2012-06-10 04:09:44
Φωτογραφία για Το ευρώ και η Ευρώπη δε σώζονται
«Ξεχάστε μια διάσωση υπό τη μορφή των G20, της ομάδας G8, της ομάδας G7, περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, των ευρω-ομολόγων, ή οποιοδήποτε άλλο παραμύθι. Το ευρώ έχει τελειώσει» Πριν από τρία χρόνια είχαν κάνει έκκληση για ένα ευρωπαϊκό ταμείο δύο τρισ. ευρώ για την εξυγίανση τραπεζών και κυβερνήσεων στην Ευρωζώνη. Πλέον, όμως, για τον τέως επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Σάιμον Τζόνσον, και τον «γκουρού» του οικονομικού ινστιτούτου Πήτερσον στις ΗΠΑ, Πίτερ Μπουν, το ευρώ δεν σώζεται.

Αμφότεροι, συνυπογράφουν κείμενο-παρέμβαση που περιήλθε στην κατοχή της «HτΣ», με το οποίο κάνουν έκκληση στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ του πλανήτη να σταματήσουν να αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους στην Ελλάδα ή αλλού για τη δική τους αποτυχία, και να συνεργαστούν για να εκπονήσουν ένα σχέδιο ομαλής ?κατά το δυνατόν- αποσύνθεσης του κοινού νομίσματος.

«Κάθε φορά που τα κράτη αποτυγχάνουν σε μια κρίση, ξεκινά ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών? Ορισμένοι στην Ευρώπη και την ηγεσία του ΔΝΤ έχουν ήδη καλύψει τα ίχνη τους, υπονοώντας ότι φταίνε η διαφθορά και οι «Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους», τονίζουν.


Για τους ίδιους ο βασικός υπεύθυνος είναι το ίδιο το ευρωσύστημα, που «δημιουργεί άθλια ανεργία και βαθιά ύφεση στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία». Γι' αυτό, παρά την «αιγίδα» της τρόικας, οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται, λένε. «Δεν μπορούν να κατηγορηθούν οι διεφθαρμένοι Έλληνες πολιτικοί για όλα αυτά».

Ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών στις 17 Ιουνίου, θεωρούν σχεδόν αδύνατο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ: οι καταθέτες εγκαταλείπουν τις τράπεζες, οι φορολογούμενοι καθυστερούν τις πληρωμές φόρων και οι επιχειρήσεις αναβάλλουν την πληρωμή προμηθευτών -είτε γιατί αδυνατούν ή επειδή σχεδιάζουν να πληρώσουν φθηνότερα σε δραχμές.

Όπως επισημαίνουν, «η ελληνική αποτυχία δείχνει πόσο λάθος είναι ένα ενιαίο νόμισμα για την Ευρώπη. Η ελληνική αντίδραση αντικατοπτρίζει το τεράστιο πόνο και την δυσκολία που έρχεται με την προσπάθεια να δρομολογηθεί η «εσωτερική υποτίμηση» (ένας ευφημισμός για μεγάλες περικοπές μισθών και δαπανών), προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο».

Το χρονοδιάγραμμα της διάλυσης

Δεν φταίει η Ελλάδα για την κρίση στην Ευρώπη αλλά το ανάποδο, τονίζουν οι Τζόνσον και Μπουν: «Από τη στιγμή που τέθηκε στο τραπέζι η έξοδός της από το ευρώ, ποιος μπορεί πλέον να επενδύσει ή να υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις στην Ελλάδα; Κανείς». Χαρακτηρίζουν δε αστειότητες ισχυρισμούς Ευρωπαίων πολιτικών ότι η έξοδος της Ελλάδας θα είναι ομαλή και δεν θα έχει συνέχεια. «Θα είναι απλά ένα ακόμη βήμα σε μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγεί προς μια χαοτική διάλυση της Ευρωζώνης», προειδοποιούν και εξηγούν: Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, η Αθήνα θα παύσει πληρωμές σε περίπου 300 δισ. ευρώ εξωτερικού δημόσιου χρέους.

Επιπλέον, «θα αθετήσει πληρωμές σε 155 δισ. που οφείλονται άμεσα στο ευρωσύστημα (που αποτελείται από την ΕΚΤ και τις 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης).

Καθώς οι καταθέτες εγκαταλείπουν τις ελληνικές τράπεζες, κάποιος έπρεπε να χρηματοδοτεί τη φυγή του κεφαλαίου τους, διαφορετικά θα κατέρρεαν. Αυτό ανέλαβαν οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και κυρίως η γερμανική (Bundesbank), καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που φεύγει από την Ελλάδα πηγαίνει σε γερμανικές τράπεζες.

Συνδυαστικά μέσω του TARGET2 (σύστημα διακανονισμών μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του ευρώ) και των απευθείας αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, οι οφειλές των χωρών της περιφέρειας στο ευρωσύστημα υπολογίζονται από τους δυο οικονομολόγους σε περίπου 1,1 τρισ. ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από 200% του κεφαλαίου του ευρωσυστήματος και με το 43% του γερμανικού ΑΕΠ, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 2,57 τρισ. ευρώ.

Μαζική φυγή

Προεξοφλούν ότι «έχοντας δει την καταστροφή της ελληνικής εξόδου, και γνωρίζοντας ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και οι γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα ανεχθούν να αναλάβουν απεριόριστες πρόσθετες ζημίες, οι επενδυτές και οι καταθέτες θα αντιδράσουν με μαζική φυγή από τις τράπεζες της περιφέρειας. Η δε φυγή κεφαλαίων από Ισπανία και Ιταλία προς τις γερμανικές τράπεζες θα μετατρέπεται μέσω του ευρωσυστήματος, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, σε όλο και μεγαλύτερα ντε φάκτο δάνεια από την Bundesbank. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα φοβηθούν και θα αντιδράσουν».

Εν τω μεταξύ, η περιφέρεια θα έχει βυθιστεί στην ύφεση ? χωρίς να πετύχει τους στόχους της τρόικας και το ευρώ δεν θα θεωρείται πλέον ασφαλές νόμισμα.

Η απλούστερη λύση στο αδιέξοδο, τονίζουν, θα ήταν η ίδια η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ. Όμως, το ενοχικό παρελθόν της και ο φόβος της να χάσει τα οφέλη από 60 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αναμφίβολα θα αναβάλουν το αναπόφευκτο. Αυτό θα έρθει όταν οι πλούσιες κεφαλαιαγορές της Ευρώπης και το τραπεζικό της σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των συνολικού ύψους 185 τρισ. δολ. εκκρεμών συμβολαίων παραγώγων σε ευρώ, βυθιστούν σε αναταραχή.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλος αριθμός συνταξιούχων και νοικοκυριών θα δουν τις αποταμιεύσεις τους να αφανίζονται άμεσα ή από τον πληθωρισμό. Το δυναμικό πολιτικής αναταραχής και ανθρώπινης δυσκολίας είναι συγκλονιστικό», τονίζουν και καταλήγουν:

«Είναι καιρός η Ευρώπη και το ΔΝΤ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων, να εργαστούν για το πώς θα διαλυθεί το ευρώ, ώστε να περιοριστεί το χάος. Πολλά τεχνικά, νομικά και οικονομικά θέματα μπορούν να προληφθούν. Χρειαζόμαστε σχέδια για: εισαγωγή νέων νομισμάτων, πολλαπλές στάσεις πληρωμών, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ασφαλιστικών ομίλων, και το διαμοιρασμό των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του ευρωσυστήματος. Μερικές χώρες θα πρέπει να αποκτήσουν συναλλαγματικά διαθέσιμα για να στηρίξουν τα νέα νομίσματά τους». Κι όλα αυτά, άμεσα πριν είναι πολύ αργά.

Who is Who

Ο Σάιμον Τζόνσον είναι τέως επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και νυν καθηγητής στο περίφημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στη Βοστόνη.

Ο Πίτερ Μπουν είναι ερευνητής στο αμερικανικό Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον και συνεργάτης του βρετανικού London School of Economics.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ