2012-06-09 22:15:06
Φωτογραφία για Οι ιππότες του γαλάζιου Κάμελοτ (Τα πρόσωπα κλειδιά της Συγγρού που θα παίξουν ρόλο σε κυβέρνηση Ν.Δ)
Ασκήσεις επί χάρτου γίνονται σε διάφορα γραφεία για το ποιοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά και υπό την προϋπόθεση η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά ασφαλείας, διότι σε περίπτωση που υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας όλα αλλάζουν. Στο γαλάζιο σύστημα εξουσίας, παρά το άγχος που υπάρχει για την εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που πιθανότατα θα φορέσουν κοστούμι υπουργού, αλλά και για όσους θα βρεθούν στο Μέγαρα Μαξίμου δίπλα στον κ. Σαμαρά, αν οι ψηφοφόροι επικυρώσουν το διαβατήριο για την πρωθυπουργία. 

Εκτός από την αυτονόητη συμμετοχή σε ανώτατο πόστο των αντιπροέδρων της ΝΔ, κκ. Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα (δεν θα συμμετάσχει μόνο αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί), κομβικό σημείο θα είναι το οικονομικό επιτελείο, ενώ ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και σε ποια θέση θα αξιοποιηθεί. 


Οι άνθρωποι της οικονομίας 

Σε αυτό θα συμμετέχει μια δυνατή ομάδα στελεχών, με κεντρικό πρόσωπο ενδεχομένως τον κ. Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έχει καλό όνομα στις Βρυξέλλες και αποτέλεσε και σημείο- κλειδί στην πρόσφατη παρουσία του κ. Σαμαρά στο ΕΛΚ. Στην οικονομική ομάδα κεντρική θέση ενδέχεται να έχει ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κ. Δ Τσομώκος. τον οποίο υπολογίζει αρκετά ο κ. Σαμαράς. Ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομικής γραμμής είχε, έχει και θα έχει ο καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ. I. Μουρμούρας, τον οποίο πολλοί βλέπουν ως τον κατάλληλο άνθρωπο στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Σε επιτελική κυβερνητική θέση ενδεχομένως υπουργός Επικρατείας (θα είναι άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος) θα είναι ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ενώ θα τοποθετηθεί σε καίριο πόστο και ο κ. I. Μιχελάκης, ο οποίος βοήθησε αρκετά, χωρίς να προβάλλει απαιτήσεις. 

Στο πρόσωπο του έμπειρου κ. Χαρ. Αθανασίου, στην ηγετική ομάδα της ΝΔ, βλέπουν τον υπουργό Δικαιοσύνης που θα επιχειρήσει να διορθώσει πολλά κακώς κείμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης και τον οποίο εκτιμά πολύ ο κ. Σαμαράς. Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συμμετάσχουν σε αξιόλογες θέσεις και ορισμένα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, ενώ για το υπουργείο Πολιτισμού προκρίνεται μια γυναίκα με αξιόλογη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα. Ενδεικτικά, εκτός του προαναφερθέντος κ. Τσομώκου, συζητούνται τα ονόματα των κκ. Χρ. Στεφανάδη, Φρ. Φράγκου και Ηλ. Κονοφάγου. Ο κ. Κονοφάγος θεωρείται μια καλή περίπτωση νια να χειριστεί τα θέματα της ενέργειας, καθώς έχει ασχοληθεί επισταμένα με τα ενεργειακά αποθέματα της χώρος και τους υδρογονάνθρακες. Ο διεθνούς φήμης και αναγνώρισης καρδιολόγος κ. Στεφανάδης, πρώην πρύτανης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αποτελεί μια πιθανή λύση για τη θέση του υπουργού Υγείας. Όσο για τον νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Φράγκο, εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η παραμονή του στο Πεντάγωνο, καθώς πιστεύεται ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να εξασφαλίσει την ηρεμία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Από τα πρόσωπα που θεωρούνται σίγουρο ότι θα συμμετάσχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ο κ. κ Αρβανιτόπουλος (διετέλεσε και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και πιθανόν να βρεθεί στο ίδιο πόστο) και οι κκ. Μ. Βορίδης και Ν. Δένδιας, που αποτελούν δυνατά χαρτιά στη ΝΔ.

Η ομάδα των φιλελευθέρων 

Ρόλο θα έχει, σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει, και η ομάδα των φιλελευθέρων με τους κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο, Κ. Μητσοτάκη και Μ. Βαρβιτσιώτη, αλλά και ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Στο υπουργικό σχήμα αναμένεται να συμμετάσχουν ο βασικός εκφραστής της κοινωνικής Δεξιάς και εκ των υποστηρικτών του κ. Σαμαρά, από το 2009, κ. Π. Παναγιωτόπουλος και οι κ.κ. Κ. Τασούλας, Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Τζαβάρας και Ν. Νικολόπουλος που τον στήριξαν εξαρχής. 

Μια ενδεχόμενη αμιγώς κυβέρνηση Σαμαρά θα έχει στους κόλπους της και νέα πρόσωπα, όπως η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, η τριάδα των κκ. Χρ. Σταϊκούρα. I. Βρούτση και Ν. Μηταράκη που θα αξιοποιηθεί σε παραγωγικά υπουργεία, ο ευρωβουλευτής κ. Γ. Κουμουτσάκος (πιθανότατα στο υπουργείο Εξωτερικών, σε θέση αναπληρωτή υπουργού), αλλά και νεότεροι βουλευτές, όπως οι κ.κ. Α. Ψυχάρης (με εμπειρία στο διπλωματικό σώμα) και Δ. Σταμενίτης. Στη λίστα προς αξιοποίηση είναι και πρόσωπα για τα οποία έχει καλή εικόνα η ηγεσία της ΝΔ όπως οι κκ. Γ. Κασαπίδης, K Τσιάρας, Κ Μουσουρούλης, Μ. Βολουδάκης. Στ. Καλαφάτης και I. Πλακιωτάκης, ενώ με θετικό πρόσημο συζητούνται τα ονόματα των κκ. Αδ. Γεωργιάδη και Γ. Κοντογιάννη. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα συγκροτηθεί μια ισχυρή ομάδα, η οποία θα αποτελείται κυρίως από τους έμπιστους του κ. Σαμαρά, τους κκ. Κ. Μπούρα. Π. Μπαλτάκο, Δ. Σταμάτη, Δ. Καραχάλιο, Δ. Κανελλόπουλο, Γ. Μουρούτη και Ν. Τσιούτσια, ενώ θα υπάρχουν και ειδικοί σύμβουλοι για τους σημαντικούς τομείς (Οικονομίας, Εξωτερικών, Άμυνας κ.ά.). Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται για τη στελέχωση της κρατικής μηχανής, στην οποία σε θέσεις κλειδιά ενδέχεται να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων πρόσωπα όπως π.χ. ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλ. Τουρκολιάς (λέγεται ότι θα αξιοποιηθεί στον τραπεζικό τομέα), η κυρία Αλεξάνδρα Πάλλη κ.ά.

(Το Βήμα της Κυριακής)
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ζήτησε βοήθεια και η Ισπανία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ζήτησε βοήθεια και η Ισπανία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ