2018-10-10 22:09:00
Φωτογραφία για Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων ιδρύει ο ΕΔΣΝΑ στον δήμο Μαρκοπούλου
photo: Eurokinissi

Μονάδα Επεξεργασίας βιοαποβλήτων ιδρύει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στον δήμο Μαρκοπούλου.

Αυτό έγινε σήμερα γνωστό κατά την υπογραφή, στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, από την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τους δημάρχους Μαρκοπούλου Μεσογαίας Σωτήρη Μεθενίτη, Παιανίας Σπύρο Στάμου, Ραφήνας - Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς και Σπάτων - Αρτέμιδος Δημήτρη Μάρκου, της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης.

Πρόκειται για δράση που εντάσσεται στην οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και βασίζεται στη «νέα οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη πολιτική στη διαχείριση των αποβλήτων, όπως αυτή αποτυπώνεται στο νέο, αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Αττικής».

Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η συνεργασία αυτή, που είναι «επωφελής για τους πολίτες», «στέλνει και ένα σαφές μήνυμα: ότι το σημερινό, πλήρως αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης θα πάψει, μόνο όταν όλοι – Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολίτες – συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Αυτή η Μονάδα μας δείχνει τον δρόμο».


Συγκεκριμένα, η Σύμβαση, με ισχύ 28 ετών, προβλέπει, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της διαλογής στην πηγή και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, την κατασκευή της διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων μεγέθους 45.000 τόνων ετησίως. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.320.000 ευρώ. Στην εγκατάσταση θα εξυπηρετούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα οι συμβαλλόμενοι δήμοι για το σύνολο των συλλεγόμενων μέσω προγραμμάτων «Διαλογής στην Πηγή» βιοαποβλήτων με δυνατότητα εξυπηρέτησης και άλλων δήμων, με τους όμορους να έχουν προτεραιότητα.

Σημειώνεται ότι τα βιοαπόβλητα είναι βιολογικά απόβλητα, η εκτροπή των οποίων από την υγειονομική ταφή βρίσκεται στο επίκεντρο της ολοκληρωμένες διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Τέλος, στην τελετή υπογραφής παραβρέθηκαν ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης, ο γενικός γραμματέας του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Δρίβας, ο γενικός γραμματέας του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, τέως δήμαρχος, Βασίλης Πιστικίδης και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Παιανίας, Δημήτρης Αλεξίου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ