2019-04-06 16:27:34
Φωτογραφία για Oλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη...
Δημήτρης Τέρζης

Η σημερινή εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας σηματοδοτεί μία νέα εποχή, αν όχι έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θυμίζει το ιδρυτικό συνέδριο στο οποίο έγινε ενιαίος φορέας, με τη διαφορά ότι στη θέση των αριστερόστροφων συνιστωσών τώρα βρίσκεται η κεντροαριστερή «Γέφυρα».

Για να παραφράσουμε τη λατινική ρήση «omnes viae Romam ducunt» (όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη), σήμερα το απόγευμα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Γαλάτσι, εκεί που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στη μεγάλη πανελλαδική συνάντηση που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις, η οποία θα φέρει τον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Για να επανέλθουμε στο λατινικό ρητό, λέγεται πως είχε δύο ερμηνείες. Η πρώτη ήταν ότι -θεωρητικά- όλοι οι δρόμοι της αχανούς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οδηγούσαν στην πρωτεύουσα. Η άλλη ερμηνεία είναι πιο ενδιαφέρουσα και ταιριάζει γάντι στη σημερινή πολιτική εκδήλωση. Αυτή ανέφερε ότι μπορείς να ακολουθήσεις διαφορετικά μονοπάτια για να πετύχεις έναν κοινό στόχο.


Ποιος είναι ο στόχος; Με πρώτο πεδίο μάχης τις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η δημιουργία ενός ισχυρού πόλου που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Αυτό, άλλωστε, διατυπώνεται με έμφαση καιρό τώρα σε κάθε ευκαιρία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και κορυφαία, κυβερνητικά και μη, στελέχη. Αφορμή για τη σύσφιγξη των σχέσεων που οδήγησε στο πλαίσιο συνεργασίας της κυβερνώσας Αριστεράς με την Κεντροαριστερά, στάθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό ήταν το κομβικό σημείο, όταν οι πολιτικές δυνάμεις, οι φορείς και οι συλλογικότητες κλήθηκαν να πάρουν θέση για το ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία θα δώσει ιδιαίτερο βάρος τόσο στη συμφωνία όσο και...

Διαβάστε όλο το άρθρο του Δ. Τερζή ΕΔΩ
NoNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ