2012-06-11 12:38:03
Φωτογραφία για Πεδίο μάχης το κέντρο του Σαντιάγκο με αφορμή τελετή για τον Πινοσέτ
Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και περίπου 30.000 διαδηλωτών, ξέσπασαν στο κέντρο του Σαντιάγο της Χιλής, κατά τη διάρκεια τελετής προς τιμήν του Αουγκούστο Πινοσέτ.

Οι συγκρούσεις οι οποίες ήταν οι πλέον βίαιες των τελευταίων μηνών και αποδεικνύουν πώς η εικόνα του πρώην δικτάτορα χωρίζει ακόμη και σήμερα την χιλιανή κοινωνία, σημειώθηκαν κοντά στο θέατρο Καουπολικάν, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το προεδρικό μέγαρο.

Οι συγκρούσεις διήρκεσαν πάνω από τρεις ώρες και σε αυτές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι - 14 αστυνομικοί και δύο δημοσιογράφοι - ενώ συνελήφθησαν 25 άτομα.

Η αστυνομία, που είχε αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την προβολή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πινοσέτ», αφιερωμένο στην πρώην δικτάτορα, ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία από το 1973 έως το 1990 και απεβίωσε το 2006


«Είναι εντελώς ανήθικο να αποτίουμε φόρο τιμής σε έναν δολοφόνο, που βασάνισε, εξαφάνισε, εξόρισε, και απογύμνωσε τους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά τους δικαιώματά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιολάντα Κοντρέρας μία από τις διαδηλώτριες.

Περίπου 2.000 οπαδοί του Πινοσέτ είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του θεάτρου για να παρακολουθήσουν την προβολή του εγκωμιαστικού για τον πρώην δικτάτορα ντοκιμαντέρ, κατά τη διάρκεια της εξουσίας του οποίου, 3.225 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν, ενώ αναφέρθηκαν 37.000 περιπτώσεις βασανιστηρίων και παράνομων κρατήσεων.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ