2012-06-12 10:58:20
Φωτογραφία για Πρωταθλητής του στίβου δηλώνει: «Φορούσα το πρόσθετο χέρι μόνο στο σχολείο»
Πρωταθλητής του στίβου, με πολλά μετάλλια και διακρίσεις, ομορφιά μοντέλου, αλλά πάνω απ’ όλα αγωνιστής της ζωής… Κι ας του έδειξε η ζωή το δύσκολο πρόσωπό της πριν ακόμη αντικρύσει τον κόσμο... Μια γενετική ανωμαλία του στέρησε την ανάπτυξη του δεξιού του χεριού… Ούτε μια στιγμή, όμως, δεν ένιωσε αδικημένος.

Ο 21χρονος Χρήστος Κουτούλιας ετοιμάζεται για την Ολυμπιάδα και δηλώνει στη συνέντευξή του στο περιοδικό Life&Style και τον δημοσιογράφο Πάνο Γιαννακόπουλο:

»Πιστεύω ότι έχω περισσότερες ικανότητες από τους άλλους».

«Χωρίς τον αθλητισμό θα ήμουν πιο ευάλωτος. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με έναν αντίπαλο δεν σε βλέπει ως «χέρι» ή «πόδι» αλλά ως αντίπαλο», λέει ο Χρήστος.

Για τον νεαρό αθλητή εξαιρετικά σημαντικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν οι γονείς του την αναπηρία του. «Οι γονείς μου έκαναν κάτι πολύ καλό: με άφηναν να παίζω στους δρόμους από νωρίς και να κάνω ποδήλατο
. Δεν με έκλεισαν στο σπίτι από υπερπροστατευτισμό, μου συμπεριφέρονταν ακριβώς το ίδιο με τον αδερφό μου. Αυτό μου έκανε πολύ καλό», λέει ο 21χρονος Χρήστος και συνεχίζει: «μεγαλώνοντας, η μόνη δυσκολία που αντιμετώπιζα ήταν οι συναναστροφές μου με κόσμο, στους εξωτερικούς χώρους. Η εικόνα του σώματός μου -για να το πω ευγενικά- προφανώς και προκαλεί την περιέργεια των άλλων».

«Πιστέψατε ότι έχετε λιγότερες ικανότητες από τον αδερφό σας ή από τον περίγυρό σας;»

Θα ακουστεί περίεργο, αλλά πιστεύω ότι έχω περισσότερες ικανότητες από τους άλλους. Έχω φτιάξει τη ζωή μου έτσι ώστε να μη στερούμαι τίποτα. Όλη η ζωή μου είναι μία πατέντα.

«Τι εννοείτε;»

Ακόμα και στο πιο απλό, στο δέσιμο των παπουτσιών, χρειάζεται πατέντα.

«Προσπαθήσατε ποτέ να κρύψετε την αναπηρία σας;»

Όταν ήμουν στο δημοτικό, ο πατέρας μου με πήγε σε ένα γιατρό και μου έβαλε πρόσθετο χέρι, καθαρά για λόγους εμφάνισης. Το φορούσα μόνο στο σχολείο. Μία μέρα στην προσευχή, ξέχασα να το βάλω. Από τότε, δεν το ξαναφόρεσα.

«Στενοχωριέστε με τα περίεργα βλέμματα;»

Κάποτε με πείραζε και με επηρέαζε ψυχολογικά πολύ. Τις περισσότερες φορές νευρίαζα, γιατί ο κόσμος με κοιτούσε περίεργα. Ακόμα και τώρα, οι παππούδες και τα μικρά παιδιά είναι εκείνοι που με βλέπουν «περίεργα». Σίγουρα, μας λείπει η παιδεία.

«Σας έχουν φέρει ποτέ σε δύσκολη θέση;»

Μία μέρα, περίμενα το λεωφορείο και ένας παππούς έβγαλε από την τσέπη του και μου έδωσε δύο ευρώ. Προφανώς θεώρησε ότι ζητούσα ελεημοσύνη. Υπάρχει, επίσης, μία δεισιδαιμονία ότι αν οι έγκυες δουν άτομο με αναπηρία θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στο μωράκι που κυοφορούν. Προσπαθώ να τα διακωμωδώ όλα αυτά- έτσι πρέπει να κάνουν όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες- αλλά γενικότερα υπάρχει κόσμος που απομακρύνεται.

«Η διαφορετικότητα στην Ελλάδα είναι αποδεκτή;»

Όχι. Σε βλέπουν σαν κάτι άλλο από αυτό που είσαι. Εγώ δεν νιώθω διαφορετικός. Εκείνοι μας εντάσσουν σε ένα ξεχωριστό υποσύνολο.

«Αντιμετωπίσατε ποτέ το σώμα σας ως εχθρό;»

Με αποδέχθηκα όπως είμαι. Το σημαντικό είναι η προσπάθεια που καταβάλλει ο καθένας από εμάς.

«Με το φλερτ πως τα πάτε;»

Στο «κεφάλαιο γυναίκες» δυσκολευόμαστε. Το θέμα είναι να έχεις λέγειν. Είμαι με μια κοπέλα τέσσερα χρόνια. Προσωπικά, δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα, αλλά γενικότερα, τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν τα κυνηγούν οι γυναίκες. Συνήθως, εμείς είμαστε οι κυνηγοί. Βέβαια, με την κοπέλα μου συνέβη το αντίθετο!

«Θα θέλατε να είχατε και το δεύτερο χέρι σας;»

Θα ήθελα, αλλά από την άλλη λέω πως έτσι με γέννησε ο Θεός. Πιστεύω στην τύχη και στο άστρο που κουβαλάει ο καθένας.

«Έχετε οικονομική στήριξη στον πρωταθλητισμό;»

Ο μόνος μου χορηγός είναι η οικογένειά μου. Δεν μου παρέχονται ούτε τα αθλητικά μου ρούχα και τα παπούτσια για να μπορώ να τρέχω.
entertv.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ