2012-06-10 04:25:35
Φωτογραφία για Φόβοι για έρεβος στο Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο ζει μέρες της δεκαετίας του '80. Οι μετοχές δεν κάνουν ούτε... για ταπετσαρίες και η αξία τους πλέον έχει ευτελιστεί τόσο, πού όποιος θελήσει μπορεί να αγοράσει ΟΛΕΣ τις μετοχές που είναι διαθέσιμες μες στο χρηματιστήριο μόλις με 18 δισ. ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει, με αυτά τα χρήματα, απλά αγοράζει τα πάντα στην Ελλάδα. ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες, ΕΥΔΑΠ, Λιμάνια... τα πάντα, αγοράζονται με 18 δισ. ευρώ! Όμως πολύ φοβούνται ότι τα χειρότερα έρχονται.

Η δραματική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών ουσιαστικά αντανακλά όλα τα δυσοίωνα σενάρια για την ελληνική οικονομία. Το «άνοιγμα» της ρευστότητας από την ΕΚΤ ουσιαστικά έδωσε χρηματιστηριακές ανάσες στις ξένες αγορές αλλά με τα προβλήματα της Ισπανίας να κορυφώνονται, η κρίση χρέους και οι επιδράσεις της λιτότητας να επηρεάζουν Πορτογαλία, Ιταλία και βέβαια Ελλάδα, τα κεφάλαια φεύγουν από τις περιφερειακές χρηματιστηριακές αγορές μετοχών και ομολόγων. Εάν προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα, τότε οι ελπίδες μεγάλης χρηματιστηριακής ανάκαμψης στο Χ.Α. είναι λιγοστές.


BBC- Ελληνική κρίση

Δέκα συμβουλές που θα έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες για την αντιμετώπιση της κρίσης δημοσιεύει ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Οξφόρδης , Armand D' Angour και παρουσίασε το BBC. Oυσιαστικά πρόκειται για συρραφή απόψεων και στάσεων ζωής υπαρκτών προσώπων και μυθολογικών ηρώων. Ίσως θα έπρεπε να τις ξαναδιαβάσουμε οι Νεοέλληνες.

FITCH

Στέλεχος της Fitch προειδοποίησε την Πέμπτη πως ο οίκος αξιολόγησης είναι πιθανό να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν βάλει τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη. Ζήλεψαν την Ελλάδα ΑΤΕ

Ασαφής ο χρησμός της Πυθίας των Βρυξελλών, ως προς το μέλλον της τράπεζας. Περιμένουμε ειδήσεις, ανακοινώσεις και αποφάσεις κυρίως από τη νέα κυβέρνηση. Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, το σχέδιο δύσκολα θα τεθεί σε ισχύ πριν από το 2015.

ΕΤΕ

Ανάσα ψυχολογική ήταν η άνοδος της μετοχής στα επίπεδα του 1 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ μετά τη βύθιση της μετοχής κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης. Πάντως, και εδώ τα πάντα εξαρτώνται από την ευρύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών εκλογών. Είμαστε αισιόδοξοι για αίσια έκβαση της περιπέτειας αφού η ΕΤΕ ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την ελληνική οικονομική ιστορία από το 1850 και εντεύθεν.

EUROBANK

Σε χαμηλά επίπεδα η μετοχή κατά την προηγούμενη εβδομάδα, δείγμα του ατέλειωτου stop loss στο οποίο προχωρούν οι ξένοι θεσμικοί επί της μετοχής. Ίσως θα έπρεπε να δράσει πιο αποτελεσματικά το market making που είναι ικανότατο.

ΟΤΕ

Από τις μετοχές που «φώναζαν» ότι ήταν υπερπουλημένες στα επίπεδα κοντά στο 1 ευρώ. Αντέδρασε έντονα την Πέμπτη αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τις προθέσεις των Γερμανών μετόχων (Deutsche Telekom).

ΔΕΗ

Απομακρύνθηκε κάπως από τα ιστορικά χαμηλά η μετοχή αλλά ουσιαστικά τα προβλήματα ταμειακής ρευστότητας παραμένουν. «Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν», που λέει και το τραγούδι. Τώρα όμως λεφτά δεν υπάρχουν για να διορθώσουν τα όποια λάθη έγιναν στη διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων και στις επενδύσεις του ομίλου. Οι ελπίδες για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, υπαρκτές μεν αλλά μετατίθενται στην επόμενη κυβέρνηση...

ΕΛΠΕ

Αυξημένες ρευστοποιήσεις την Πέμπτη ίσως και από τους φόβους για υποχώρηση περαιτέρω των τιμών του πετρελαίου. Την ίδια ημέρα διόρθωσε και η μετοχή της Motor Oil. Σύμπτωση, όχι δεν νομίζω... Μάλλον ρευστοποιούν τα ίδια funds.

HSBC ΑΧΕΠΕΥ

Eπιστρέφει πάλι στα χέρια του Ν. Παντελάκη ο οποίος την αγόρασε με ομάδα επενδυτών. Αυτό είναι ο ορισμός του management buy out. Moody's -Υποβάθμιση καλυμμένων τραπεζικών ομολογιών Στην υποβάθμιση καλυμμένων ομολογιών ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Moody΄s Investors Service ύστερα από την υποβάθμιση του country ceiling της Ελλάδας σε Caa2.

ΟΠΑΠ

Έντονη υποχώρηση της μετοχής του ΟΠΑΠ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μετά την αποκοπή του δικαιώματος μερίσματος χρήσης 2011, συνολικού ύψους 0,72 ευρώ (καθαρό 0,54 ευρώ).

Folli Follie

Μεγάλη έμφαση στη στήριξη των πωλήσεων στην Κίνα και στις πωλήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, δίνει η διοίκηση της εταιρείας. Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία. Ισοκράτης, Αθηναίος ρήτορας (436-338 π.Χ.)

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

Καταστροφή για όλους μια έξοδος από το ευρώ

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Λουκάς Παπαδήμος την Πέμπτη, καλώντας τους Έλληνες να συνεχίσουν τις επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Οι επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ολέθριες ή για να χρησιμοποιήσω μια ελληνική λέξη καταστροφικές», ανέφερε ο Παπαδήμος σε ομιλία του σε συνέδριο του IIF στην Κοπεγχάγη. Ο κ. Παπαδήμος πρόσθεσε, ότι οι δανειστές θα πρέπει να χαλαρώσουν τους όρους του Μνημονίου, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει. «Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, πιστεύω ότι θα έπρεπε να παραταθεί η περίοδος της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τουλάχιστον ένα έτος».

«Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρώ αντανακλά μια "εθνική ήττα" καθώς θα αποδείκνυε ότι η χώρα δεν κατάφερε να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της», συμπλήρωσε. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έδινε θεωρητικά στη χώρα μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τα δημοσιονομικά της σχέδια. Αλλά, στην πραγματικότητα, θα οδηγούσε σε διψήφιο πληθωρισμό, μεγαλύτερες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και θα καθιστούσε δυσκολότερη την πρόσβαση των επιχειρήσεων στις κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο.

Πάουλο Πόρτας

Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών

Ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας δήλωσε πως το καλύτερο θα ήταν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αλλά εάν επρόκειτο να φύγει, τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η πορτογαλική οικονομία «είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο». Η Ισπανία από την άλλη πλευρά, είναι ζωτικής σημασίας και η Ευρώπη πρέπει να βρει λύση.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ