2019-08-29 21:52:17
Φωτογραφία για Τζέσε Τζέιμς: O αρχιλήσταρχος που έπεσε νεκρός από πισώπλατη σφαίρα του φίλου του
Η συγκλονιστική ιστορία του αδίστακτου ληστή, που «κοίταγε τα θύματά του στα μάτια»

Ο Τζέσε Γούντσον Τζέιμς (5 Σεπτεμβρίου 1847 – 3 Απριλίου 1882), υπήρξε θρυλικός

κακοποιός, αρχηγός συμμορίας καθώς και ληστής τραπεζών και τρένων, από την πολιτεία του Μιζούρι.

Υπήρξε το διασημότερο και πιο διαβόητο μέλος της συμμορίας των αδελφών Τζέιμς. Διάσημος και όταν ζούσε, αποτέλεσε θρυλική φιγούρα της Άγριας Δύσης μετά το θάνατό του.

Ο Τζέσε και ο αδερφός του Φρανκ ήταν αντάρτες (σε ηλικία 16 ετών μόλις) των Νοτίων κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Είχαν κατηγορηθεί μάλιστα για θηριωδίες εναντίον στρατιωτών των Βορείων.

Μετά τον πόλεμο, ως μέλη διάφορων συμμοριών, λήστεψαν τράπεζες, ταχυδρομικές άμαξες και τρένα.

Η δράση της συμμορίας των αδελφών Τζέιμς κορυφώθηκε τη δεκαετία 1866 έως 1876, όταν ένα άτυχο γεγονός τούς ανάγκασε να περιορίσουν τη δράση τους και να γίνουν αγρότες αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ.


Η επιχείρηση ληστείας μιας τράπεζας στην πόλη Νόρθφιλντ της πολιτείας της Μινεσότα, είχε άσχημη κατάληξη, οδηγώντας στο θάνατο και τη σύλληψη αρκετών μελών της διαβόητης συμμορίας.

Οι αδερφοί Τζέιμς επιβίωσαν, συνεχίζοντας την εγκληματική τους δράση για αρκετά ακόμα χρόνια, στρατολογώντας νέα μέλη, αντιμετωπίζοντας όμως πλέον την αυξανόμενη πίεση και αποφασιστικότητα του Νόμου.

Ήδη από το 1869, ο Τζέιμς ήταν επικηρυγμένος. Το αρχικό ποσό ήταν 500 δολάρια αλλά το 1882 είχε φτάσει στα 10.000 δολάρια.

Οι σύντροφοί του σκέφτηκαν ότι τα λεφτά ήταν σίγουρα και ακίνδυνα, σε σχέση με μια ληστεία τρένου.

Στις 3 Απριλίου του 1882 μόλις 35 ετών και μέσα στο σπίτι του Τζέιμς ενώ σχεδίαζαν ένα καινούριο κόλπο, ο Τζέσε ανέβηκε σε μια καρέκλα για να καθαρίσει ένα λεκέ από τον τοίχο. Όπως γύρισε την πλάτη, ο Ρόμπερτ τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Ο δολοφόνος δεν αρνήθηκε ποτέ την πράξη του. Μόλις σκότωσε τον Τζέιμς, εμφανίστηκε στις αρχές για να ζητήσει το ποσό της επικήρυξης.

Δεν διευκρινίστηκε αν το εισέπραξε, αν και αυτό είναι το πιθανότερο. Η προδοσία των συντρόφων του όμως, ήταν η τελευταία σελίδα στο πλούσιο βιβλίο της ζωή του, το οποίο ο κόσμος δεν σταμάτησε να διαβάζει ποτέ.

Όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του Τζέσε Τζέιμς, πλήθη κόσμου συνέρρεαν στο σπίτι του στο Σέιντ Τζόφερ του Μιζούρι για να δουν τον νεκρό ληστή. Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θεώρησε πως ο θάνατος του ήταν ατιμωτικός από τα χέρια ενός δειλού που τον πρόδωσε και τον πυροβόλησε πισώπλατα, κάτι που γιγάντωσε τον θρύλο του Τζέσε Τζέιμς. Το όνομα του στο μέλλον μνημονεύθηκε σε πολλές ταινίες γουέστερν και έμεινε αναμφισβήτητα χαραγμένο ανάμεσα στους θρύλους της Άγριας Δύσης.

επιμέλεια: Ρούλα Πράσινου
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ