2019-09-02 11:30:07
Φωτογραφία για Leroy Merlin. Πόσο κοστίζουν δύο ζωές και πόσο κάποιες πρίζες;
Μια δικαιοσύνη ανεστραμμένος καθρέπτης

Δύο φαινομενικά διαφορετικά περιστατικά που συνέβησαν το καλοκαίρι δείχνουν και στον πλέον καχύποπτο ότι δικαιοσύνη και κράτος είναι δύο έννοιες ασύνδετες. Αφορμή για τα παραπάνω είναι η φυλάκιση του Χριστόφορου Κορτέση με την κατηγορία ότι στις 12/7 αποπειράθηκε να κλέψει κάποιες πρίζες αξίας 200 ευρώ απ’ το κατάστημα Leroy Merlin.

Μετά την απόπειρα, ο Κορτέσης κρατήθηκε για τρεις ώρες, μαζί με ακόμα ένα άτομο που ήταν υπάλληλος του καταστήματος, χωρίς να ειδοποιηθεί η αστυνομία.

Μέσα σ’ αυτές τις ώρες εμφανίστηκαν κάποιοι φίλοι και προσφέρθηκαν να πληρώσουν τις πρίζες. Μετά από λίγες μέρες αστυνομικοί τον συλλαμβάνουν στο κέντρο της Αθήνας ξυλοκοπείται και με κουκούλα οδηγείται στην ασφάλεια Πειραιά. Όταν η υπόθεση φτάνει στην Εισαγγελία, κατηγορείται για το κακούργημα της ληστρικής κλοπής και για τα πλημμελήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης καθώς και σύστασης συμμορίας με αποτέλεσμα ο ίδιος να προφυλακιστεί
. Το σκεπτικό της Εισαγγελίας είναι ότι ο Κορτέσης είχε εκτίσει ποινή ως μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» αλλά και ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων λόγω της οικονομικής αδυναμίας του για την αποκομιδή επαρκούς εισοδήματος βιοπορισμού του. Κοινώς: είσαι φτωχός, είχες κάνει φυλακή άρα είσαι ύποπτος. Επίσης ασκείται κακουργηματική δίωξη για τον υπάλληλο του καταστήματος για συνέργεια σε ληστρική κλοπή και πλημμεληματικές διώξεις για υπόθαλψη εγκληματία και σωματικές βλάβες, στα τέσσερα άτομα που ήρθαν να βοηθήσουν με σκοπό να πληρώσουν τις πρίζες.

Ένα μήνα μετά περίπου ο ιδιοκτήτης του Leroy Merlin Ιγκ Μουλιέζ με εκτιμώμενη περιουσία περίπου στα 33 δις. ευρώ εμβολίζει με το ταχύπλοό του σκάφος με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δύο άτομα και μια γυναίκα να βρίσκεται σοβαρά στο νοσοκομείο. Παρ’ όλο αυτά ο Μουλιέζ με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφήνεται ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ και παρουσία μία φορά το μήνα στην πλησιέστερη ελληνική προξενική αρχή. Μετά από τα παραπάνω ο Μουλιέζ έφυγε για το Βέλγιο. Έτσι λοιπόν, όταν αποπειράσαι να κλέψεις από τα Leroy Merlin συλλαμβάνεσαι και φυλακίζεσαι έχοντας στην πλάτη σου τον μισό ποινικό κώδικα, ενώ όταν είσαι αυτός που έχει τα Leroy Merlyn και σκοτώσεις δύο άτομα απλά βάζεις το χέρι στην κωλότσεπη, βγάζεις 50.000 ευρώ και πας σπίτι σου.

Κράτος και δικαιοσύνη δεν γίνεται να συνυπάρχουν. Για το Κράτος δεν γίνεται να είναι ένοχος κάποιος που είναι σάρκα απ’ την σάρκα του. Το μαχαίρι και το πεπόνι στη δικαιοσύνη το έχει το Κράτος μόνον και κάθε φορά κόβει σύμφωνα με τις εκάστοτε επιδιώξεις του. Έτσι, ένας φτωχός καταδικάζεται σε φυλάκιση, επειδή πήγε να αφαιρέσει υλικό 200 ευρώ από το κατάστημα κάποιου δισεκατομμυριούχου που σκότωσε δύο ανθρώπους αλλά αφήνεται ελεύθερος. 

Αυτή δεν είναι η φυσική τάξη πραγμάτων αλλά η τάξη πραγμάτων σε μια ζωή με Κράτος και Εξουσία. Όχι, οι φυλακές δεν διορθώνουν τα πράγματα, γι’ αυτό η πραγματική δικαιοσύνη είναι η καταστροφή του πυρήνα που γεννάει την αδικία και θρέφεται με αυτή. Η καταστροφή του Κράτους είναι το μοναδικό δίκαιο που πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

Σαλβαδόρ
via
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ