2012-06-09 18:43:31
Φωτογραφία για ΙΣΠΑΝΙΚΟ «ΘΡΙΛΕΡ»
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το πρόβλημα της Ισπανίας, με τη Μαδρίτη να αντιμετωπίζει την πιθανότητα να ζητήσει τη βοήθεια των ευρωπαϊκών μηχανισμών για την στήριξη των τραπεζών της. 

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, σε προσχέδιο ανακοίνωσής της τηλεδιάσκεψης αναφέρεται ως ανώτατο όριο τελικό ποσό των 100 δισ. ευρώ -σημαντικά υψηλότερο ακόμη και από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις ανάγκες του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το ποσό αυτό, σχολιάζουν μάλιστα αξιωματούχοι στην Wall Street Journal, «είναι κυρίως για τις αγορές, και δεν σημαίνει ότι πραγματικά οι εκταμιεύσεις θα φτάσουν σε τέτοιο ύψος».

Κατά άλλες πληροφορίες, η Μαδρίτη αντιτίθεται σε εμπλοκή του ΔΝΤ σε πιθανό πακέτο στήριξης, όποια μορφή κι αν λάμβανε.


Παράλληλα, σύμφωνα με την El Pais, χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία προτίθενται να πιέσουν ώστε, όποια βοήθεια αποφασιστεί, να δοθεί μόνο με αντάλλαγμα αυστηρούς όρους. Ανοικτό παραμένει το εάν οι όροι αυτοί θα αφορούν μόνο την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Επισήμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν πως η απόφαση για αίτημα στήριξης εναπόκειται στην ίδια την ισπανική κυβέρνηση και μόνο. Ωστόσο, το τεταμένο κλίμα γύρω από την Ευρωζώνη -με τις εξελίξεις στο ισπανικό τραπεζικό τοπίο, τις υποβαθμίσεις αλλά και τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα- έχουν ενισχύσει την ανάγκη για κινήσεις που θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

Η ίδια η Μαδρίτη από την πλευρά της είχε περιοριστεί σε σποραδικές μόνο αναφορές για ανάγκη ευρωπαϊκής συνδρομής για την στήριξη του τραπεζικού της τομέα -με τον υπουργό Προϋπολογισμού να προειδοποιεί πως η πόρτα των αγορών κινδυνεύει να κλείσει ενώ άλλα στελέχη επεσήμαναν πως οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Όπως σημειώνουν πάντως Ισπανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Ραχόι (η οποία πριν από μόλις 12 μέρες δήλωνε ότι δεν χρειάζεται χρήματα για τη σωτηρία των τραπεζών) προσπαθεί να αποφύγει τη χρήση της λέξης «βοήθεια», ώστε να περιορίσει και τις πολιτικές απώλειες.

ΑΠΕ/Reuters

Σ.Σ.

Θα υπάρχει από πλευράς μας συνεχής ενημέρωση
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ