2012-06-09 09:20:04
Φωτογραφία για «Βγάζουν το ψωμί τους» με τουρκική προπαγάνδα
ΤΟΥΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  Ιδίοις όμμασι διαπίστωσαν οι βουλευτές στο διαδίκτυο τον κίνδυνο που υπάρχει να εμπεδωθούν οι παράνομες ονομασίες που έδωσε σεκυπριακά τοπωνύμια το κατοχικό καθεστώς. Ελληνοκύπριοι καταγράφουν σε χάρτες ελληνοκυπριακά χωριά με τις ονομασίες που τα «βάφτισε» παράνομα το κατοχικό καθεστώς. Όταν τους προσέγγισε η Μόνιμη Κυπριακή Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων και τους υπέδειξε ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνουν, ζητώντας τους να αποσύρουν τους χάρτες γιατί εξυπηρετούν την τουρκική προπαγάνδα, έλαβε την απάντηση: «Είναι το ψουμί μας τούτο»!

Στην καταγγελία αυτή προέβη εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού την ίδια ώρα έθεσε σε λειτουργία τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και όντως βρήκε στο διαδίκτυο ότι τα τοπωνύμια είναι «περασμένα» με την ονομασία που τους δίνει το κατοχικό καθεστώς. Ο επίσης βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου ανέφερε πως την περασμένη Κυριακή, ενώ βρισκόταν στην περιοχή Σολιάς, επεδίωξε να εντοπίσει κάποια τοποθεσία στο κινητό του και εμφανίστηκαν ελληνοκυπριακά χωριά στα κατεχόμενα με παράνομες τουρκικές ονομασίες.


 Στην αρχή της συζήτησης νομοσχεδίου, το οποίο ρυθμίζει το θέμα των χαρτών, των ηλεκτρονικών συσκευών εντοπισμού θέσης και πλοήγησης (GΡS), καθώς κι άλλα παρόμοια προϊόντα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης διερωτήθηκε αν ευθύνεται ο χρήστης τηλεφώνου ή ο προμηθευτής της συσκευής. Στην πορεία όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως ο χρήστης δεν πρέπει να θεωρείται ότι φέρει ευθύνη αν σε μια συσκευή την οποίαν αγόρασε ή σε μια ιστοσελίδα κ.λπ. εμφανίζονται παραποιημένα κατά παράνομο τρόπο ελληνοκυπριακά τοπωνύμια. Όπως ελέχθη, το Υπουργικό Συμβούλιο απαγόρευσε την εισαγωγή συσκευών GΡS ή άλλων παρόμοιων προϊόντων με ονομασίες που είναι παράνομα αλλαγμένες στην τουρκική γλώσσα. Με βάση την απόφαση αυτή, οποιαδήποτε συσκευή GΡSή άλλα παρόμοια προϊόντα κυκλοφορούν στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναφέρουν τα νόμιμα ονόματα των κατεχόμενων περιοχών, πόλεων ή χωριών, όπως αυτά διατίθενται από το Τμήμα Κτηματολογίου που είναι ο επίσημος χαρτογραφικός οργανισμός της Κύπρου.

Το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε νομοσχέδιο, το οποίο διαλαμβάνει πρόνοιες σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής, απόκτησης, χρήσης, κυκλοφορίας και διάθεσης στη Δημοκρατία χαρτών, ηλεκτρονικών συσκευών εντοπισμού θέσης και πλοήγησης, γνωστών ως GΡSή άλλων παρόμοιων προϊόντων, με ή χωρίς λογισμικά προγράμματα, στα οποία περιέχονται γεωγραφικά ονόματα, τοπωνύμια περιοχών της Κύπρου, διαφορετικά από αυτά που περιγράφονται στο Τοπωνυμικό Λεξικό (Gazetteer) ή από αυτά που ορίζονται μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται στον περί της Διαδικασίας Τυποποίησης των Γεωγραφικών Ονομάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας Νόμο του 1998 (Ν.66(1)1998). 

 Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται η διασφάλιση της πολιτιστικής ταυτότητας όλων των περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, από ενέργειες που αποσκοπούν στην αλλοίωση των επίσημων γεωγραφικών ονομάτων και τοπωνυμίων.

Εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι στην Κύπρο εισάγονται οχήματα με GΡSκαι πρόσθεσε πως γι’ αυτό υπεύθυνος δεν είναι ο χρήστης, αλλά την ευθύνη φέρει ο κατασκευαστής και ο προμηθευτής.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Κτηματολογίου, Αντρέας Ράφτης, ανέφερε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής ότι το πρόβλημα με την αλλαγή των κυπριακών τοπωνυμίων στην τουρκική από το κατοχικό καθεστώς επισημάνθηκε το 2006, όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά διάφορες συσκευές στην Κύπρο.

ΑΠΕΣΥΡΑΝ ΧΑΡΤΕΣ

Μεγάλος εκδοτικός οίκος στη Γερμανία, ο οποίος ασχολείται με την εκτύπωση χαρτών, απέσυρε ορισμένους χάρτες, ύστερα από παραστάσεις της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της, λόγω της παραποίησης κυπριακών τοπωνυμίων. 

 

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών διαλαμβάνει ότι πρόσωπο το οποίο αυτοπροσώπως ή διά υπαλλήλου του ή άλλου νόμιμου εκπροσώπου του ενεργεί κατά παράβαση των διατάξεων του εδαφίου (1) διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις €10.000 ή και στις δύο αυτές ποινές και όλα τα προϊόντα του αδικήματος υπόκεινται σε κατάσχεση. 

76.000 τα κυπριακά τοπωνύμια ΣΕ 67.000 ανέρχονταν τα κυπριακά τοπωνύμια, τα οποία κατατέθηκαν το 1987 ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και υιοθετήθηκαν, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων. Έκτοτε απαγορεύεται η αλλαγή τοπωνυμίου, εκτός αν αυτό γίνεται από την εθνική επιτροπή της κάθε χώρας. Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι και η ΟΥΝΕΣΚΟ αποδέχεται τα τοπωνύμια που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΝΟΚΙΑ Ελλάδος ζήτησε τα τοπωνύμια της Κύπρου και της δόθηκαν όχι μόνο στα ελληνικά και τα τούρκικα, αλλά και στα ρομανικά. 

Όσον αφορά στα τούρκικα ονόματα χωριών, ισχύουν εκείνα που υπήρχαν μέχρι το 1963. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή είμαι συνδεδεμένος με το Google και διαπιστώνω τις αλλαγές που αναφέρθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών». 

Ο εκπρόσωπος του Κτηματολογίου τόνισε ότι στο μεταξύ τα τοπωνύμια ανήλθαν στις 76.000. Όπως είπε, για τα τοπωνύμια αυτά ενημερώθηκε το Google. Μάλιστα το Κτηματολόγιο έστειλε και χάρτες με τα επίσημα, αναγνωρισμένα και νόμιμα τοπωνύμια, ώστε στο μέλλον να χρησιμοποιούνται αυτά. Ο εκπρόσωπος της Μόνιμης Επιτροπής ανέφερε ότι αφιερώνεται πολύς χρόνος για να απαντηθούν ερωτήματα κοινοτήτων ως προς τα τοπωνύμια, τις οδούς κ.λπ. 

«Διορθώνουμε την ορθογραφία και προσθέτουμε και το όνομα καταγραμμένο στα ρομανικά», κατέληξε.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ