2018-10-08 16:09:43
Φωτογραφία για ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ: Φόρος 20% και ΕΝΦΙΑ «ροκανίζουν» τα αναδρομικά που σχεδιάζει να τους επιστρέψει το Δημόσιο
Μειώνονται τα αναδρομικά που θα δουν στρατιωτικοί - ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ

Τα αναδρομικά σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ σχεδιάζει να επιστρέψει το Δημόσιο ανοίγοντας τον κουμπαρά του προϋπολογισμού εκτελώντας ταυτόχρονα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ποσό που θα επιστραφεί ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση (μετά τις κρατήσεις ή 1,2 δισ. ευρώ μεικτά).

Μπορεί το ποσό που θα δοθεί σε αναδρομικά να είναι τεράστιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα δουν ολόκληρο το ποσό που δικαιούνται να μπαίνει στις τσέπες τους. Το ποσό που θα εισπράξουν θα είναι μικρότερο από αυτό που υπολόγιζαν. Και αυτό γιατί έρχονται οι κρατήσεις και οι αυτόματοι συμψηφισμοί με τυχόν φορολογικές οφειλές.

Καταρχήν όλα τα αναδρομικά ποσά θεωρούνται εισόδημα και έτσι αμέσως θα πέσει ο πέλεκυς φόρου 20%. Άρα το πρώτο μαχαίρι πέφτει αμέσως.


Μετά οι αρχές εξετάζουν αν ο δικαιούχος έχει οφειλές προς την Εφορία οι οποίες μπορεί να είναι ληξιπρόθεσμες ή να μην έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες ή να έχουν ρυθμιστεί σε δόσεις. Πριν την απονομή των αναδρομικών αυτόματος συμψηφισμός ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ακόμη και με οφειλές που έχουν μπει σε ρύθμιση.

Όσοι λοιπόν έχουν κάποια οφειλή θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσουν το 20% του φόρου από το ποσό που δικαιούνται και στη συνέχεια να αφαιρέσουν και το ποσό που οφείλουν στο Δημόσιο για να μπορέσουν να υπολογίσουν πόσα τελικά θα είναι τα χρήματα που θα μπουν στην τσέπη τους.

Στα ποσά που οφείλουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να υπολογίσουν δόσεις του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν πληρώσει, τυχόν φόρο εισοδήματος που έχουν αποφασίσει να πληρώσουν σε 12 δόσεις όπως δίνει το δικαίωμα ο νόμος ή άλλες οφειλές από το παρελθόν που έχουν ρυθμίσει.

Το κράτος άσχετα από τη ρύθμιση που έχει γίνει ή άσχετα από το γεγονός ότι το ποσό για τον ΕΝΦΙΑ δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο αφαιρέσει τα χρήματα από το ποσό των αναδρομικών.

(newsbeast.gr)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συμψηφισμός αναδρομικών ειδικών μισθολογίων και συνταξιούχων (αποστράτων) με οφειλές σε εφορία. Τι ισχύει
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ