ώστε οι τρομοκράτες να μην τους αντιληφθούν σε συνδυασμό με τον αιφνιδιασμό που πετυχαίνουν κάνουν την επιχείρηση αναίμακτη.

Για τη περάτωση της παραπάνω αποστολής καθώς και των γενικότερων αποστολών που αναλαμβάνει η ΕΚΑΜ διαθέτει έναν πλούσιο σε μέσα και υλικά εξοπλισμό. Η Μονάδα διαθέτει πλήθος ειδικών μέσων μεταφοράς, καθώς και εργαλείων για την εκτέλεση των ειδικών αποστολών της, όπως:

Οχήματα (ταχυκίνητα JEEP, μοτοσικλέτες, φορτηγά, λεωφορεία, αυτοκινούμενες σκάλες, κ.λπ.).

Υλικά αναρρίχησης – καταρρίχησης διαφόρων τύπων.

Συλλογές Fast Rope για όλα τα ελικόπτερα

 Ειδικά υλικά παραβιάσεως θυρών (υδραυλικά συστήματα, κοριοί, κ.λπ.)

Τυποποιημένα εκρηκτικά γεμίσματα

Ενδοσκόπια

Κάμερες θερμικής απεικόνισης

Συσκευές υπέρυθρης παρατήρησης

Χειροβομβίδες κρότου – λάμψεως

Χημικές ουσίες, καπνογόνες ουσίες

Φυσικά τα παραπάνω αποτελούν ένα σενάριο φαντασίας για τις ανάγκες της ασκήσεως της ΕΚΑΜ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»  της Θεσσαλονίκης. Οι εκλεκτοί αστυνομικοί της ΕΚΑΜ ασκήθηκαν στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Αυτό της ομηρείας σε αεροσκάφος. Είχαμε τη τύχη να βρεθούμε 24 ώρες με τους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ οι οποίοι το προηγούμενο φθινοπωρινό απόγευμα ασκούνταν στη Ρεντίνα σε βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, ημέρα και νύχτα. Η υψηλή ετοιμότητα που επιδείχθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»  είναι αποτέλεσμα αυστηρής επιλογής λίγων καλών αστυνομικών με ειδικά χαρακτηριστικά: εξαιρετική σκοπευτική ικανότητα, άρτια φυσική κατάσταση, διαρκή ρεαλιστική εκπαίδευση, λεπτομερής σχεδιασμός από προγενέστερες επιχειρήσεις και υψηλά στάνταρ κατά τη διαδικασία της επιλογής.

Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) αποτελεί την επίλεκτη Ειδική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανήκει στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) και εποπτεύεται απο τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη ίδια Διεύθυνση υπάγονται η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας και η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων. Να σημειωθεί πως αυτές τις ημέρες η ΕΚΑΜ ετοιμάζεται για τη μεγάλη άσκηση του δικτύου ATLAS (πρόκειται για δίκτυο συνεργασίας των ευρωπαϊκών αντιτρομοκρατών μονάδων) που λάβει χώρα στη Ρουμανία την ερχόμενη παρασκευή.

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία είναι οι νέες στολές Multicam που έχει παραλάβει η ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης ενώ πρόσφατα η μονάδα ενισχύθηκε με νέα σκοπευτικά Aimpoint. 

Οι παρακάτω φωτογραφίες θα σας καθιλώσουν: 

                                    

defencereview.gr
_ br />
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ